Mektubu Kandil'e kim götürdü ?

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Halkların Demokratik Kongresi ODTÜ Meclisi'nce düzenlenen etkinlikte yaptığı açıklamada; terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a ait mektupların muhataplarına götürülmesini, milletvekilleri üzerinden yapmadıklarını belirterek, "Uygun bir mekanizma bulup bize yardımcı olacak arkadaşlar üzerinden gönderdik mektupları. Milletvekillerimiz daha çok bu işin esasıyla ilgileniyorlar" dedi.

Yayınlanma: 27.02.2013 - 10:11
Abone Ol google-news

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a ait mektupların muhataplarına götürülmesini, milletvekilleri üzerinden yapmadıklarını belirterek, ''Uygun bir mekanizma bulup bize yardımcı olacak arkadaşlar üzerinden gönderdik mektupları. Milletvekillerimiz daha çok bu işin esasıyla ilgileniyorlar'' dedi.
Demirtaş, Halkların Demokratik Kongresi ODTÜ Meclisi'nce düzenlenen etkinlikte, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Sırrı Süreyya Önder'in Kandil ve Avrupa'ya giden heyetlerde yer aldığı şeklinde söylentilerin bulunduğunu'' belirterek, ''Doğru mudur? Kandil ve Avrupa'ya giden heyette, yine bir milletvekili ya da parti meclisi üyesi var mı?'' diye sorması üzerine, kamuoyunun bu konudaki ilgisini takdirle karşıladığını söyledi.

''Meseleye şöyle bakmak lazım, sonuçta üzüm yemek istiyoruz'' diyen Demirtaş, kendileri için esasın daha önemli olduğunu dile getirdi.
Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

''Ben partiden çıkarken de ifade ettim, mektuplar yola çıktı. Birkaç saat içinde belki de muhataplarına ulaşmış olur. Kimin nasıl götürdüğünden çok, bütün bu süreç sağlıklı işleyecek mi başarılı bir müzakere süreci başlayabilecek mi, bütün bunları tartışıyoruz. Bunu daha çok önemsiyoruz. Yani milletvekilleri üzerinden bu çalışmayı yapmadık, yani mektupların götürülmesi çalışmasını. Uygun bir mekanizma bulup bize yardımcı olacak arkadaşlar üzerinden gönderdik mektupları. Milletvekillerimiz daha çok bu işin esasıyla ilgileniyorlar, ilgilenmeye devam edecekler.''

Gazetecinin ''Sırrı Bey'in heyette olduğu bilgisi yanlış'' ifadesi üzerine Demirtaş, ''Sırrı Bey'in mektubu götürdüğü bilgisi yanlış'' dedi.

Terör örgütü PKK'nın elinde kamu görevlilerinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine de Demirtaş, ''Biz umut ediyoruz ki en kısa zamanda sonuç alınır. İnsanlar ailelerine kavuşur. Görünen o ki yapılan açıklamalardan anladığımız kadarıyla süreç ilerledikçe, karşılıklı güven oluştukça bu konularda gelişme olacaktır. Bizim de temennimiz, bütün insanların, cezaevinde olanların, dağda olanların, dağda tutulan insanların da ailelerine kavuşmasıdır'' diye konuştu.

''Kapalı oturumda bilgilendirme kararını destekleriz''


Demirtaş, ''Mektupları götüren mekanizmanın yanıtları da getirip getirmeyeceğine'' ilişkin soru üzerine de ''Evet, aynı mekanizma getirecek. İki hafta içerisinde bütün bu gelişmeler tamamlanır diye düşünüyorum'' dedi.

Bir gazetecinin ''CHP'nin bu süreçle ilgili ''bilgilendirilmiyoruz'' eleştirisi olduğunu'' ifade etmesi üzerine ise Demirtaş, şunları söyledi:

''Yani hükümet bu konularda birinci derecede sorumluluk sahibidir. Tabii ki muhalefeti bilgilendirmek hükümetin sorumluluğundadır. Biz de yani kendi dahil olduğumuz süreç dışında çok fazla bilgi sahibi değiliz. Dahil olduğumuz kadarıyla bilgi sahibiyiz. Hükümetten biz ayrıca özel bilgi alıyor değiliz. Tabii kapalı oturumda hükümet parlamentoyu bilgilendirirse böyle bir karar alırlarsa biz de destekleriz. Bunun dışında bizim grubumuzun tek başına kapalı oturum kararı alma gücü yok. İktidarın bu sorumluluğunun gereği olarak muhalefeti ya tek tek ziyaret ederek ya da kapalı oturumla bilgilendirme gibi bir niyeti olursa biz bundan memnuniyet duyarız.''
 

Sırrı Sürayya Önder Kuzey Irak'ta iddiası

İmralı'da çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın, 'çözüm taslağı' olarak gönderdiği mektuplardan 'KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı'na hitaben yazılanı Kandil'e, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder götürüyor. Önder bu akşam saatlerinde Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a geçiş yaptığı iddia ediliyor.

Abdullah Öcalan, BDP milletvekilleriyle yaptığı görüşmenin ardından BDP, PKK'nın Kandil Dağı'ndaki yöneticileri ve Avrupa'daki PKK'lılara 'çözüm taslağı' adı altında mektuplar gönderdi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a dün teslim edilen mektuplar, adreslerine ulaştırılmaya başlandı.

Kandil'e mektubu götürecek kişinin Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk olduğuna ilişkin sabah saatlerinde haberler eyayıldı. Ancak BDP'nin Kandil'e mektubu, İmralı'da Öcalan'la görüşen heyette yer alan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in götürmesini kararlaştırdı.

Sırrı Süreyya Önder ile bugün akşam saatlerinde yanında BDP'lilerden oluşan bir grupla Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne geldi. Buradan doğruca Habur Sınır Kapısı'na geçen Sırrı Süreyya Önder saat 17.00 sıralarında sadece kendisi ve şoförün bulunduğu otomobille Habur'dan Irak'a geçiş yaptı.

Bu arada BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Grup Başkan Vekili Pervin Buldan ile Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'ün da uçakla Kuzey Irak'a gidecekleri ileri sürülürken, bu bilgi henüz doğrulanmadı.

Ahmet Türk'ten yalanlama

TBMM'de sorularını yanıtlaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Abdullah Öcalan'ın Kandil'e yazdığı mektubu götürdüklerine dair haberlere ilişkin, ''Ben burada, TBMM'deyim. Aysel hanım (Tuğluk), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir toplantıya katılmak için Diyarbakır'da. Bu haberin kaynağı nedir, nasıl şekil aldı biz de anlamış değiliz. Ben de hayretle karşıladım'' dedi.

Süreç içinde görüşmeler olabileceğini belirten Türk, ''Gidebiliriz, tartışabiliriz. Bu sürecin kalıcı bir hale dönüşmesi için biz başından beri, elimizden geldiğince çabalarımızı derinleştireceğiz. Bu konuda katkı sunmaya çalışacağız'' diye konuştu.

Kandil'e gitmelerine yönelik bir planlama olup olmadığı sorusuna Türk, ''Şu anda bir araya gelip bu konuyu görüşmedik'' karşılığını verdi.

Kandil'e gidebileceklerini, bunun imkan dahilinde olduğunu belirten Türk, ''Olabilir, tartışacağız ama kararlaştırdığımız bir şey yok. Ne olacağını bilemiyorum. Yarın da yalancı çıkmak istemiyorum'' dedi.

DHA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler