Liderler doğalgaz yüzünden tartıştı

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ve Başbakan Yulya Timoşenko'nun Ulusal Güvenlik konseyi toplantısında Rus doğalgazı yüzünden tartıştıkları bildirildi.

Yayınlanma: 11.02.2009 - 11:31
Abone Ol google-news

Rus Vremya Novostey Gazetesi, Ukrayna'da dün yapılan Ulusal Güvenlik toplantısında konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun ocak ayında Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko arasında yapılan doğalgaz anlaşmasını eleştirerek, Timoşenko'nun böyle bir anlaşmayı imzalama hakkının olmadığını söylediği kaydedildi.

Tumoşenko'nun Rusya'da kredi almak için ''gizli anlaşmalar'' yapmasını Almanya ve SSCB arasında imzalanan ''Molotova-Ribbentrop'' anlaşmasına andırdığını savunan Yuşçenko, Timoşenko'yu ulusal menfaatlerini satmakla suçladı.

Haberde, Timoşenko'nun bu sözlere, ''Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı rüşvet şemalarının çatısı gibi. Bu toplantının düzenlenmesindeki başlıca amaç (Rusya'dan doğal alımında aracı olan ve Mosokva'daki anlaşmada aradan çıkarılan şirket) RosUkrEnergo şirketini getirilmesi isteği. RosUkrEnergo'nun sahibi Dimitriy Firtaş, Devlet Başkanı Yuşçenko'nun çok yakın çevresindeki biri'' ifadeleriyle karşılık verdiği belirtildi.

Rus Kommersant Gazetesi de konuyla ilgili haberinde, Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının dün Yuşçenko ve Timoşenko'nun sözlü çatışmalarına sahne olduğu belirtilerek, şu bilgilere yer verildi: ''Güvenlik Konseyi;nin toplantısı başlar başlamaz skandala dönüştü. Şu ana kadar dolaylı yollardan atışan Başbakan ile Devlet Başkanı bu defa karşılıklı suçlamalarını yüz yüze gündeme getirdiler. Toplantının basın mensuplarının hazır bulunduğu bölümünde konuşan yapan Yuşçenko, Moskova'dan 5 milyar dolar krediyi kendisi ve parlamentonun izni olmadan yapılmasını kınadı.Yuşçenko, Uknayna'nın SSCB döneminden talep ettiği borçların da sıfırlanması hakkında anlaşmayı Nazi Almanya'sı ile eski Sovyetler arasında imzalanan 'Molotov-Ribbentrop' anlaşmasına benzetti. Timoşenko da bu sözler üzerine 'bu gerçek değil' şeklinde bağırdı. Yuşçenko bunun üzerine Rusya-Ukrayna görüşmelerinin teknik metininin eline alarak 11'inci maddeyi okudu ve burada SSCB dönemine ait hak iddialarından vazgeçildiğini gördüklerini söyledi.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler