DİSK'ten 'sosyal devlet' yorumu

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ''sosyal devletin en önemli işlevlerinden birisini, piyasa ölçütleriyle ele almak ve maliyet unsuru olarak değerlendirmenin kabul edilemez olduğunu'' belirtti.

Yayınlanma: 12.02.2009 - 15:22
Abone Ol google-news

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yayımladığı ''Sağlık Uygulama Tebliği''ne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 2008'de uygulamaya konulan Genel Sağlık Sigortası'nın temel işlevinin, toplumun sağlık hakkını korumak ve sağlık sorunlarını çözmek olmadığının ''Sağlık Uygulama Tebliği'' ile bir kez daha gözler önüne serildiğini öne sürdü.

SGK Başkanı'nın, maliyetlerin artmasını önlemek amacıyla söz konusu tebliğin değiştirildiğine yönelik açıklamasının bulunduğunu hatırlatan Çelebi, şunları kaydetti:
''Buna göre, bir hasta 10 gün içinde aynı branşta birden fazla muayene olamayacak. Hastane görevlileri, hastaya daha önce aynı branşta muayene olduğunu, bu nedenle bedeli kendi cebinden ödemek zorunda olacağını bildirecek. Aynı açıklamada bu düzenleme ile hastalık hastalarının sağlık sistemine getirdikleri yükün azaltılmasının hedeflendiği de belirtilmiştir. Bu tür bir açıklama sağlık hakkından yararlanmak isteyenleri, engellemek için önümüzdeki dönemde yeni bahaneler imal edileceğini ve hükümetin, toplumun sağlık sorununa hastalık hastası gibi yaklaştığını da ortaya koyuyor. Sağlık ve sosyal harcamaları, bir maliyet unsuru olarak görmek hiç kuşkusuz açık bir toplumsal tavırdır. Sosyal devletin en önemli işlevlerinden birisini, piyasa ölçütleriyle ele almak ve maliyet unsuru olarak değerlendirmek kabul edilemez.''

Kriz koşullarının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun asıl yüzünü ortaya çıkarmaya başladığını ifade eden Çelebi, şunları belirtti:
''Krizde sosyal bir programa, sosyal dayanışmaya, kamu kaynaklarının, toplumsal hizmetlere aktarılması zarureti ne kadar ortaya çıkmış ise bu yasanın da sosyal bir işleve sahip olmadığı, ticari sağlık piyasasını genişletmeyi amaçladığı, bireysel çözümleri dayattığı ve insanları sadakaya muhtaç ettiği anlaşılmıştır. Önümüzdeki dönemde, sağlık hakkının genişletilmesi ve niteliğinin artırılmasını içeren sosyal bir programın hayata geçirilmesi çok büyük önem taşımaktadır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler