Abdullah Gül Moskova'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bu akşam saatlerinde 4 günlük devlet ziyareti için geldiği Moskova'da Türk iş adamlarıyla görüştü.

Yayınlanma: 12.02.2009 - 21:33
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Moskova'nın merkezindeki Ritz Carlton Oteli'nde Rusya'da iş yapan Türk iş adamlarıyla görüşmesine Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı da katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Başkanı Boris Grızlov, Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüşecek. Gül, cumartesi sabahı Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'ne geçerek, burada Başkan Mintimer Şaymiyev ile görüştükten sonra 15 Şubat'ta Türkiye'ye dönecek.

Önce resmi olarak yapılması planlanan, Moskova'nın teklifi üzerine devlet ziyareti seviyesine yükseltilen gezi sırasında, iki ülke arasında enerji alanındaki işbirliği ve bu çerçevede Mavi Akım-2 boru hattı konusunun ele alınması bekleniyor.

Türk tarafının görüşmelerde geçen yıl 37,8 milyar dolar seviyesine yükselen ikili ticaret hacminde Türkiye aleyhine olan dengesizliği gündeme getirmesi ve bunun düzeltilmesini istemesi beklenirken, Rus tarafının bu dengenin Rus turistler ve Rusya'da iş yapan Türk iş adamlarının aldığı işlerle kapatıldığı görüşünü savunacağı tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanı Gül'ün temasları sırasında bölgesel ve uluslararası konuların ele alınacağı, ikili ilişkilerin tüm veçhelerinin gözden geçirileceği bildirilen açıklamada, Medvedev ile Gül'ün görüşmesinin ardından Rusya ve Türkiye arasında ikili ilişkilerin yeni boyutuyla ilgili ortak deklarasyonun yanı sıra dostluk ilişkilerinin derinleştirilmesi ve çok boyutlu ortaklıkla bunun geliştirilmesiyle ilgili stratejik belgenin imzalanmasının planlandığı bildirildi.

Açıklamada, tarafların Avrupa güvenliğinin yeni mimarisinin kurulmasıyla ilgili perspektifleri, Avrupa'da Olağan Silahlı Kuvvetler Sözleşmesi'yle ilgili aksaklıklar, Irak ve Orta Doğu'daki sorunlar, Kafkaslar, Orta Asya ve Kıbrıs sorunu çerçevesindeki son durumun yanı sıra uluslararası örgütlerdeki işbirliği konusunda görüş alışverişinde bulunulacağı vurgulandı.

Gül ile yapılacak görüşmenin en önemli gündem maddeleri arasında, Karadeniz bölgesindeki Blackseafor, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü ve Karadeniz Uyum Programı çerçevesinde işbirliğinin ikili ve çok boyutlu alanlarda geliştirilmesi konularının da yer alacağı kaydedildi.
 

'Türkiye'ye bu yıl 25,5 milyar metre küp gaz gönderilmesi planlanıyor'

Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin 30 milyar doları aştığı ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi: ''Rusya Türkiye'nin başlıca dış ticaret ortağı haline geldi. Enerji alanında da işbirliğine devam edilmekte. 2008 yılında Rus doğal gazının Türkiye'ye ihracatı 23,8 milyar metre küpe ulaştı. (Bu miktar 2007 yılında 23,5 milyar metre küptü) Bu gazın 10 milyar metre küpü Mavi Akım boru hattı ile gönderildi. 2009 yılında doğal gaz ihracatının 25.5 milyar metre küpe çıkarılması beklenmekte. Rus şirketlerinin Türkiye'deki nükleer enerji santrali inşaatı projesine katılması da elektrik enerjisi alanında işbirliği için ciddi bir potansiyel yaratmakta. Türk inşaat şirketlerinin Rusya'da gerçekleştirdiği çalışmalar da büyük ölçeklere sahip. Son yıllarda 20 milyar dolardan fazla anlaşmalar imzalayan Türk inşaat şirketleri, Rusya;da 5 milyar dolardan fazla Türkiye kökenli yatırım da yaptılar.''

Askeri sanayi ve yüksek teknolojik alanlarda işbirliği potansiyelinin de büyük öneme sahip olduğu kaydedilen açıklamada, ''İnsani ve kültürel alanda işbirliğinin gelişmesi devam etmekte. 2007 yılında Türkiye'deki Rusya Kültür yılı, 2008 yılında Rusya'daki Türkiye Kültür yılı etkinlikleri çerçevesinde bir dizi başarılı kültür projesine imza atıldı. Bilim, kültür, spor ve eğitim alanında işbirliği programı anlaşması imzalanması için hazırlıklar da son aşamada bulunmakta'' görüşlerine yer verildi.

Açıklamada, son yıllarda çok sayıda Rus turistin Türkiye'yi ziyaret ettiği ve geçen yıl Türkiye'ye giden Rus turist sayısının 2 buçuk milyona ulaştığı belirtilerek, bu durumun da iki ülke arasındaki güveni ve karşılıklı anlayışı daha da güçlendirdiği ifade edildi.

Kremlin açıklamasında, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünisa Gül için okul ve çocuk hastanelerinin ziyaret edilmesinin öngörüldüğü ayrı bir programın hazırlandığı da belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler