NATO'dan Fransa'ya kilit görev sözü

Özel bir oturumda gazetecilerin sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, İttifak'ın askeri komuta kademesine geri dönmesi halinde Fransa'ya kilit görevlerde sorumluluk verileceği sözünü verdi.

Yayınlanma: 12.02.2009 - 13:37
Abone Ol google-news

Fransa meclisi dışişleri komisyonundaki özel oturuma katılarak milletvekillerinin sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ''Şu anda tam olarak Fransa'nın hangi önemli görevleri alacağını söyleyemem, ancak önemli görevler olabileceğini belirtebilirim'' dedi.

''Fransa'nın NATO'nun kalbinde önemli bir rol oynadığını'' kaydeden NATO Genel Sekreteri, ''NATO'nun, Fransa olmadan önemli görevleri yerine getiremeyeceğini'' vurguladı.

Fransız basını, Jaap de Hoop Scheffer'in Paris'e yaptığı bugünkü ziyareti,bolarak yorumluyor.
Muhalefet partileri, NATO'nun askeri kanadına dönüş ile birlikte ''Fransa'nın bağımsızlığının gölgeleneceği'' yolunda hükümete sert eleştiriler yöneltiyor.

 

Sarkozy - Scheffer görüşmesi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, De Hoop Scheffer'i kabul etti. Görüşmeden sonra basının sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri, ''Askeri komuta kademesine geri dönülmesi Fransa'nın hükümranlık kararı. Ben bundan memnun olurum, ancak bu konuda kararı Cumhurbaşkanı Sarkozy verecek'' dedi.

De Hoop Scheffer, Sarkozy ile yaptığı görüşmede, Afganistan'daki durum ve nisan ayında Fransa'nın Strasbourg ve Almanya'nın Kelh kentlerinde ortak düzenlenecek NATO zirvesi hazırlıklarının da ele alındığını söyledi.

Fransız basını, Jaap de Hoop Scheffer'in Paris'e yaptığı bugünkü ziyareti, ''Fransa'nın, askeri komuta kademesine geri dönüşüne karşı çıkanları ikna turu'' olarak yorumluyor.

Muhalefet partileri, NATO'nun askeri kanadına dönüş ile birlikte ''Fransa'nın bağımsızlığının gölgeleneceği'' yolunda hükümete sert eleştiriler yöneltiyor.

Fransa, NATO askeri komuta kademesinden 1966 yılında ayrılmıştı.

Siyasi gözlemciler, nisan ayında düzenlenecek NATO zirvesinde Fransa'nın komuta kademesine katılmasına kesin gözüyle bakıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler