61. Trento Film Festivali'nde Türk rüzgarı

İtalya'nın en eski film festivali olan ve bu yıl 61'incisi düzenlenen Trento Film Festivali'nde, Türkiye rüzgarı esiyor.

Yayınlanma: 27.04.2013 - 07:54
Abone Ol google-news

İtalya'nın kuzeyindeki Dolomiti dağlarının eteğindeki Trento kentinde başlayan festivalde bu yıl onur konuğu Türkiye. Festivalin ilk gününde açılan, İtalyan fotoğraf sanatçısı Stefano Ferracci'nin 29 eserinden oluşan "İstoday" ile Luca Chiste'nin Kapadokya sergisi, yoğun ilgi görüyor.

Festival kapsamında sahne alan Baba Zula grubu da Santa Chiara Oditoryumu'nda, 1917 Avusturya yapımı, İstanbul'da çekilmiş ilk uzun metrajlı filmlerden olan Ernst Marischka'nın "Enis Aldjelis" (Doğu'nun Çiçeği) isimli sessiz film için müzik yaptı. Grubun performansı izleyicilerden tam not alırken, yoğun istek üzerine tekrar sahneye çıkan grup, İtalyanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Grubun vokalisti Murat Ertel, canlı müzikleriyle farklı bir yorum kattıkları Enis Adejelis filmine ilişkin şunları belirtti: "Bir aşk hikayesi, romantizm var. En güzel yönü 1917 yılının İstanbul'unu göstermesi. Bizim için bu çok önemli. Heyecanla filmin arka planında geçen İstanbul'u gözlemliyoruz. Bize göre İstanbul başrolde filmde. Biz sanatsal ilhamımızı en çok İstanbul'dan alıyoruz."

Grubun perküsyoncusu Levent Akman da "Bu gece çok güzeldi, zaten filmin de bir büyüsü var, genel karakterlerden çok hoşlanmasak da salon da güzeldi bu akşam, şehir de. Türkiye'nin onur konuğu olması çok güzel. Biz 2003'ten beri konserler veriyoruz. İlk yurt dışına çıktığımız zamanlar, kimse Türkiye'nin kültürel yapısını, müziklerini bilmiyordu. Şimdi burada onur konuğu olmuşuz. Bu çok güzel. Yavaş yavaş Türkiye'ye, İstanbul'a karşı Avrupa'dan ilgi ve merak başladı. Umarım bu hızlanarak devam edecektir" diye konuştu.

Festivalin direktörü Luana Bisesti de Türkiye'nin kendileri için sinematografik bakımdan önemli olduğuna işaret ederek, "Kaliteli ve pek çok filmle geliyorlar. Biz epey zamandır Türkiye'yi festivalimizde ağırlamayı düşünüyorduk" dedi.

 

Türkiye'den 12 film

Toplam 120 eserin sinema severlerin beğenisine sunulacağı Trento Film Festivali'ne, onur konuğu olması sebebiyle Türkiye, 12 filmle katılıyor. Filmler arasında, Pelin Esmer'in "Gözetleme Kulesi", Emin Alper'in Türk-Yunan ortak yapımı "Tepenin Ardı" ve Ömer Lütfi Akad'ın senaryosunu Yılmaz Güney ile yazıp yönettiği 1966 yapımı "Hudutların Kanunu" bulunuyor.

Festivalde ayrıca, yönetmen Fatih Akın'ın Trabzon'da geçen bir çevre mücadelesinin konu edildiği "Cennetteki Çöplük" belgeseli de sinemaseverlerle buluşacak. İtalya'nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili de 2011 yılında yayımlanan "La Turchia Bussa alla Porta" (Türkiye kapıyı çalıyor) adlı kitabına ilişkin festivalde bir konferans verecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler