Arınç: Süreçten umutluyuz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BDP'li milletvekillerinin İmralı'ya gidecek olmasının sürecin devam ettiğini gösterdiğini belirterek, ''Biz sonucundan ümitliyiz" dedi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de İmralı'ya gidecek ikinci heyete izin verilmesine ilişkin, ''Sürecin kendisine bakın, kimin gideceğinden ziyade sonuca bakmak lazım'' ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 21.02.2013 - 10:36
Abone Ol google-news

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anadolu Ajansı'nın Saraybosna'da bulunan Balkanlar Bölge Müdürlüğü'nü ziyareti esnasında gazetecilere yaptığı açıklamada, İmralı'ya ilk defa 3 Ocak'ta iki milletvekilinin gittiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Onların görüşmelerin sonuçlarını hem kendi parti teşkilatları içinde hem de kamuoyuna açıkladıklarını biliyoruz. Şimdi de ikinci olarak üç milletvekili herhalde İmralı'ya gidecek ve görüşme yapacaklar bu haftanın sonunda. Ben sürecin devam ettiğini, herkesin sabırlı olması gerektiğini, 'kim gidecekti, ne zaman gidecekti, yoksa gitmeyecek mi?' bu tartışmalarla faydasız zaman geçirilmemesini temenni ediyorum. Gördüğünüz gibi, yasalar içerisinde, hukukun izin verdiği imkanlarla bu görüşmelerin ikincisi yapılacak. Adalet Bakanımızın yetkili olduğu bir konuda, Adalet Bakanı da kendisine yasanın ve yönetmenliklerin tanıdığı hakkı en güzel şekilde kullanmaya çalışıyor. Ben sürecin sonuna ve elde edilecek neticeye bakıyorum. Biz bu işe başlarken, büyük bir cesaretle, büyük bir risk alarak sadece, artık yıllardan beri Türkiye'nin kanayan yarası olan terörü bitirmek amacı ile yola çıktık. Kamuoyunun desteği var, siyaseten de büyük ölçüde destek var. Her ne kadar yerli yersiz sözlerle, bu süreçte AK Parti'yi mahkum etmeye çalışanlar olsa bile, biz genel listeye bakarak, artık halkın silahlarının susmasını istediğini, kan dökülmemesini arzu ettiğini, Türkiye'ye kan kaybettiren terörün bir şekilde sona ermesi gerektiği düşündüğünü biliyoruz."

Bu görüşmeler ve görüşmeden elde edilecek sonucun önemini vurgulayan Arınç, ''Daha sonra çıkılacak yolun, hayırlı ve başarılı bir sonuç olarak silah bırakmayı, yurt dışına çıkmayı ve artık terör ve eylem sözcüklerin Türkiye'de duyulmaması amacına ulaşacağımızı zannediyorum, herkese sükunet ve sabır diliyorum'' ifadesini kullandı.
 

"Sonuca bakmak lazım"

Çiçek, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri''ne gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İmralı'ya gidecek ikinci heyetin belli olduğunun hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine Çiçek, böyle önemli bir konuda heyetteki isimlerin üzerinde durulmaması gerektiğini ifade ederek, ''Sürecin kendisine bakın, kimin gideceğinden ziyade sonuca bakmak lazım. Türkiye'nin kanayan bir yarasıdır. En öndeki ve öncelikli meselesidir'' dedi.

Türkiye'nin neredeyse yarım yüzyıldır terör belasıyla uğraştığını, insanların hayatlarını kaybettiğini, fırsatların kaçırıldığını dile getiren Çiçek, meseleyi değerlendirirken ayrıntıların ve işin magazin kısmının değil özünün göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Çiçek, ''İnşallah sonu hayırlı olsun. Ona yoğunlaşmamız gerekir diye düşünüyorum. Meseleye buradan bakarsak bu önemlidir'' değerlendirmesinde bulundu.

Demokrasisi kurumsallaşmış bazı ülkelerde de terör olayları yaşandığını ve sürecin nasıl yönetildiğinin belli olduğunu söyleyen Çiçek, süreci ''hava raporu açıklar gibi, her saat başı, ne zaman gidiyor, ne oluyor, ne gidiyor, ne giydi, giymedi'' sorularıyla gündeme getirilmemesi gerektiğini ifade etti. İngiltere'de IRA ile mücadelenin 10 yıldan fazla sürdüğünü ve kimsenin haberi olmadığını kaydeden Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:
 

''Biz her şeyin açıkta olmasını arzu ediyoruz ama bunun bu sürece ne kadar katkısı olacak, bunu da herkesin düşünmesi lazım. Bence işin özünü kaybetmeden haber yapın, bizler açıklama yapalım. Açıklamayı da yapması gerekenler yapsın. Bu yöndeki sıkıntımı daha önce ifade etmeye çalıştım çünkü bu olayın Türkiye'de meydana getirdiği çok derin acılar var, bunun tarafları var. Onların kafasını karıştıracak beyanlardan, açıklamalardan hepimizin kaçınması gerekir. Açıklama yapması gerekenler var, onlar bu süreci biliyorlar. Sık sık siz sorarsanız biz açıklama yapmak mecburiyetinde kalıyoruz, yapmasak başka türlü. Meseleyi biraz dikkatli götürelim.''

''Arta kalan zamanda sürdürülecek bir iş değil''

Çiçek, yeni anayasa çalışmalarında gelinen aşamaya ilişkin soruyu yanıtlarken de bu konuda millete verilen taahhüdü yerine getirmek zorunda olduklarını belirtti.
TBMM Başkanı Çiçek, şunları söyledi:

''Yeni bir anayasa yapmadığımızda partiler olarak birbirimize söyleyecek söz buluruz ama vatandaşa verecek cevap bulamayız. Vatandaşa vereceğimiz en güzel cevap da bu işi yapmaktır. En güzel cevap yeni bir anayasayı yapıp taahhüdümüzü yerine getirmektir. Onun için de ne kadar çalışmak gerekiyorsa çalışmak icap eder. Başka işlerimizden arta kalan zamanı bu işe ayırarak sürdüreceğimiz bir iş değil. En öncelikli meselemizin bu olması gerekir diye düşünüyorum. Onun için komisyondaki arkadaşlar da bu sorumluluk duygusu içerisinde biraz daha hızlı çalışıyorlar.''

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler