Aydınlar İsrail'i yargılıyor

Russell Mahkemesi, Roger Waters ve Edgar Morin'in de katılımıyla Brüksel'de toplanıyor.

Yayınlanma: 12.03.2013 - 07:24
Abone Ol google-news

Yazar Bertrand Russell’ın öncülüğünde 1966’da Vietnam Savaşı’nın ahlakdışılığına bir tepki olarak kurulan, oturumları 1967’de Stockholm ve Kopenhag’da (sembolik de olsa sivil toplum nezdinde tüm açıklığı ile) yapılan, daha sonra Latin Amerika başlığı altında 1974-76’da tekrarlanan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, namı diğer Russell Mahkemesi, İsrail Hükümeti’nin Gazze’ye karşı giriştiği ağır saldırılar ve halihazırdaki ablukası nedeniyle, Ortadoğu’ya barış ve adalet getirebilmek üzere yakın geçmişten beri bir araya geliyor.

Bu yılki mahkemenin karar duruşması ise 16-17 Mart’ta Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak ve mahkemeye Fransız filozof Edgar Morin ile Pink Floyd grubunun eski üyelerinden Roger Waters da katılacak. 1967’deki mahkemenin jürisinde, hatırlanacağı gibi Fransız düşünür Jean-Paul Sartre ile Türkiye’den Mehmet Ali Aybar da bulunuyordu. Etkinliğin yeniden hayata geçtiği 2009 yılının jürisindeki isimlerden biri de Altın Palmiye’li muhalif İngiliz yönetmen Ken Loach’tu.

Russell Mahkemesi’ne bugüne dek Tarık Ali, John Berger, Judith Butler, Noam Chomsky, Norman Finkelstein, Eduardo Galeano, Naomi Klein, Avi Mograbi, Jose Saramago gibi aydınlar da destek verdi.

Konuyu uluslararası hukuk bağlamında Barselona, İsrail’in uyguladığı ayrımcılık (Apartheid) politikası bakımından Cape Town, şirketlerin rolü açısından Londra ve ABD’nin gösterdiği karmaşık tutum adına New York’taki oturumlarla gündeme taşıyan 2013 Russell Mahkemesi’nin bir diğer mühim “dava konusu” ise UNICEF’in yakın tarihli bir raporuna göre, İsrail’in tutuklu çocukları askeri mahkemede otomatikman yargılayan dünyadaki tek ülke olması ve İsrailli otoritelerce çocuklara sistematik, genişletilmiş ve kurumsal ağır muamele uygulaması oluşturuyor.

Öte yandan mahkeme bu yıl, Avrupa Birliği Konseyi’nin çağrısına da kulak verir biçimde, Filistin’deki İsrail temelli hukuk dışı yerel ve uluslararası yerleşimlere bir tepki olarak da toplanıyor.

Filistin halkına adalet amacıyla toplanan ve ekonomik varlığını tümüyle uluslararası bağışlar ve sivil katkılarla sağlayan Russell Mahkemesi bu yıl ayrıca, etkinliğe emeği geçen ve yakın zaman önce hayata veda eden Stephane Hessel’ı da anacak. Önceki yıllarda İsrail-Filistin geriliminde AB ve ABD’nin rolünün sorgulandığı ve ayrımcılık politikalarıyla şirketlerin bu gerilimdeki paylarının kınandığı Russell Mahkemesi’ne bu yıl müzisyen Waters ve filozof Morin’in dışında, ABD’li insan hakları aktivistleri Angela Davis ve Dennis Banks ile Arjantinli piyanist Miguel Angel Estrella ve Filistinli politik tutuklu Marwan Barghouti’nin eşi Fadwa Barghouti de katılacak.

İlgili raporlar için:
(1) http://www.unicef.org/media/media_68093.html
(2)http://www.eccpalestine.org/wp-content/uploads/2013/02/EU_Homs_Jerusalem_Report_2012
Ayrıntılı bilgi için: http://www.russelltribunalonpalestine.com/en/sessions/final


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler