Yulafın Sırları

Spor modeli, aktör ve sağlıklı yaşam koçu Murat Tavman, Cumhuriyet Portal okurları için Tavman'ın Fit Dünyası'nda yulafın sırlarını anlattı.

Yayınlanma: 03.03.2013 - 09:15
Abone Ol google-news

Sağlıkları ve Formları değerli olanlar, Tavman’ın Fit Dünyasından Merhabalar. Benim mutfağımda hiçbir zaman eksik olmayan ve bir çok fiziksel hedef için hizmet eden bir süpergıda dan bahsedeceğim. Yulaf.

1. Çeşitlilik

“Steel-cut” yulaf (görünüm olarak bulgur tanesini andırır) veya kesilmiş “oat groats” (görünüm olarak şehriyeyi andırır). Bu 2 çeşit Türkiye raflarında bulunması zor olsada, satın alınıp tüketilebilecek yulafın en ham halidir. “Rolled oats” ise önceden buharlanıp, düz hale getirilmiş şeklidir. Raflarda gördüğünüz ve sizing bildiğiniz yulaf ezmesi budur. Birde hazır yulaflar var. Bunlar ise önceden pişmiş ve kurutulmuş cinstir. Fakat bazı çeşitlerinde gereksiz şeker ilaveside olmştur. O yüzden ben kullanmam.

2. Yavaş-sindirim, yavaş kan şekeri, uzun enerji.

İçerdiği lifli yapısı ve düşük glisemik indeksli olması sebebi ile yavaş sindirilir. Bu yüzden kan şekeri konsantrasonu yavaş yükselir. Pankreas daha yavaş hızda insulin hormonu salgılar ve bütün bunlar daha uzun süreli bir grafikte vücudumuza sağlayacağımız enerji ve kaslara olacak besin transportasyonu demektir. Sağlıklı kas yapımı veya sağlıklı kilo kaybı(yağ yakımı) amaçlarına hizmet eder. Tabii doğru zamanda, doğru miktarda tüketilirse. En ideal iki zamanlama sabah kahvalısı ve spordan 2 saat öncesi öğünleridir.

3. Macro-besin değerleri

1/2 su bardağı pişmiş yulaf ortalama 150 kalori, 5g protein, 27 g karbonhidrat, 2 g yağ ve 4g lif içerir. of cooked steel-cut oats has 150 calories, 5 g protein, 27 g carbs, 2 g fat and 4 g fiber. Fakat görmüş olduğunuz gibi kendi başına tüketilirse protein ve sağlıklı yağ açısından fakirdir. O sebeple, birlikte tüketeceğiniz yağsız yoğurt ve bir kaç adet ceviz, bu gıdayı hem protein hemde omega 3 yağ asitleri açısından ideal kas yapıcı yağ yakıcı seviyeye taşıyacak.
 

4. Pratik yapım

Büyük bir mikrodalga için özel yapılmış cam kaba koyacağınız yağsız süt, yulaf ezmesi, stevya ve tarçınla 3,4 dakikada öğünü hazırlamış oluyorsunuz.

5. Kolayca un üretimi

Mutfak robotu veya öğütücü varsa, yulaf ezmesini anında un formatına getirip balık, köfte, kızartma…vs gibi yemek yapımlarınıza sağlıklı bir şekilde ilave edebilirsiniz. Benim web sayfamda üye özel kısımdaki yemek yapım filmlerinde bu şekilde fit kıtır tavuk parçaları, fit patates kızartması ve fit karides keki tariflerimi izleyebilirsiniz.
Daha fazla bilgi veya aklınıza takılan kısa sorularınızı sosyal medya kanallarımdan iletebilirsiniz. Beni twitter, instagram, facebook youtube dan takip edebilir. Bireye özel destek için web sayfama üye olabilir sizler için çektiğim film galerilerini sınırsız izleyeblirsiniz. Kendinize iyi bakın, hep sağlıklı ve fit kalın.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler