Gazprom'un yatırımları tehlikede

Dünya genelinde petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüş ve buna paralel üretimin sınırlandırılması, Gazprom'un tüketicilerine yönelik sorumluluklarını karşılayamamasına neden olurken, öte yandan da büyük yatırım projelerini tehlikeye attı.

Yayınlanma: 09.02.2009 - 12:11
Abone Ol google-news

Rus Nezavisimaya gazetesinde yayımlanan habere göre, Gazprom'a yakın kaynaklar Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, doğalgaz üretiminin bu yıl sonuna kadar yüzde 7 oranında düşüşle, 550 milyar metreküpten 510 milyar metreküpe gerileyebileceğini kaydetti.

Haberde, bunun başlıca nedenlerinden birinin Gazprom'un gelirlerinin düşmesi nedeniyle yatırım programlarının olumsuz etkilenmesi, tüketicilerle yaşanan sorunlar ve doğalgaz fiyatındaki düşüşün neden olduğu ifade edildi.

Uzmanların suni doğalgaz sorunları oluşturularak tüketimin zirveye ulaştığı dönemlerde doğalgaz ihracatının sınırlandırılmasının gerçek nedenlerinin gizlenebileceği vurgulanan haberde şu görüşlere yer verildi:
''Şirket 2008 yılında 550 milyar metreküp gaz çıkarırken, bu yıl üretimini 460 milyar metreküpe kadar düşürülebileceği tahmin ediliyor. Gazprom'un tanıtım programına katılan gazetecilerin görüştüğü Gazprom yetkilisi, bu yılki üretim miktarıyla ilgili kesin bilgi vermedi. Üst düzey yöneticiler bu yıl doğalgaz üretimindeki düşüşten dolayı, doğal gaz ihracatının da düşebileceğini söylediler.
Geçen yıl sınıra yakın ülkelere 88 milyar metreküp gaz ihraç edilirken, bu yıl 75 milyar metreküp gaz ihraç edilmesi bekleniyor. Yıllık ortalama fiyatın 430 dolardan 280 dolara düşmesinden dolayı, Avrupalı tüketicilere 179 milyar metreküp yerine 170 milyar metreküp gönderilecek. Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandır Medvedev, doğalgaz ihracatındaki düşüşün başlıca nedeninin Gazprom'un düşük fiyattan yüksek miktar gaz satmak istememesinin neden olduğunu açıkladı.''

Gelirlerdeki düşüşün, Gazprom'un bu yılki 26,2 milyar dolarlık yatırım planlarını da olumsuz şekilde etkileyebileceği belirtilen haberde, uzmanların Gazprom'un gelir düşüşü nedeniyle çok büyük kayıplara uğrayabileceği uyarısında bulunduğu kaydedildi.

Gazprom'un geçen yıl 48 milyar dolar olan nakit operasyonlarının, dünya doğalgaz fiyatlarındaki düşüş nedeniyle bu yıl 33, gelecek yılda 28 milyar dolara düşmesinin beklendiği belirtildi.

Rus-Enerji Danışmanlık şirketi uzmanı Mihail Krutihin, gazeteye yaptığı açıklamada, gelirlerin düşmesine rağmen, 2009-2010 yılındaki toplam yatırım masraflarının miktarının 76 milyar dolara ulaştığını belirterek, ''bu kadar küçük gelirlerle büyük yatırım programlarının nasıl gerçekleştirileceği kesinlikle bilinmemekte. Ayrıca Gazprom'un önümüzdeki dönemde kapatması gereken 13,3 milyar dolarlık kredi borcu var'' dedi.

Uzmanlar, Gazprom'un bu durumdan yatırım programlarını sınırlandırarak çıkmayı düşünebileceğini belirterek, bunun da Gazprom'un Güney ve Mavi Akım boru hatları gibi büyük projelerini geliştirebileceğine dair soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu vurguladılar.

Nezavisimaya, Rus şirketlerinin doğalgaz üretiminde, yıllık 60 milyar düşüş olacağına buna, Gazprom'un üretimindeki 20-30 milyar metreküplük miktarı da ekleyince, ülke doğalgaz üretimindeki ''çöküşün gözler önüne serildiği'' ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler