ABD ekonomisi ve Ermeni lobisi

ABD'deki Ermeni lobisi 1915 olaylarına yönelik tasarı konusunda Obama'dan yeşil ışık bekliyor. Ekonomik teşvik paketine yoğunlaşan Obama yönetiminin bu konudaki tutumunun ne olacağı ise belirsizliğini koruyor.

Yayınlanma: 13.02.2009 - 13:49
Abone Ol google-news

ABD’deki Ermeni lobisi Kongre’de kendi tezlerini kabul ettirebilmek için her sene olduğu gibi yeniden harekete geçti. Ermeni lobisine yakınlığıyla bilinen Kongre üyeleri Frank Pallone, Adam Schiff, George Radanovich ve Mark Kirk şu sıralarda hazırladıkları yasa tasarısı için imzalı destek arayışlarını sürdürüyor.

Seçim döneminde Ermeni tezlerini tanıyacağı sözünü veren ABD Başkanı Barack Obama, uzun süredir bu tezleri destekleyen başkan yardımcısı Joe Biden ve bu yönde pek çok kereler açıklama yapan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Ermeni lobisi bu işi bu sene “çantada keklik” olarak görüyor. Her ne kadar kimi uzmanlar Obama’nın Türkiye’nin stratejik önemi pahasına Ermenileri küstürmeyi seçebileceğini savunsa da yeni başkanın seçim döneminde Ermenileri tatmin eden güçlü vaatlerinden geri dönme olasılığı oldukça düşük. 

Herşeyden önce Türkiye ya da Ermeni tezleri Obama yönetiminin acil gündem konuları içinde  yer almıyor. Ekonomi teşvik paketinin Kongre’de kabul edilmesi için gece gündüz çalışan Beyaz Saray şu noktada ne Ermenileri ne de Türkleri dinleyecek durumda.

Kongre’deki Ermeni Dostluk Grubu eşbaşkanı Cumhuriyetçi üye Mark Kirk geçen hafta Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi’ne (ANCA) yaptığı açıklamalarda bir an önce harekete geçilmesi çağrısı yaparak bunun için en iyi zamanlamanın Kongre’nin yeni başladığı dönem olacağını söylemişti. 

Buna karşın Washington kulislerinde dolaşan bilgi Ermeni lobisinin Obama yönetiminden tasarı konusunda “yeşil ışık” beklediği yönünde. Gelen bilgilere göre Beyaz Saray ekonomi teşvik paketine yoğunlaşmış bir Kongre’nin gündemine bir müteffikle kriz yaratacak bu tasarının henüz sunulmasını istemiyor. Hatta Obama yönetimi ve Kongre’deki Ermeni lobisinin temsilcileri arasında “Ya tasarı geçsin ya da Başkan  24 Nisan’da 1915 olaylarını soykırım olarak tanısın” yönünde pazarlıklar olduğu da ileri sürülüyor.

Obama kendisini bir peygamber gibi kucaklayan Ermeni lobisine şu sıralar kulak kabartacak durumda değil. Ancak ekonomik paketin önünün açılması ve krize yönelik önlemler konusunda ilerleme sağlanmasının ardından Obama’nın nasıl bir tutum belirleyeceği henüz belli değil.

ABD’deki Ermeniler ekonomik paketin geçmesi için dua ededursun, Ankara’ya ise “ne kırk katır ne de kırk satır” durumuna düşmeme cambazlığı kalıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler