Eyüboğlu'nun arşivinden ''kültür hazinesi'' çıktı

Türk edebiyatı ve kültürünün ünlü isimlerinden Aşık Veysel, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Orhan Veli gibi 25 önemli sanatçının seslendirdiği plak, ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun arşivinden çıktı.

Yayınlanma: 13.02.2013 - 11:40
Abone Ol google-news

Eyüboğlu'nun Kanadalı gelini Hughette Eyüboğlu, 1975 yılında vefat eden Bedri Rahmi'nin çok zengin bir arşivi bulunduğunu söyledi. Eyüboğlu'nun arşivinden çıkan eserlerin yayınlanması için çalışma yaptıklarını dile getiren Eyüboğlu, arşivden en son Ahmet Hamdi Tanpınar ve Orhan Veli gibi Türk edebiyatı ve kültürünün ünlü isimlerinden 25 önemli sanatçının seslendirdiği bir plak çıktığını belirtti. Plak kaydının, yarım asrı aşkın bir süre önce Türkiye'de yapıldığını anlatan Eyüboğlu, şöyle devam etti:

''Bedri Rahmi'nin arşivini hala toparlayamadık. Şimdi de yeni bir çalışma içerisindeyiz. Gizemli bir plak çalışmamız var. Kayıt işlemi sanatçı Fikret Otyam tarafından gerçekleştirildi. Aracı olan kişi de ABD'de bir üniversitede Türkoloji Bölümü mensubu İlhan Başgöz'dür. Bu plağın ilginç tarafı 20'den fazla Türk edebiyatı ve kültürünün saygıdeğer isimleri kendi sesleriyle kendi aralarında bir bölüm okuyor. Türk edebiyatı ve kültürüne ait saygıdeğer isimlerin hazine niteliğinde ses kayıtları ortaya çıktı. Plağın içerisinde Ahmet Hamdi Tanpınar, Aşık Veysel, Sabahattin Eyüboğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Orhan Veli ve Oktay Rıfat'ın sesleri yer alıyor. Dinlenildiği zaman çok heyecan verici bir plak. Ben bugüne kadar bu isimlerin sesleriyle ilgili bir kayıt hatırlamıyorum. Yaklaşık 2 saatlik bir kayıt yapılmış. Şu anda hazırlanıyor.''

Söz konusu plağın, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'na teslim edildiğini ifade eden Eyüboğlu, plağın yayın tarihinin ise sürpriz olacağını kaydetti.

Mektup sergisi açılacak

Bedri Rahmi'nin şiir yazmaya lise yıllarından itibaren başladığını hatırlatan Eyüboğlu, ünlü şairin hayatı boyunca yazdığı mektupların da sergileneceğini dile getirdi.
Sergi hazırlıklarının sürdüğünü anlatan Eyüboğlu, ''Ortalama bine yakın mektup eski Türkçeden yeni Türkçeye aktarıldı. Bu mektuplar iki bölüme ayrıldı. Bedri Bey'in ressamlar ve öğrencilerine yazdığı mektuplar ile edebiyatçılarla yazıştığı mektuplar olarak iki gruba ayırdık. Çok heyecan verici bir şey. Fikret Mualla'dan tutun da İlhan Koman, Turan Erol, Aliye Berger ve Abidin Dino gibi ünlü isimlerle yapılan muazzam mektuplaşmalar ve ilginç tartışmalar var'' diye konuştu.

Türkiye'de mektup yayımlanmasının nadir olduğunu savunan Eyüboğlu, ''Bu arşivlerin yavaş yavaş çıkması lazım. Çünkü Türk tarihini ilgilendiren çok önemli bilgiler var. Bunu hızlandırmamız şart. Mektupların hepsi eski Türkçe. Bunları çevirirken çok zorlandık, çok zaman harcadık. Haziran ayında sergi planlıyoruz. Bunlar edebiyat dünyasına büyük bir heyecan getirecek'' ifadelerini kullandı.

''İskilip, Bedri Rahmi'nin hayatında derin bir iz bıraktı''

Kanadalı gelin Hughette Eyüboğlu, 1942 yılında geldiği İskilip'te iki hafta kalan Bedri Rahmi'nin, bu gezinin ardından resim anlayışında büyük değişiklikler gözlendiğini söyledi.
Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun, ağabeyi Sabahattin Eyüboğlu'na yazdığı bir mektubunda, ilçeyi

''Ağabey, resim için bundan olağanüstü bir yer düşünemezdim. Tam arayıp da bulamadığım dağlar. Dağlar şehrin içinde, ortasında, nasıl anlatayım tramvay caddesinden geçer gibi. Dere boylarına salkım saçak sıralanan Ortaçağ evleri. İskilip'e derhal vurulmamaya imkan yok'' ifadeleriyle anlattığını belirten Eyüboğlu, şunları kaydetti:
''Ben de belirli bir yaştan sonra İskilipli oldum. Bedri Bey, İskilip'ten çok etkilendiğini sürekli anlatırdı. Birkaç gün kaldı burada ama İskilip, Bedri Rahmi Bey'in hayatında derin bir iz bıraktı. Kaymakamlık ve Belediye tarafından onun adına ilçede Sürekli Sergi Salonu açıldı. Çatalkara Kültür Sanat Evi ve Yazmalı Konak açıldı. Türkiye'de sanatsal bir belde yok. Bedri Bey'in de bu konuda çok isteği vardı. İskilip sakin, hoş bir yer. Birazcık Ortaçağ Avrupa kasabalarını andırıyor. İnşallah birkaç yıl daha burada olacağım.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler