Ukrayna, 5 milyar dolarlık kredi peşinde

Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko'nun Rusya ile gizli görüşmeler yürüterek 5 milyar dolarlık kredi talebinde bulunduğu yolundaki haberlere Rus basınında geniş yer verildi.

Yayınlanma: 09.02.2009 - 11:02
Abone Ol google-news

Rus Vremya Novostey Gazetesi'nde yayımlanan haberde, Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko'nun Almanya'da yaptığı açıklamada, Rusya ile gizli görüşmeler yapıldığı iddiasını yalanladığı ancak, aralarında Rusya'nın da bulunduğu, Çin, Japonya, AB ve ABD'den kredi istendiğini doğruladığı kaydedildi.

Haberde, Yuşçenko'nun, enerji güvenliğinden sorumlu danışmanı Bogdan Sakalovskiy'in Ukrayna'daki İnter televizyonuna yaptığı açıklamaya yer verilerek, Timoşenko'nun, 2009 yılı bütçesindeki açığı kapatmak için Rusya'yla gizli görüşmeler yürüterek 5 milyar dolar kredi talebinde bulunduğunu söylediği belirtildi.

Ukrainskiy Pravda Gazetesi'nin, Rusya ve Ukrayna arasında 4-6 şubat tarihinde yapılan görüşmelerin teknik metninin tamamını yayımladığı belirtilen haberde, belgede söz konusu görüşmelerde, Ukrayna'da SSCB'ye ait bulunan emlakların sahiplik konusunun ele alındığı ve Ukrayna'nın SSCB'ye ait emlakların hak sahipliğinden vazgeçmesinin istendiği vurgulandı.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya, eski cumhuriyetlerinin SSCB'ye ait emlaklar üzerinde hak iddia etmemesi karşılığında Moskova'nın da SSCB döneminde bu ülkelere verilen kredileri talep etmeyeceğini belirtmiş ve söz konusu anlaşma, Ukrayna dışında tüm eski Sovyet cumhuriyetleri tarafından imza altına alınmıştı. Ukrayna, SSCB'nin emlaklarının yüzde 16,37'sini talep ederek söz konusu anlaşmayı imzalamamıştı.

Haberde, Timoşenko'nun 19-20 ocak tarihlerinde yapılan görüşmelerde de Rusya'dan kredi istemiş olma olasılığının yüksek olduğu belirtilerek, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in de, o görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada, mevcut güç ekonomik koşullarda Ukrayna'ya yardım konusunda ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını vurguladığına dikkat çekildi.

Rus Kommersant gazetesinde de konuyla ilgili yayımlanan haberde, muhaliflerin, devlet bütçesindeki açığı kapatma karşılığında Timoşenko'nun, ülkedeki bir çok stratejik öneme sahip sanayi alanlarını Rusya'ya vereceği iddiasında bulunduğu kaydedildi.

Rus Trud gazetesinde de yer alan ''Rusya Ukrayna'yı iflastan kurtarıyor'' başlıklı haberde, Kiev'in krizle mücadele etmesi için Moskova'dan 5 milyar dolar kredi istediği ve Timoşenko'nun da bunu teyit ettiğine yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler