Özgürlük Anıtı Sandy mağduru

ABD'nin simgelerinden biri olan Özgürlük Anıtı'nın Sandy Kasırgası mağduriyeti devam ediyor. Anıtın çevresindeki temizlik ve onarım çalışmalarının yaz aylarında tamamlanması bekleniyor.

Yayınlanma: 22.02.2013 - 09:38
Abone Ol google-news

Özgürlük Anıtı, ABD'nin bağımsızlık sembolü. Fransızlar tarafından bağımsızlığının yüzüncü yılında ABD'ye hediye edilen anıt, yıllık 3 milyondan fazla turist ağırlıyor. ABD'nin doğu kıyılarını vuran ve özellikle New Jersey ve New York eyaletlerini etkileyen Sandy Kasırgası sırasında anıtın bulunduğu Özgürlük Adası'nın dörtte üçü sular altında kaldı.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

Adada ve anıtın çevresinde ciddi tahribat ve çöp yığını oluşurken anıtta herhangi bir zarar olmadığı bildirildi. Buna rağmen adada kasırganın yaralarının sarılması, üç aydan fazla zaman geçmesine rağmen tamamlanamadı.

Kasırga nedeniyle Özgürlük Adası'nın alt yapısı zarar gördü. Su ve aydınlatma sistemleri ile ziyaretçilerin yürüyüş yollarında tahribat oluştu. Özgürlük Adası'ndaki temizlik çalışmasının büyük ölçüde tamamlandığı, onarım çalışmasının ise yaz aylarında bitirilmesi ve yeniden turistlerin ziyaretine açılması planlanıyor ama açılış için henüz kesin tarih yok.

Özgürlük Anıtı ve Adası'nın onarım çalışmaları için milyonlarca dolar gerektiği belirtilirken Şükran Günü ve Noel'de anıtın kapalı olmasıyla New York'un önemli bir gelirden yoksun olacağı belirtiliyor. Kongre'nin Sandy mağdurları için tahsis ettiği yardımdan faydalanacak adada, sadece iskelelerin onarımı için 28 milyon dolara ihtiyaç olduğu ifade edildi.
Yetkililer benzer kasırgaların yaşanması ve suların yükselmesine karşı adada yeni önlemler alındığı için çalışmaların uzun sürdüğünü belirtiyor.

Kasırgadan bir gün önce açılmıştı

Özgürlük Adası'na gelen ziyaretçiler, adaya çıkıp anıtın çevresini gezdikleri gibi anıtın içindeki merdiveni kullanarak meşalenin bulunduğu yere kadar çıkabiliyorlar.
Engellilerin de içini gezebilmesi ve diğer iyileştirmeler amacıyla Ekim 2011'de başlayan çalışmalar nedeniyle iç kısmı ziyaretçilere kapanan anıt, 126. doğum günü olan 28 Ekim 2012'de tekrar ziyaretçilere açılmıştı.

Ancak bir gün sonra New York'a ulaşan Sandy Kasırgası, Özgürlük Anıtı'nın tekrar kapanmasına neden oldu. Anıtın içinde gerçekleştirilen ve yaklaşık 30 milyon dolar harcanan restorasyon ve iyileştirme çalışmasının kasırgadan zarar görmediği belirtildi.
Anıt 11 Eylül saldırısından sonra da kapatılmış ve 2004 yılına kadar turistler anıtı ziyaret edememişti. Anıtın üst bölümlerinin açılışı ise 2009 yılını bulmuştu.

Hikayesi Osmanlı'ya dayanıyor

Fransız heykeltraş Frederic Auguste Bartholdi tarafından yapılan 46 metre yüksekliğindeki Özgürlük Anıtı, kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla Fransa tarafından ABD'ye hediye edilmiştir.
Kaidesiyle birlikte 93 metre yüksekliği olan anıt, Fransa'da parçalara ayrılarak ABD'ye getirilmiş, burada 4 aylık bir çalışmanın ardından eski haline getirilerek 28 Ekim 1886'da açılmıştır.

1984'ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan anıt, bazı tarihçilerin verdiği bilgiye göre, 1860'lı yıllarda Süveyş Kanalı girişine konulmak için Osmanlı tarafından Fransız heykeltraş Bartholdi'ye sipariş edilmiş.

Ancak çeşitli nedenlerle Mısır'da amaçlanan mevkiye yerleştirilemeyen Özgürlük Anıtı, Franda'da heykeltraş Bartholdi'nin deposuna kaldırılmış. Fransa'nın ABD'ye kuruluş yıldönümü hediyesi gönderme planıyla tekrar gündeme gelen anıt, küçük değişiklikler yapılarak ABD'ye gönderilmiş.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler