'Suriye Halkının Dostları Grubu' toplantısı sona erdi

İtalya'nın başkenti Roma'da 11 ülkeden temsilcilerin katılımıyla yapılan Suriye Halkının Dostları "Çekirdek" Grubu toplantısı sona erdi.

Yayınlanma: 28.02.2013 - 15:04
Abone Ol google-news

Toplantının sonunda yayımlanan basın bildirisinde, Suriye'de devam eden şiddet tehditleri nedeniyle sivil halkın giderek daha da kötüleşen yaşam koşullarından duyulan endişe dile getirildi.

Suriye rejiminin yerleşim birimlerine düzenlenen bombardımanlara derhal son vermesi gerektiği vurgulanan basın bildirisinde, saldırıların insanlığa karşı suç olduğu ve bu suçların cezasız kalmayacağı belirtildi.

Suriye'ye komşu ülkelerin, devam eden mülteci akınları nedeniyle büyük bir yük üstlenmek zorunda kaldığına dikkat çekilen bildiride, bu ülkelere destek sözü verildi.

Suriye'nin birliği ve toprak bütünlüğünün öneminin bir kez daha vurguladığı basın bildirisinde bakanlar, Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu'na (SMDK) daha fazla siyasi ve maddi destek sağlama sözü verdi.

Suriye'de güç dengesinin değişmesi gerektiğine dikkat çekilen bildiride, toplantı sırasında tüm vatandaşların etnik kökenleri, cinsiyetleri, dini ve siyasi görüşleri ne olursa olsun kanun önünde eşit olacağı demokratik bir sistemin kurulması için SMDK'ya yapılacak yardımların gözden geçirildiği belirtildi.

Bildiride, SMDK'nın giderek derinleşen insani, siyasi, diplomatik sorunlarla başa çıkabilmek için sürdürdüğü yapılanma çabalarından övgüyle söz edildi. Toplantıya katılan bakanlar, SMDK'nın Suriye toplumunu oluşturan tüm gruplara ulaşması gerektiğinin altını çizdi.

Bildiride, Suriye rejimine katliamların sona erdirilmesi ve dehşet verici koşullarda tutulan esirlerin serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

Tüm uluslararası ve bölgesel aktörlere sorumluluk bilinciyle davranmaları ve diyalog yoluyla olumlu bir sonuca ulaşma fırsatını kaçırmamaları çağrısında bulunulan bildiride, yüksek düzey yetkililer arasında düzenli aralıklıkla yapılacak görüşmelerle muhaliflere verilen desteğin artırılması gerektiği de vurgulandı.

İki oturum halinde düzenlenen toplantı sırasında Muaz el-Hatib başkanlığındaki SMDK heyeti, bakanlara Suriye'deki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. El-Hatib, rejim güçlerinin Halep ve Rakka kentlerinde sivillere Scud füzesi kullandığını söyledi.
Sayıları hızla artan mülteciler ile evlerini terk ederek diğer kentlere kaçanların son derece güç koşullar altında yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını belirten El-Hatib, Suriye'de dökülen kanın sona erdirilmesi için uluslararası toplumdan yardım istedi.
El Hatip, sivilleri hedef alan terör eylemlerini bir kez daha kınadı.

İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi ise böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Suriye'de akan kanın ve yaşanan şiddet olaylarının bir an evvel durması çağrısında bulundu.

İtalya Dışişleri Bakanlığı konutu Villa Madama'daki toplantıya ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Türkiye, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün ve Suudi Arabistan temsilcileri katılmıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon