'Uçan Süpürge' 16. kez havalanacak

''Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'', bu yıl 9-16 Mayıs tarihleri arasında 16. kez beyaz perdede seyirciyle buluşacak.

Yayınlanma: 01.04.2013 - 11:18
Abone Ol google-news

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, festivalin tanıtımı ve ''Çocuk Gelinlerin Peşinde-2'' projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Derneğin yönetim kurulu başkanı Halime Güner, ''Şakaya gelmeyecek kadar önemli konular'' olarak belirttiği çocuk gelinleri ve festivali özellikle bugün gündeme taşımak istediklerini söyledi.

Güner, Türkiye'nin ilk kadın film festivali Uçan Süpürge'nin, aynı zamanda Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu'nun (FIPRESCI) ödül verdiği tek kadın filmleri festivali olduğunu vurguladı.

 

Onur ödülü Perihan Savaş ile Zeynep Aksu'ya

Festival Koordinatörü Özlem Kınal da bu yılki temayı ''...rağmen...' dayanışma devinim'' belirlediklerini ve bunun hayatın her alanında zorluklara mücadele eden kadınların danışmalarına da çağrı niteliğini taşıdığını ifade etti. Festivalin 15 bölüm ve 110 filmden oluştuğunu kaydeden Kınal, filmlerin Kızılırmak Sineması, Alman Kültür Merkezi ve Ankara'daki 9 üniversite kampüsünde gösterileceğini belirtti.

Kınal, festivalde ''Onur Ödülü''nün 120'yi aşkın filmde rol alan Perihan Savaş ile Zeynep Aksu'ya, ''Bilge Olgaç Başarı Ödülü''nün ise kuaför ve makyöz olarak girdiği sahne hayatına filmlerde oynadığı rollerle dikkati çeken Suzan Kardeş'e verileceğini açıkladı.

Kınal, bu yıldan itibaren ilk kez verilecek festival ''Tema Ödülü''nün ise ''Onunla ilgili ne söylense eksik kalır'' diyerek Yıldız Kenter'e takdim edileceğini belirten Kınal, festivalin ''Genç Cadı ve FIPRESCI ödülleri'nin kapanış töreninde belli olacağını söyledi.

Festivalin Devlet Opera ve Bale'sinin gösterisiyle açılacağını ifade eden Kınal, festivalde film gösterimlerinin yanı sıra yönetmen ve oyuncularla söyleşi, panel ve sergilerin de olacağını kaydetti.

 

Uçan Süpürge çocuk gelinlerin peşinde

Derneğin proje koordinatörü Sevna Somuncuoğlu ise ''Çocuk Gelinlerin Peşinde-2'' projesi kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünden bir uzmanın da yer aldığı bir heyetle Hindistan, Bangledeş, Nijerya ve Nijer'de çocuk gelinlerle ilgili saha araştırması yaptıklarını anlattı.

Devlet kurumları, büyükelçilikler, BM kuruluşları, uluslararası ve yerel sivil toplum örgütleriyle gerçekleştirdikleri araştırmalarda adı geçen ülkelerde çocuk yaşta evlenmelerinden devletin haberdar olduğunu belirten Somuncuoğlu, ancak yerel gelenek ve oy kaybı gibi sebeplerle erken evliliklerin göz ardı edildiğini öne sürdü.

Somuncuoğlu, 18 yaş altı evlilik oranın yüzde 77'yle en çok Nijer'de görüldüğünü, Bangladeş ve Nijerya'nın yüzde 60'ı aştığını, Hindistan'da ise yüzde 50 civarında seyrettiğini belirtti.

Türkiye'de çocuk gelinlerle ilgili sağlıklı istatistiki verilerin bulunmadığına işaret eden Somuncuoğlu, uluslararası bir kuruluşun verilerine göre yüzde 25 olarak belirtilen 18 yaş altı evliliklerin kendi saha tecrübelerine dayanarak yüzde 30-35 dolaylarında olduğunu savundu.

Konuyla ilgili sağlıklı veriye ulaşmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile işbirliği yaparak ''Arama Konferansı'' düzenleyeceklerini bildirdi. Somuncuoğlu, en doğru rakama ulaşmak için başlatılacak resmi araştırmanın yaklaşık 1,5yıl süreceğini tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler