20. İstanbul Caz Festivali 2-18 Temmuz'da

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Garanti Bankası'nın sponsorluğunda düzenlenen 20. İstanbul Caz Festivali, 2-18 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Yayınlanma: 16.04.2013 - 08:33
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi'nin destek verdiği 20. İstanbul Caz Festivali'nin programı, Salon İKSV'de yapılan basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantıda konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, festivalin amacı, içeriği ve afişinin hazırlanmasıyla ilgili bilgi verdi. Taner, festivalin 20. yıl afişinin Orhan Pamuk ve Bülent Erkmen'in imzasını taşıdığını belirtti.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere de İstanbul Caz Festivali'nin bu sene 20. yaşını kutlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin ise festivalde yer alan konserler ve 20. yıla özel projelerle ilgili programı açıkladı.

Opcin, festivalin, 14 farklı mekanda 400'den fazla yerli ve yabancı sanatçının katılımıyla gerçekleştirilecek 40'ı aşkın konserle, Temmuz ayında cazın yıldızlarını yirminci defa müzikseverlerle buluşturacağını anlattı.

Açılış konuşmalarının ardından davetliler, Salon İKSV'de, Branford Marsalis ve Joey Calderazzo ikilisinin, festivalin 20. yılı kapsamında verdiği konseri izledi.

İstanbul "Uluslararası Caz Günü" kutlamalarının merkezi
 

20. İstanbul Caz Festivali, 1 Temmuz Pazartesi akşamı gerçekleştirilecek açılış töreninin ardından özel bir konserle başlayacak. Konserde, Türkiye'nin caz alanındaki genç yıldızlarının bir araya gelmesiyle 2007'de kurulan "Four in the Pocket", festivalin 20 yılından sanatçıların eserlerine yer veren özel bir repertuvarla cazseverlerle buluşacak.

Biletleri 26 Nisan Cuma günü satışa çıkacak festivale, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, Haliç Kongre Merkezi, İstanbul Modern, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi ve Salon İKSV, Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı, Avusturya Başkonsolosluğu / Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Feriye Lokantası, İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Amfisi, Küçükçiftlik Park, Rahmi M. Koç Müzesi ve Yıldız Sarayı Hasbahçe gibi mekanlar ev sahipliği yapacak.

İstanbul Caz Festivali 20. yılında "Uluslararası Caz Günü"nün de yerel ortağı olacak.
UNESCO ile Thelonious Monk Caz Enstitüsü tarafından, geçen yıl tüm dünyada ilk defa düzenlenmeye başlayan 30 Nisan "Uluslararası Caz Günü" kutlamalarının bu yılki merkezi İstanbul olacak.

"Uluslararası Caz Günü" kutlamaları kapsamında 30 Nisan Salı akşamı Aya İrini Müzesi'nde düzenlenecek gala konserinin yanı sıra gün boyu farklı mekanlarda konferanslar, yuvarlak masa söyleşileri, ustalık dersleri, caz vokal atölyeleri, film gösterimleri ve çeşitli konserler gerçekleştirilecek.

İstanbul Caz Festivali'nin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü, caz müzisyeni ve orkestra şefi Durul Gence ile Türkiye'nin ilk caz kulübünü açan müzisyeni, ağız armonikacısı Hasan Kocamaz'a verilecek.

Cazın ustaları festivalde sahne alacak

Festivalde 14 Grammy ödüllü Amerikalı şarkıcı, söz yazarı ve besteci Alicia Keys, Garanti Bankası sponsorluğunda 2 Temmuz Salı akşamı Küçükçiftlik Park'ta Türkiye'deki ilk konserini verecek.

70'lerin en ünlü rock gruplarından Roxy Music'in vokalisti ve şarkı yazarı Bryan Ferry, yeni albümünü takiben İstanbul Caz Festivali'nin konuğu olacak. Bryan Ferry, 8 Temmuz Pazartesi akşamı saat 21.00'de Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde müzikseverlerle buluşacak.

Cazın efsanevi isimleri Bob James, David Sanborn, Steve Gadd ve James Genus da 9 Temmuz Salı akşamı saat 21.30'da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde festival seyircisinin karşısına çıkacak.

Festivalin beklenen ismi şarkıcı ve söz Yazarı John Legend 29 Temmuz Pazartesi akşamı saat 21.30'da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde ilk kez İstanbul'da müzikseverlerle buluşacak.

Önemli caz vokalistlerinden Dee Dee Bridgewater, usta caz piyanisti ve besteci Ramsey Lewis ile aynı sahneyi paylaşacağı konserini 3 Temmuz Çarşamba akşamı saat 21.00'de Yıldız Sarayı Hasbahçe'de verecek.

İstanbul Caz Festivali kapsamında, Lena Chamamyan, Ernan Lopez-Nussa, Anthony Strong, China Moses, Chano Dominguez de cazseverlerle buluşacak.
Festival kapsamında gerçekleştirilecek "Tünel Şenliği"nde ise Roos Jonker, Timo Lassy, Bruut, Ariya Asrabeat Arkestra, Ola Onabule, Salvatore Bonafede Trio, Tin Men and The Telephone, Matthias Eick, Maffy Falay Beşlisi, Baba Zula, Dilek Sert Erdoğan ve Birsen Tezer sahne alacak.

 

Orhan Pamuk'un el yazısı Jazz Festivali'nde!

2-18 Temmuz tarihleri arasında modern caz, rock ve folk gibi geniş müzik yelpazesindeki festivalin afişinde Orhan Pamuk yer aldı.

Orhan Pamuk'un resim ve desenlerinde yer alan martı ve yazarın el yazısı, Bülent Erkmen'in tasarımıyla festival afişine dönüştürüldü.

Basın toplantısında Bülent Erkmen'in festival afişiyle ilgili hazırladığı özel video mesajı da salondaki katılımcılarla ekrandan paylaşıldı. Erkmen, yaptığı seçimle ilgili olarak şunları söyledi:

"Orhan Pamuk yazarlığından önce resimle ilgilenmiş, yazarlığı sırasında da resimle ilgisini koparmamış bir yazar. Romanlarını yazdığı defterlerde aralara sızmış desenler, yaptığı resimlerin içine sızmış yazılar var. Resimlerinde ve desenlerinde İstanbul'la birlikte karga ve martılara ağırlık vermiş. Martıyı, varlığıyla İstanbul'u simgelemesi, sesiyle de cazla kurduğum kişisel bağlantı nedeniyle seçtim. Seçtiğim resmin "martı" ayrıntısını resmin bütününden kopardım. Böylece afişin beyaz boşluğu üstünde bütün hızıyla uçan martı; çırptığı kanatları, attığı çığlıkları ve Orhan Pamuk'un uçuşan el yazısı ile İstanbul'u peşinden sürüklüyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon