Akademisyenler YÖK'ü istemiyor

Türk Eğitim-Sen ve Gazi Üniversitesi tarafından akademisyenler arasında yapılan anket, YÖK'ün akademisyenler tarafından da istenmediğini ortaya koydu. Akademisyenlerin yüzde 37.5'i YÖK yerine otoriter olmayan yeni bir düzenleme gerektiğini düşünürken YÖK'ün olması gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 21.8.

Yayınlanma: 14.02.2009 - 08:44
Abone Ol google-news

Türkiye'de üniversite sorunu ve üniversite çalışanları ile ilgili Gazi Üniversitesi ve Türk Eğitim-Sen tarafından bir anket yapıldı. Ankara, Erzurum, Van, Rize, İstanbul, İzmir, Konya, Elazığ, Kayseri, Trabzon, Kars ve Kırıkkale olmak üzere toplam 12 ilde yapılan araştırmaya, bin 130 akademisyen katıldı.

Ankete göre, akademisyenler YÖK yerine otoriter olmayan yeni bir düzenleme yapılmasını istiyor. Akademisyenlerin yüzde 37.5'i yeni bir düzenleme isterken YÖK'ün otoritesinin bilimsel özgürlükle çeliştiğini düşünenlerin oranı yüzde 21.2. YÖK'ün üniversite kavramıyla uyuşmadığına inanan akademisyen oranı yüzde 19.5'i bulurken YÖK'ün koordinasyon sağlayan bir birim olarak varolması gerektiğini düşünenlerin oranı ise 21.8'i buldu.

Akademisyenler üniversitede rektörlerin sahip olduğu otoriteyi de değerlendirdi. Ankete göre, akademisyenlerin yüzde 33.6'sı rektörlüğün eşgüdüm için gerekli olduğunu düşünürken, yüzde 33.1'i rektörlükte aşırı otoriter bir yapının söz konusu olduğuna inanıyor. Rektörlüğün bilimsel özgürlükleri engelleyebildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 15.2'yi bulurken üniversite içi kurumları etkisizleştirdiğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 18.1 oldu.


"Üniversite içi demokrasi işlemiyor"

Ankete göre, akademisyenler üniversitelerin önündeki en önemli sorunun üniversite içinde demokrasinin işlememesi olarak görüyor. Akademisyenlerin yüzde 33.1'i üniversite içi demokrasinin işlemediğini belirtirken yüzde 32.9'u ise üniversitelerin özerk olmadığını söylüyor. Akademisyenlerin yüzde 17.5'i en büyük problemi "üniversite içi otoriter yönetim" olarak nitelendirirken yüzde 16.5'i de üniversitede yönetime katılmada sorunlar yaşanması olarak gösteriyor.


En önemli sorun ekonomi

Üniversite çalışanlarına göre Türkiye'nin en önemli sorunu ise ekonomi. Ankete göre akademisyenlerin yüzde 39.6'sı Türkiye'nin en önemli sorununun ekonomik kalkınma olduğunu belirtirken, yüzde 35.5'i gelir dağılımı, yüzde 13'ü demokratikleşme, yüzde 11.8'i ise bireysel hak ve özgürler olduğunu düşünüyor.

Ankete göre, akademisyenlerin yüzde 37.6'sı Türkiye'nin sorunlarını aşması için laik ve demokratik sistemini koruması gerektiğine inanıyor. Akademisyenlerin yüzde 36.2'si ise demokrasi içinde kalkınmanın şart olduğunu belirtirken yüzde 11.3'ü ise gelişmek için AB'ye üye olunması gerektiğine inanıyor.

Anket ile ilgili açıklamada bulunan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, söz konusu anketin Türkiye'nin gerçeklerine ışık tuttuğunu ve üniversitelerin geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Üniversitelerin demokrasinin beşiği olduğunu vurgulayan Koncuk, "Üniversiteler Türkiye'nin itici gücüdür. Bu kapsamda üniversitelerin daha fazla bilimsel başarıya imza atması, uluslararası alanda rekabet edebilmesi, çalışma barışının sekteye uğramaması için üniversite çalışanlarının görüşlerine önem verilmesi ve üniversite içi demokrasinin işletilmesi gerekmektedir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler