"Abbas, Likud'u izole etmeye çalışıyor"

İsrail'in Haaretz gazetesi, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Likud Başkanı Binyamin Netanyahu başkanlığında kurulacak bir koalisyon hükümetinin diplomatik bir izolasyona tutulması için uluslararası kamuoyu nezdinde bir kampanya yürüttüğünü öne sürdü.

Yayınlanma: 12.02.2009 - 11:07
Abone Ol google-news

İsrail'in Haaretz gazetesi, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın, "Likud Başkanı Binyamin Netanyahu başkanlığında kurulacak bir koalisyon hükümetinin, tıpkı Hamas gibi diplomatik bir izolasyona tutulması" için uluslararası kamuoyu nezdinde bir kampanya yürüttüğünü öne sürdü.

Gazeteye göre Abbas bu kampanya çerçevesinde dünya kamuoyunu, "Netanyahu önderliğindeki bir hükümetin, daha önce Hamas hükümetine yapılana benzer bir uygulama ile karşı karşıya kalmasını sağlamak için iknaya" çabalıyor.

Filistin yönetiminin İsrail'in yeni hükümetine karşı, Hamas'ın askeri yollardan gösterdiği direnişe karşı bir alternatif olarak "diplomatik bir direniş planı" hazırladığı, böylece barış sürecinin yokluğu süresince, El Fetih'i uygun bir kuvvet olarak muhafaza etmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Abbas, geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile görüşmüş ve İsrail'de Likud Lideri Binyamin Netanyahu başkanlığında sağ bir hükümetin kurulmasına yönelik endişelerini dile getirmişti. Abbas, Netanyahu hükümetinin barış sürecini öldüreceğine inanıyor, aynı zamanda Netanyahu'nun Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini genişletme planlarından endişe duyuyor.

Abbas'ın Batılı liderlere "Dörtler Grubu'nun koşullarını reddedip İsrail'i tanımayan ve terörizme son vermeyen bir Hamas hükümetiyle işbirliğini tümüyle reddettiniz. Şimdi, Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkacak bir İsrail hükümetine de aynı şekilde bir tavır sergilemeniz gerekiyor" dediği belirtildi.

Habere göre Filistin yönetimi lideri 3 batılı liderden, "yeni kurulacak İsrail hükümetine karşı iki devletli çözüm ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaatların dondurulması" gibi koşullar ortaya koymalarını, "bu koşullara uyulmaması halinde Hamas'a yapıldığı gibi yaptırımlar uygulamasını" istedi.

Sarkozy, Brown and Berlusconi'nin de Abbas'a, "barış süreci ve Filistin devletinin kurulması vizyonundan vazgeçilmesi gibi bir durumu kabul etmeyeceklerini" söyledikleri, "yeni İsrail hükümetinin barış sürecini erteleme ya da geciktirmesine izin vermeyecekleri yolunda söz verdikleri" ifade edildi.

Abbas, daha önce yaptığı açıklamalarda, yeni kurulacak İsrail hükümetiyle çalışmaya hazır olduklarını söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler