'Ekmekte haksız rekabet israfı artırıyor'

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Rekabet Kurumu'nun haksız rekabete ilişkin ekmek üreticilerine yönelik uyarı mektubunu oda yöneticilerine duyuracaklarını, onların da fırıncı esnafını uyaracağını belirtti.

Yayınlanma: 21.02.2013 - 09:34
Abone Ol google-news

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, yaptığı açıklamada, ekmek sektörüne yönelik şikayetler üzerine Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı imzasıyla gönderilen mektubun kendisine ulaştığını bildirdi.

Ekmeğe ilişkin azami fiyat tarifesi belirlediklerini ve esnafın zaten düşük olan kar marjı nedeniyle ekmeği ucuza sattığını belirten Balcı, fırıncı esnafının, girdi maliyetini ekmek fiyatlarına yansıtmadığını ifade etti. Rekabet Kurumu'nun, şikayetleri değerlendirmesinin gayet doğal olduğunu ifade eden Balcı, kendilerine ulaşan bu mektubu bağlı odalara iletmekle mükellef olduklarını anımsattı.

Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Rekabet Kurumu'nun haksız rekabete ilişkin uyarı mektubunu oda yöneticilerimize duyuracağız. Onlar da esnafı uyaracaklar. Fırıncı esnafının bu tür bir sorun oluşturduğunu düşünmüyorum ama haksız rekabet yapılmasını da doğru bulmuyorum. Toplantılarda esnafımıza şunu söylüyorum; rekabeti kalite ve hijyende yapın. Bizim olmazsa olmazımız hijyen ve kalitede rekabet. Fiyat bizim için en son sırada. Kaliteden ödün verilmesini doğru bulmuyoruz. Ucuz ekmek satmaya çalışan esnaf kaliteden ödün veriyor. Bu da israfı tetikliyor. Çünkü vatandaş damak tadına hitap etmeyen ekmeği çöpe atıyor. Maliyetinin altında ekmek satışının ve haksız rekabetin karşısındayız çünkü kalite ve hijyeni yok ediyor.''

 

'Ekmeğin fiyatı 2 yıldır aynı'

Balcı, son günlerde bazı basın yayın organlarında İstanbul'da ekmek fiyatlarına zam yapıldığı yönünde haberlere yer verildiğini de belirterek, bunların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Balcı, ''İstanbul'da belirli bölgelerde 1 liradan, belirli bölgelerde ise 80 kuruştan ekmek satılıyor. Kasım ayından bu yana İstanbul'da odalarımıza bağlı fırınlar, ekmeği 1 liradan satıyor. İstanbul'da birçok yerde ekmek, 80 kuruştan satılıyor'' diye konuştu.

Yurttaşı mağdur etmemek için fiyat değişikliğine gitmediklerinin altını çizen Balcı, ''Ekmek 2 yıldır aynı fiyattan satılıyor. Halkımızı tedirgin edecek bir fiyat artışı söz konusu değil. Ekmek konusunda son günlerde haber kirliliği yaşanıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

 

Rekabet Kurumu'nun mektubu

Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı imzasıyla sektör temsilcilerine gönderilen mektupta, fırıncı esnafının uyması gereken rekabet kurallarına yer veriliyor, hem itibar kaybına hem de ciddi miktarda cezaya muhatap olmamak için bütün fırın işletmecilerinin yasalara riayet etmeleri gerektiği hatırlatılıyor.

Ekmek fiyatının belirlenmesinde diğer fırıncılarla herhangi bir anlaşma yapılmasının, bağlı bulunan meslek odalarının hazırladığı azami satış fiyatının, sabit fiyat şeklinde uygulanması konusunda diğer fırıncılarla ortak hareket edilmesinin, satış bölgesi, satış noktası ve müşterilerin önceden paylaşılmasının, satış noktalarına bırakılan kar marjını belirleme yoluna gidilmesinin kanun tarafından yasak olduğu belirtiliyor.

Fırıncı esnafının, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında olduğunu düşündüğü eylem ve uygulamaları doğrudan veya bağlı oldukları oda vasıtasıyla Rekabet Kurumu'na iletmelerinin, bu türden ihlallerle mücadele etme bakımından önem arz ettiği kaydediliyor. Mektupta ayrıca, Kanuna aykırı eylemlerde bulunan işletmelerin, yürütülecek bir soruşturma sonucunda ilgili mevzuat uyarınca cirolarının yüzde 10'una kadar idari para cezası alabilecekleri, bu cezanın yüzde 5'ine kadar yönetici ve çalışanlara da ayrıca ceza verilebileceği ifade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler