Hazır yiyecekler, mide kanserinin yerini değiştirdi

Son yıllarda hazır gıda tüketiminin artmasının ve beslenme alışkanlıklarının değişmesinin mide kanserinin yerini değiştirdiği ve midenin kurtarılmasını zora soktuğu belirtildi.

Yayınlanma: 21.04.2013 - 10:02
Abone Ol google-news

İzmir Kent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sinan Ersin, yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de son yıllarda yiyecek alışkanlıklarının "fast food" ve hazır gıdalara yöneldiğini belirtti.

Ersin, hazır gıdaların raf ömrü uzun olsun diye çok fazla koruma faktörü içerdiğini, yine yüksek oranda tuz içeren pastırma, sucuk gibi şarküterileri ürünlerinin, ev salçası, turşu, tütsülenmiş, tuzlanmış balıkların mide kanseri açısından risk oluşturduğuna dikkati çekti.
 

Hızlı ve sıcak yemek tüketimi

İnsanların artık hızlı yiyecek tükettiğini dile getiren Ersin, şöyle konuştu: "Sıcak ve hızlı yemek reflüyü tetikliyor. Bu son derece zararlı. Yiyeceklerin ısısının düşürülmesi gerekir. Çok sıcak çay içiyoruz. O çay elimize dökülse yakar ama midemize, yemek borumuza döküyoruz. Bu hücreler için zararlı, reflü için riskli. Beslenme alışkanlığımız da fast food'a kaydı. Fast food denilen şeyler zaten ya kızartma ya da direkt ateşe maruz kalmış yiyecekler. Yüksek kalorili olmaları nedeniyle kilo almamızı sağlıyorlar. Aşırı kilo da kanser açısından risk faktörü."


Kanser aşağıdan yukarıya çıktı

Beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklere bağlı olarak kanserin mide içindeki yerleşimini değiştirdiğine işaret eden Ersin, şöyle devam etti: "Eskiden daha çok midenin altında yerleşen kanser, beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı olarak artı  midenin üst bölümünde görülüyor. Midenin daha çok bir kısmını alarak cerrahi tedavi yaparken artık çoğunlukla tümünü almak durumunda kalıyoruz. Daha önce midenin üçte ikisini alsak da kalan bölümü işlevini görüyordu. Artık tamamını alıyor mideyi kurtaramıyoruz. Midesinin tamamını aldığımız vaka sayısı arttı. Az gelişmiş ülkelerde hala eskisi gibi kanser midenin alt bölümünde görülüyor çünkü hazır gıda tüketmiyorlar, daha doğal besleniyorlar."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler