Delil sayılmayan belge için 7 ay yattı

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, evinde bulunan Ergenekon belgesinin gizliliğinin olmadığı, "tek başına suç örgütüne üye veya yönetici olunduğuna dair bir delil niteliğinde bulunmadığı" gerekçesiyle önceki gün tahliye edildi.

Yayınlanma: 08.02.2009 - 09:32
Abone Ol google-news

Ergenekon soruşturması kapsamında 1 Temmuz'da evinde yapılan aramada Ergenekon yapılanmasına ilişkin kitap fotokopisinin bulunmasının ardından tutuklanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon hakkında tahliye kararını veren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, ele geçirilen Ergenekon belgesinin gizliliğinin olmadığına dikkat çekti.

MİT Müsteşarlığı’nın belgeyi 2006’da internette yayımladığını kaydeden mahkeme, belgenin 2001 yılında çok sayıda haberde kullanıldığını belirtti. Mahkeme, Hurşit Tolon’un telefon görüşmelerinin de örgütle bağını gösterecek nitelikte olmadığını, Tolon’un örgütün gerçekleştirdiği ileri sürülen eylemlerle bağının kurulamadığını vurguladı.

Tahliye kararını veren nöbetçi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırma veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” ile suçlanan emekli Orgeneral Tolon’un yurtdışına çıkışını yasakladı. Tolon’un avukatı İlkay Sezer, Tolon’un tahliye sebebinin sağlık nedenlerine dayalı olmadığını belirterek, “Tolon’un hakkında suç şüphesinin ortadan kalktığı, kaçma şüphesi ve delilleri karartma şüphesinin bulunmadığı gerekçesi ile esasa müteallik hukuki gerekçelerle tahliye kararı verilmiştir” dedi.

Mahkeme bu kararın Tolon’un Ankara’daki evinde 1 Temmuz 2008 tarihinde yapılan aramada 29 sayfadan oluşan Ergenekon yapılanmasının bölümlerini içeren kitap fotokopisinin ele geçirilmesinin “i-çeriği itibarıyla şuçun işlendiğine dair kuvvetli şüphe” bulunması nedeniyle alındığının altını çizdi. Bu kararda “kaçma ve delilleri karartma şüphesinin” bulunmadığının değerlendirildiğini kaydeden mahkeme, önceki incelemelerden farklı olarak Tolon’un avukatlarının verdiği dilekçe ile tahliye talebine ret gerekçesi olan Ergenekon belgesinin daha önce de çeşitli basın kuruluşlarında haber konusu yapıldığına dikkat çekti. Belgenin gizliliğinin bulunmadığını, MİT Müsteşarlığı’nın belgenin 12 Temmuz 2006’da internette yayımlandığını bildirildiğini kaydeden mahkeme, belgenin ayrıca Aydınlık dergisinin 1 Nisan 2001, Aksiyon dergisinin 12 Mayıs 2001 tarihli sayılarında yer aldığının, belgenin Yeni Şafak gazetesinin 30 Nisan ve 1 Mayıs 2001 tarihli sayılarında köşe yazılarına konu edildiğinin altını çizdi. Tolon’un telefon görüşmelerinin örgütle bağını gösterecek nitelikte unsurlar içermediğini belirten mahkeme, Tolon’un örgütün gerçekleştirdiği ileri sürülen eylemlerle bir bağının kurulamadığının gözetildiğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler