Dalay Lama, Çin ve İtalya'yı gerdi

İtalyan makamlarının Tibet'in sürgündeki dini lideri Dalay Lama'ya ödül vermesi, Çin yönetiminden sert tepki gördü. Dalay Lama'yı "basit bir dini figür değil, uzun süredir sürgünde din maskesiyle bölücü faaliyetlerde bulunan bir siyasetçi" olarak nitelendiren Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cian Yü, İtalya'dan acil önlemler almalarını bekledi.

Yayınlanma: 10.02.2009 - 15:46
Abone Ol google-news

Çin yönetimi, İtalyan makamlarının Tibet'in sürgündeki dini lideri Dalay Lama'ya ödül vermesine sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cian Yü, haftalık basın toplantısında, "Bu girişim, Çin halkının duygularını ciddi şekilde zedelemiştir, buna kararlılıkla karşı çıkıyoruz" diye konuştu.

Tibet'in Çin'in ayrılmaz bir parçası ve bu bölgeyle ilgili konuların Çin'in iç işi olduğu şeklindeki resmi görüşü yineleyen sözcü, Dalay Lama'nın "basit bir dini figür değil, uzun süredir sürgünde din maskesiyle bölücü faaliyetlerde bulunan bir siyasetçi" olduğunu ileri sürdü.

Çinli yetkili, İtalyan tarafından, "acil önlemler alarak olayın olumsuz etkisini gidermelerini" beklediklerini söyledi.

Roma Belediye Başkanı Gianni Alemanno, Dalay Lama'ya başkentin fahri hemşehriliğini verirken faaliyetlerini destekleme taahhüdünde bulunmuştu.

Pekin yönetimi, geçen yıl Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Dalay Lama ile görüşmesi üzerine Çin-AB zirvesini iptal etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon