'Çiftçinin ürünleri yok pahasına alınıyor'

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, çiftçinin üretirken para yetiremediği ürünlerin yerli ve yabancı tekeller tarafından yok pahasına alındığını söyledi.

Yayınlanma: 07.02.2009 - 18:41
Abone Ol google-news

Denizli'de Gıda, Ziraat ve Kimya Mühendisleri Odaları, gıda krizine dikkat çekmek için 'Yakın Tehlike Gıda Krizi' konulu bir konferans gerçekleştirdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, dünyada 50-60 yılda bir ekonomik kriz yaşandığını dile getirdi.

Yüksek düzeyde borç ve süregelen cari açığı Türkiye'yi bu krizde şiddetli şekilde etkileyeceğini savunan Prof. Dr. Özkaya, krizin sadece finansal bir kriz olmadığını, çalışanların üretimden geri kalmalarına neden olduğunu anlattı. Prof. Dr. Özkaya, tarımsal üretimin Türkiye'de ve dünyada endüstriyel tarım sisteminin kıskacına girdiğini dile getirerek, ''Çiftçiler tarım ilacı, mazot, gübre ve sanayi yemlerine para yetiştirememekte, ürünleri ise yerli ve yabancı tekellerce yok pahasına ellerinden alınmaktadır. Tütün, yabancı tekellerin insafına terk edilmiştir. Süt, aynı şekilde yabancı tekellerin hegemonyasındadır. Üretici sütte 40 kuruşu zor bulurken tüketici süte 2 TL'den fazla para ödemektedir'' diye konuştu.

Tohum yasasının ''yabancı tohum tekelleri'' lehine çıkarıldığını savunan Özkaya, şöyle devam etti: ''Köylünün tohum satma hakkı elinden alınmıştır. Kuş gribi fırsat bilinerek köy tavukçuluğu tasfiye edilmeye çalışılmıştır. Kuş gribine endüstriyel tavukçuluğun sebep olduğu, bilim insanlarının bile gözünden kaçırılmaya çalışılmaktadır. Kurtuluş, endüstriyel tarım sisteminden çıkmak ve üreticilerin kooperatiflerde birleşmesinden geçmektedir. Aksi takdirde bir süre sonra tarım toprakları da yabancı tekellerin eline geçecektir. Yabancı tekellerin dampingli ürünlerinden korunmak için gümrükler yeterli düzeye çıkarılmalıdır. Ülke çapında kırsal kalkınma projeleri ile kırsal kesimde işsizlik ortadan kaldırılmalıdır.''

 

'Bir yıl içinde 800 bin üretici üretimden koptu'

Denizli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Gür ise, şu anda yaşanan bir küresel kriz olduğunu ve bu krizin üretim eksikliğinden değil, üretim fazlalığından kaynaklandığını belirtti. Krizden en çok üretilen gıda ürünlerinden nasibini alamayan yoksul ülkelerin etkilendiğini belirten Gür, sermayenin ürettiği ürünü satamamasının krizin en önemli nedenini oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'deki gıda üretiminde ciddi bir azalma olduğunu kaydeden Gür, ''bir yıl içinde 800 bin üretici üretimden koptu. Tarımda hızlı bir şirketleşme var. Üreticilerimiz temel ürünleri bile üretmekten vazgeçer hale geldi'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler