'Başörtüsü baskı aracı olacak'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın türbanla ilgili sözlerine hukukçular tepki gösterdi.

Yayınlanma: 02.03.2013 - 07:33
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın türbanla ilgili anayasada yasaklayıcı bir hüküm bulunmadığı, yardımcısı Bekir Bozdağ’ın da türban yasağını öngören anayasal ve yasal düzenleme bulunmadığı, bunların idari tasarruflar olduğu yönündeki değerlendirmeleri tartışma yarattı.

Prof. Dr. Ülkü Azrak, Devlet Memurları Yasası ve ona dayalı kılık kıyafet yönetmeliklerini anımsatarak, “Kıyafet serbestliği sağlanırsa sonucu ne olur ona bakmalı. Mahkemelerde, okullarda yani ne kadar kadın kamu görevlisi varsa başörtüsünü kullanma hakkına sahip olur. Bunların arasında yargıçlar ve savcılar da olacak. Mahkemede hâkim başörtülü olacak. Böyle bir manzara Türkiye’ye yakışır mı? Erkekler de her istedikleri kıyafetle dairelerine girecek. Zaten kravat bağladıkları yok. Şalvarla, poturla, kafalarında takkeyle girebilecek” değerlendirmesini yaptı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “Başörtülü olanlar başörtüsüz olanlar üzerinde baskı yaratır” kararını anımsatan Azrak, “AİHM bunu açıkça söylemiştir. Onun içindir ki aslında özgürlük değil, baskı aracı olabilecek bir düzenleme olur. Yani dini kisveler, kıyafetler aslında bu kıyafeti taşımayanlar arasında fark ve baskı oluşturacaktır” diye konuştu

Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu ise hükümetin Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını yok saydığını vurguladı. Kanadoğlu, “Anayasa Mahkemesi kararı yok, AİHM kararı yok, Danıştay kararları yok. Bütün bu yargı kararlarını yok kabul ediyorlarsa Türkiye bir hukuk devleti değil demek mümkün olur” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler