Eluana Englaro öldü

İtalya'da, 17 yıldır komada bulunan ve ötanazi hakkı için verilen mücadelenin simgesi haline gelen Eluana Englaro'nun öldüğü açıklandı. Sağlık Bakanı Maurizio Sacconi, suni beslenmesine son verilmeye başlanmasıyla İtalya'da, ötanazi hakkını savunanlarla karşı tezi destekleyenler arasındaki tartışmaların merkezini oluşturan 38 yaşındaki Englaro'nun öldüğünü duyurdu.

Yayınlanma: 09.02.2009 - 12:28
Abone Ol google-news

Yaşadığı trajediyle İtalya'yı ikiye bölen, 1992'de geçirdiği trafik kazasından bu yana komadan kurtulamayan 38 yaşındaki Eluana Englaro hayata gözlerini yumdu. Eluana'nın Udine'deki hastanede suni beslenmesinin kesilmesinin dördüncü gününde gerçekleşen ölümü, İtalya'yı yasa boğdu. Eluana'yı da doğrudan ilgilendiren yasa tasarısının parlamento gündeminde alındığı sırada duyulan ölüm haberi üzerine, Senato ve Meclis'te birer dakikalık saygı duruşu yapıldı. Vatikan, Eluana için yayımladığı taziye mesajında da, suni beslenmenin kesilmiş olmasına sert tepki gösterdi.

Silvio Berlusconi önderliğindeki hükümet, Eluana'nın suni beslenmesinin yeniden başlatılmasını amaçlayan yasa tasarısını çıkarabilmek için zamanla yaptığı yarışı kaybetti. Senato'da tasarının görüşülmeye başlamasından yaklaşık yarım saat sonra, Udine'den Eluana'nın ölüm haberi geldi. Eluana'nın TSİ 21.10 sularında hayata gözlerini yumduğu bildirildi. Başbakan Berlusconi, ölüm haberinden duyduğu üzüntüyü, "Hükümetin, bir kişinin hayatını kurtarma girişimi imkansız hale geldi. Bundan dolayı çok müteessirim" şeklinde dile getirdi. Ölüm haberi üzerine, Senato'da da Meclis'te de birer dakikalık saygı duruşu yapıldı. Senato'daki saygı duruşu sonrasında, bir an için kargaşa yaşandı. Berlusconi liderliğindeki Özgürlükçü Halk Partisi'ne mensup kimi senatörler, tasarıya karşı çıkan muhalefet milletvekillerine "Katiller, katiller" diye bağırarak tepki gösterdiler.
Senato, tasarı aciliyetini yitirdiği için oturuma bugün için son verdi. Ancak, koma halindeki hastaların suni beslenmeyi reddetmelerini yasaklayan tasarının Eluana'nın ölümüne rağmen görüşülmeye devam ederek yasalaştırılmasını kararlaştırdı.

 

Eluana'nın babası: 'Beni yalnız bırakın'

Eluana'nın babası Beppino Englaro, kızının ölümünü La Quiete Polikliniği'nden öğrenmesinin ardından yaptığı kısa açıklamada, "Beni yalnız bırakın. Hiçbir şey demek istemiyorum. Sadece yalnız kalmak istiyorum" diye konuştu. Udine'de Eluana'nın defni öncesinde cesedinin otopsiye tabi tutulacağı da açıklandı. Papalık Sağlık Çalışanları Kurulu Başkanı Kardinal Javier Lozano Barragan, Vatikan adına yayımladığı taziye mesajında, Eluana'nın suni beslenmesinin kesilmiş olmasına sert tepki göstererek, "Her şeyden önce mevta için duacıyız. Kendisini Rabbin rahmetine emanet ediyoruz. Rabbimizden, Eluana'ya bunu yapanlar için de af diliyoruz" dedi.

Kardinal Barragan, ölümün suni beslenmeye son verilmiş olmasından kaynaklanmış olabileceğini de ima ederek, "Her şeyden önce ölüm sebebi açıklığa kavuşturulmalı. Suni beslenmesin kesilmesinden mi, yoksa farklı nedenlerden mi kaynaklandı, ona bakmak lazım" şeklinde konuştu. Barragan, suni beslenmeye son verme kararı alanların kilise tarafından aforoz edilmeyeceğini de belirterek, "Kilise hukukuna göre bu tür durumlarda da tövbe mümkündür" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler