İstanbul'da DHKP-C operasyonu

İstanbul'da DHKP-C'nin gençlik yapılanmasına yönelik düzenlenen operasyonda 12 kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 14.03.2013 - 07:29
Abone Ol google-news

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabah saatlerinde Okmeydanı'nda DHKP-C'nin gençlik yapılanması üyelerinin yer aldığı bir adrese baskın düzenledi.
Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü polislerinin de destek verdiği operasyonda 5. katta bulunan adrese, kapının açılmaması üzerine demir parmaklıkları kırarak girildi. Dairede bulunan ve güvenlik güçlerinin içeri girmesini engellemek isteyen yaklaşık 10 kişilik grup, biber gazı kullanılarak etkisiz hale getirildi. 

Belgeleri yaktılar

Okmeydanı’nda 3 katlı Gençlik Federasyonu Derneği’ne baskın yapan polis, çelik kapıları aştıktan sonra şüphelilere ulaşabildi. Operasyon sırasında da içeride bulunan 13 kişi örgütsel dökümanları ve yataklarını ateşe verdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, saat 06.00 sıralarında değişik adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi. Beyoğlu Okmeydanı Piyalepaşa Caddesi üzerinde bulunan Gençlik Federasyonu Derneği’ne yapılan baskına Özel Harekat ve Çevik Kuvvet ekipleri de destek verdi. DHKP-C terör örgütüne yönelik olduğu öğrenilen operasyonda, dernek binası içinde bulunan şüpheliler örgütsel dökümanları ve yataklarını ateşe verdi. Çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü. Kapıları açmayan şüpheliler pencerelere çıkarak slogan atarken, polis ekipleri de eve gaz bombası attı. Binayı saran polisler apartman girişinde bulunan çelik kapıları elektrikli testere ile kesmeye başladı. Diğer yandan da Özel Harekat Polisleri çatıdan ve itfaiye merdiveni yardımıyla pencerelerden binaya girmeye çalıştı. Ekipler uzun süren çalışma sonucunda pencere korkuluklarını ve çelik kapıları keserek içeri girdi. Polislere direnen 6’sı kadın 13 kişi gözaltına alınarak çevik kuvvet otobüslerine bindirildi. Diğer adreslerde de çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.Kesilen kapılar zırhlı polis araçlarına bağlanarak binadan dışarı çıkarıldı. Olay yeri inceleme ekipleri de binada incelemelerine devam ediyor. 

İçişleri Bakanı Güler'den açıklama

İçişleri Bakanı Muammer Güler, yaptığı açıklamada  DHKP-C'ye yönelik, 18 Ocak'ta İstanbul ve İzmir merkezli operasyon yapıldığını, operasyonda gözaltına alınan 91 kişiden 56'sının adli makamlarca tutuklandığını hatırlattı. 17 kişinin de firari olarak aranmaya başlandığını belirten Güler, ''Bu operasyonun devamı olarak görevli Cumhuriyet Başsavcıvekilinin talimatı doğrultusunda, DHKP-C terör örgütünün faaliyetlerine yönelik olarak İstanbul'da Gençlik Federasyonu'nun Okmeydanı'ndaki binasında bugün bir operasyon daha gerçekleştirildi. Bu operasyon sırasında birisi aranmakta olan 13 kişi gözaltına alındı'' diye konuştu.

Gözaltına alınanlardan 6'sının 18 yaşından küçük olduğunu ifade eden Güler, ''Daha öncesinde olduğu gibi demir kapılar, demir pencereler kırılarak girilmek durumunda kalındı. İçeride kalanlar yangın çıkardılar. Bu yangın da söndürüldü. Bir polis memurumuz bu sırada elinden yaralandı. Örgütsel dokümanların bir kısmı yakılmaya çalışıldı'' dedi.
Güler, önemli sayıda örgütsel dokümanın ele geçirildiğini, soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

''Operasyonlar genişletilecek mi'' sorusunu Bakan Güler, ''Elbette diğer firarilerin de yakalanması için operasyonlar aralıksız devam edecek'' şeklinde yanıtladı.
Güler, ''Yakalananlar arasında bir üst düzey yöneticinin de bulunduğunun'' belirtilmesi üzerine de şunları söyledi:

''Evet, bu yakalanan kişi DHKP-C terör örgütünün üst düzey yöneticilerinden biri olarak aranmakta olan şahıstır. Tabii 18 yaşından küçüklerin de dernekte bulundurulması ayrıca dernekler mevzuatı açısından bir suç meydana getirmektedir. Hangi terör örgütü olursa olsun hepsiyle mücadele aralıksız devam edecektir. Bunun da kamuoyunca bilinmesini istiyorum.''

 Grup Yorum'dan açıklama

Operasyonun ardından Grup Yorum'un twitter hesabından şu açıklama yapıldı:
 
Merhaba arkadaşlar şu an size idil Kültür Merkezi'nden yazıyoruz. Az önce öğrendik mahallemizde bulunan ve demokratik, yasal bir kurum olan Gençlik Federasyonu basılmış. Kültür merkezimiz önünde de bir polis yığınağı var. Birazdan burası da basılacak. Burada Grup Yorum elemanlarından İbrahim Gökçek, Selma Altın, Ali Aracı, Caner Bozkurt, Grup Yorum korosu elemanlarından Sultan Kavdır, Damla Sandal, Bahar Ertürk, İdil Tiyatro Atölyesi oyuncularından Ahmet Denizer, Yeliz Yılmaz, Ali Rıza Çelik toplam 10 kişiyiz.

 

Operasyonu protesto eden gruba polis müdahale etti

Gençlik Federasyonundaki aramalar devam ederken alt sokakta bulunan İdil Kültür Merkezi önünde toplanan bir grup polis baskınını protesto etti. Grubun sloganlar atarak polise taş ve şişe atması üzerine polis, gaz bombalarıyla gruba müdahale etti. Müdahale sırasında arada kalan bir çocuk çevik kuvvet polisi tarafından kucaklanarak olay yerinden uzaklaştırıldı. Yine olayın yaşandığı sıralarda iki çocuğunu okula götüren bir baba da grup ile polis arasında kaldı. Aile, polisler tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı. İdil Kültür Merkezi'nin pencerelerine çıkan protestocular polisi şov yapmakla suçladı. Atılan taşların isabet etmesi sonucu bir çevik kuvvet polisi başından yaralandı. Başı kanlar içinde kalan polis, arkadaşlarının yardımıyla bir otomobile bindirilerek hastaneye kaldırıldı.

Grup Yorum'un açıklamasından dakikalar sonra, operayon kapsamında Grup Yorum'un çalışmalarını sürdürdüğü İdil Kültür Merkezi'ne de baskın yapıldığı öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler