Belediye başkanına 135 yıl hapis talebi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca ve Belediye Başkan Yardımcısı Osman Aydos'un da içinde yer aldığı 47 kişi hakkında, ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet almak ve vermek, evrakta sahtecilik ve şantaj'' suçlarından dava açtı.

Yayınlanma: 14.02.2009 - 09:08
Abone Ol google-news

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Çubuk Belediye Başkanı Tuğluca ve 47 kişi hakkında dava açtı.

Cumhuriyet Savcısı Harun Kodalak'ın hazırladığı iddianameye göre, konuyla ilgili soruşturma, açık kimlik ve adresi tespit edilemeyen bir mektup ile Çubuk'ta yayımlanan Halkın Sesi gazetesinin 25 Ocak 2006'daki ''Sağır Sultan Duydu, Bazıları Duymadı'' başlıklı haberinin ardından gazetenin Yazı İşleri Müdürü Aytekin Varol'un, Çubuk Cumhuriyet Başsavcılığı'nca alınan ifadesiyle başladı.

Varol, ifadesinde, Çubuk Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü yetkililerinin bazı işlemler için vatandaşlardan, bir bilgisayar firmasına para yatırmalarını şart koştukları yönünde birçok ihbar aldıklarını anlattı. Konuyu Belediye Encümeni ve Meclis Üyesi Bahri Şahin'e, onun da Tuğluca'ya ilettiğini kaydeden Varol, konuyla ilgili işlem yapılmaması üzerine olayı haberleştirdiklerini bildirdi.

Kovuşturma devam ettiği sırada, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin başlattığı soruşturma sonucunda, bazı ihalelerle ilgili Tuğluca'nın da içinde yer aldığı kimi yetkililer hakkında ''görevi kötüye kullanmak'' suçundan soruşturma izni verildiği belirtildi.

 

Örgütün yapısı

İddianamede, sanıklardan Çubuk'ta bulunan Şahinler İnşaat'ın sahibi olan ve aynı zamanda Belediye Encümeni ve Meclis Üyesi Bahri Şahin ile Çubuk Belediye Başkan Yardımcısı Osman Aydos'un ''suç işlemek amacıyla kurulan" örgütün yöneticisi oldukları savunuldu.

Belediye Başkanı Tuğluca ile Ali Çiftçi, Galip Günduvan, Hasan Şeker, İlhami Taşkesti, Mustafa Özdemir, Süleyman Zeyrek ve Yavuz Ünsal'ın da suç örgütü kurucusu oldukları, Şahin ve Aydos ile birlikte ihaleye fesat karıştırdıkları ve rüşvet verdikleri öne sürüldü.

Ahmet Karaüzümcüoğlu, Ahmet Tekin, Ali Asker Torun, Ali Kemal Canlıer, Burak Şahin, Cafer Erdoğmuş, Deda İncesu, Eyüp Kocabaş, Fatih Işık, Feridun Akarsu, Hakkı Karal, Harun Keser, İsmail Saygı, İsmail Yazı, Mehmet Çelik, Mehmet Yücesoy, Murat Aydos, Mustafa Tuncel, Nejat Demirci, Nuh Tongadur, Osman Bal, Osman Karapunar, Önder Saygı, Ramazan Akbaş, Ramis Parlak, Suat Öztürk, Şahap Başıbüyük, Yasin Başıbüyük, Tarkan Uragan, Ali Akkoç, Alkan Özanli, Abdulkadir Barkın, Tayfun Yıldırım, Orhan Ünal, Ayhan Ayaz, Hüseyin Özçelik ve Abdullah Eryıldırım'ın da örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım ettikleri savunuldu.

''İhaleler için şirket kuruldu"

İddianamede, sanıklardan yönetici ve kurucu sıfatı taşıyanların, örgütsel yapı içinde hareket ederek, belediyenin ihalelerine katılmak için Karahanlı İnşaat Taah. Mob. Emlak Gıda Teks. San. ve Tic. adlı firma ile firmanın devamı olan Medsan adlı firmayı kurdukları ileri sürüldü.

Sanıkların, ihalelerde kimlerin şartname alacağı, hangi firmaların teklifte bulunacağı ve ne rakam sunacağı, hangilerinin eksik belge vererek eleneceği, ihalenin objektif ve serbest rekabet ortamında geçtiği imajı yaratmak için kimin itirazda bulunacağını belirledikleri savunulan iddianamede, ihalelerin bir kısmını kendileri almayan sanıkların, ihaleyi kazanan firma sahiplerinden ''çıkma'' olarak adlandırılan para aldıkları kaydedildi.

Sanıkların, kazanamayacaklarını anladıkları bazı ihaleleri iptal ettirdikleri de öne sürüldü.
 

Fotoğraflı şantaj iddiası

Eski AKP Çubuk İlçe Başkanı sanık İlhami Taşkesti'nin örgütten ayrılmak istemesi üzerine, Taşkesti'nin bayan arkadaşı ile uygunsuz şekilde fotoğraflanarak, şantaj yapıldığı öne sürülen iddianamede, Taşkesti'nin yakınlarının haberdar olması için fotoğrafların postayla gönderildiği ifade edildi. Taşkesti'ye, ilçe teşkilatındaki odasına ses kayıt cihazı yerleştirilmek suretiyle şantaj da yapıldığı ileri sürüldü.

İddianamede, sanıklar Adem Tuğluca, Osman Aydos, Bahri Şahin ve Mustafa Özdemir'in, İlhami Taşkesti'nin ilçe başkanlığından ayrılmasını sağlamak için baskı yaptıkları da kaydedildi.
 

Tuğluca'nın 135 yıla kadar hapsi isteniyor

Sanıkların telefon görüşme dökümleri ile fesat karıştırıldığı öne sürülen 14 ihaleye ilişkin bilgilerin yer aldığı iddianamede, suç işlemek amacıyla örgüt kurduğu, şantaj yaptığı ve 7 ihaleye fesat karıştırdığı öne sürülen Çubuk Belediye Başkanı Tuğluca'nın 55 yıl 6 aydan 135 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Bahri Şahin ile Başkan Yardımcısı Osman Aydos'un 124'er yıldan 308'er yıla kadar hapsi istenen iddianamede, diğer sanıkların da değişik sürelerle hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Bu arada, dosyanın gönderildiği Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamanın özel yetkili mahkeme tarafından yapılması gerektiği görüşüyle görevsizlik kararı verdi. Mahkeme, dosyanın, terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmesini kararlaştırdı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, suçun mahkemelerinin kendi görev alanına girdiğine karar verirse yargılama bu mahkemede yapılacak. Aksi yönde karar vermesi durumunda ise dosya, görev uyuşmazlığının giderilmesi amacıyla Yargıtayın ilgili dairesine gönderilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler