'Arkanızda kapı gibi Türkiye var'

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Bu süreçte, Almanya'da yaşayan kardeşlerimizin, vatandaş ve soydaşlarımızın yalnız olmadığını, arkalarında kapı gibi duran güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti devleti olduğunu herkesin bilmesinde fayda var" dedi.

Yayınlanma: 01.04.2013 - 12:32
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve EXPO Türkiye Koordinatörü ve Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Türkiye Başdelegesi Büyükelçi Murat Ersavcı'yı AB Bakanlığı'nda kabul etti. Bağış, kabul sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

NSU davasının duruşmalarına Türk medyasının alınmamasına ilişkin bir soru üzerine Bağış, Almanya'da yaşayan ve Alman vatandaşı olan birçok Türk basın mensubu bulunduğunu hatırlattı. Bağış, "Onların o ülkede hak sahibi olarak, vatandaş olarak haklarını sonuna kadar kullanmalarını bekliyorum" dedi.

Bağış, Türkiye-Almanya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Çağatay Kılıç'ın duruşmayı izlemek üzere Almanya'ya gideceğini, AKP Dış İlişkiler Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yardımcısı Metin Külünk'ün de konuyu takip ettiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın da kapsamlı değerlendirmelerini hatırlatan Bağış, "Süreci kapsamlı takip ediyoruz. Bu süreçte, Almanya'da yaşayan kardeşlerimizin, vatandaş ve soydaşlarımızın yalnız olmadığını, arkalarında kapı gibi duran güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti devleti olduğunu herkesin bilmesinde fayda var. Biz bu süreci çok büyük bir hassasiyetle takip ediyoruz, etmeye devam edeceğiz" dedi.

 

'Artık İslam AB'nin gerçeği'

Bağış, Fransa'da aşırı sağcı Marine Le Pen'in Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı açıklamalarına ve "Fransa'da İslamiyet'in artık fazla görünür olduğuna" ilişkin sözlerine de tepki gösterdi. "Fransa'da veya Avrupa'nın bazı ülkelerinde fazla görünür olan İslam değildir, İslamofobia'dır" diyen Bağış, "İslam'dan korkanların İslam'ı çarpıtarak olmadığı gibi gösteren hastalıklı zihniyetlerin fazla görünür olduğunu" söyledi. Bağış, şöyle devam etti: "Sayın Le Pen hiç lafı kıvırmasın. Onun Türkiye ile ilgili, bizim değerlerimizle ilgili düşüncelerini biliyoruz. Ama çok da fazla umursamıyoruz. Bugün Fransa'nın nüfusunun yüzde 11'i Müslümandır. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin toplam nüfusunun yüzde 8-9'u Müslümandır, ki 2030 yılına gelirken bu rakam yüzde 15'e çıkacaktır Avrupa genelinde. Yani Almanya'nın eski Cumhurbaşkanı'nın da söylediği gibi artık İslam AB'nin bir gerçeğidir. Başlarını kuma gömerek bir yere varamazlar. Ama İslam'ın gerçek mesajı olan barış, kardeşlik, sevgi, muhabbeti anlamaya çalışırlarsa çok daha yararlı olur. Kendilerine ben bizim büyük düşünürlerimizden Şeyh Şirazi'nin bir sözünü hatırlatmak istiyorum; 'Ben doğru yolda kaybolmuş kimse görmedim.' Şu anda Avrupa'nın içinden geçmekte olduğu kriz aslında doğru yolda olmadığının bir göstergesidir."

Bağış, AB'yi kendi değerlerini savunmaya davet ederek, "Sayın Le Pen de istismar yapmaya ihtiyaç duymasın. Biraz Fransız halkıyla muhatap olmaya çalışsın. Diyalog kurmaya çalışsın. Türkiye üzerinden siyaset yapmasınlar. Artık tutmadığını onların da görmesi gerekir" diye konuştu.

 

Kılıçdaroğlu'nun açtığı davanın düştüğü iddiası

Bağış, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, açtığı bir davanın, harcını yatırmadığı için düştüğünü iddia eden haberlerle ilgili bir soruyu da yanıtladı. Bağış, "Harcı yatırmayı unuttuğu için açmış olduğu davanın düşmesinin ben 1 Nisan şakası olmasını ümit ederdim ama maalesef değil" dedi.

"Benim kızdığım artık Kemal Bey değil. Kemal Bey'in gaflarına, unutkanlıklarına, hatalarına hala haber değeri veren siz basın mensuplarına kızıyorum" diyen Bağış, şunları kaydetti: "Kemal Bey seçmen kaydı yaptırmayı unutan, oy kullanmayı beceremeyen, Kenya'ya gidip Somali'ye gittiğini zanneden, yürüyen merdivenlere ters yönden binen bir siyasetçi olarak Nasreddin Hoca'dan sonra bu milletin gönlünde ayrı bir yer kazandı. Ben de bunu artık kanıksamamız gerektiğine inanıyorum. Bu 1 Nisan dolayısıyla da, bizim yüzümüze gülümseme koyduğu için buradan kendisine teşekkürlerimi gönderiyorum."

 

İzmir'in EXPO adaylığı

İzmir'in EXPO'yu almak için çok çaba sarf ettiğini ve hükümetin de buna destek verdiğini kaydeden Bağış, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de Letonya ve Litvanya'yı ziyaretinde bu konuyu gündemine alacağını söyledi.

Bağış, "Bu sefer İzmir'in şansının yüksek olduğunu görüyoruz" dedi. İzmir Valisi'nin kendisinden 12 Haziran'da Paris'te BIE'nin delegelerine hitaben sunum yapmasını istediğini belirten Bağış, bunu kabul ettiğini dile getirdi.

İzmir Valisi Kıraç ise, Bağış ve diğer hükümet üyelerine İzmir'in EXPO adaylığına verdikleri destek için teşekkür etti.

EXPO Koordinatörü Büyükelçi Ersavcı da, EXPO ve bu yılki diğer aday şehirler hakkında bilgi verdi ve BIE'deki izlenimlerinden sonra İzmir'in bu yılki yarışta ipi göğüsleyeceğine inandıklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler