Gül: Tataristan ile ilişkileri daha ileriye götüreceğiz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tataristan temasları kapsamında Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Tataristan ile ilişkileri daha da ileriye götürme konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Yayınlanma: 14.02.2009 - 17:09
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa görüştükten sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler. Görüşmelere, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de katıldı.

Görüşmelerin ardından Gül ve Şaymiyev, ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Gül, ''dost Rusya Federasyonu'nun kardeş Tataristan Cumhuriyeti'ni ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti'' dile getirerek, Tataristan'a gelen ilk Türk Cumhurbaşkanı olmanın kendisine gurur verdiğini söyledi.

Şaymiyev ile gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ikili ilişkileri, karşılıklı yatırımları, bilimsel ve kültürel faaliyetleri gözden geçirdiklerini belirten Gül, bu ilişkileri daha da ileriye götürme konusunda kararlı olduklarını belirtti.

Gül, ''Kardeş Tatar halkıyla ilişkiler, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri güçlendiren, genel olarak katkı sağlayan bir unsurdur. Türkiye Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'ndaki ilk başkonsolosluğunu Tataristan'da açtı. Bu da ilişkilerin ne kadar özel olduğunu gösteren en önemli işarettir'' dedi.

Türkiye-Tataristan İş Forumu'nda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gözden geçirildiğini ve iş adamlarının çalışmalarının değerlendirildiğini bildiren Gül, Rusya genelinde olduğu gibi Tataristan'da da Türk müteahhitlerinin birçok eseri bulunduğunu, bundan gurur duyduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Tataristan'ın uçak, helikopter ve ağır kamyon yapımı, petrokimya alanında ilerlemiş ve Rusya Federasyonu içinde ağırlığı bulunan bir ekonomi olduğuna işaret eden Gül, Türk ve Tatar iş adamları arasındaki ilişkilerden memnuniyet duyduklarını ve desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

İki ülke arasındaki kültür ve eğitim faaliyetlerine de önem verdiklerine değinen Gül, Kazan Devlet Üniversitesi'nde Türkçe'nin en iyi şekilde öğretildiğini ve en iyi Türkologların burada yetiştiğini ifade etti. Gül, Tatar öğrencilerin Türkiye'de eğitim sürdürdüğünü de anımsattı.
Gül, ''Eminim ki bu ziyaretle yeni bir sayfa açılmıştır. İlişkilerimiz daha da güçlenecektir'' dedi.
 

Şaymiyev'in konuşması

Şaymiyev de konuşmasına, Cumhurbaşkanı Gül'e, Tataristan'a yaptığı ziyaret için teşekkür ederek başladı. Tataristan'ın, Rusya Federasyonu'nun önde gelen sanayi bölgesi olduğuna işaret eden Şaymiyev, bu potansiyelin, Türkiye ile Tataristan arasındaki ilişkilerin gelişmesine olanak sağladığını belirtti.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ticaret, ekonomi ve kültürel alandaki iş birliğinin geliştirilmesine ağırlık verdiklerini anlatan Şaymiyev, Tataristan'da yatırım yapan yabancı yatırımcılar arasında Türk şirketlerinin ilk sırada yer aldığını kaydetti. Şaymiyev, geçen yıl 100 binden fazla Tatar'ın Türkiye'ye tatile gittiğini anlatarak, iki ülke arasındaki uçak seferlerinin artırılması isteğini de dile getirdi.

Kazan'ın, 2013 yılında Üniversiteler Arası Yaz Oyunları'na, Erzurum'un da 2011'de Üniversiteler Arası Kış Oyunları'na ev sahipliği yapacağını hatırlatan Şaymiyev, bu alanda da iş birliği konusunda mutabık kalındığını aktardı.

Türkiye ile Tataristan arasında ortak tarih ve kültür bağlarıyla gelenekler olduğuna işaret eden Şaymiyev, heyetler arası görüşmede gündeme gelen kültür merkezi projelerinin çalışmalarına da başlanacağını belirtti.

İlişkilerin, İKÖ ve TÜRKSOY gibi uluslararası kuruluşlar aracılığıyla güçlendiğini ifade eden Şaymiyev, ''Yıllar içinde oluşan mirası koruyarak, yeni şartlar altında bu çok yönlü ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Ziyaretiniz ve verdiğiniz moral için teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.

Bu arada, heyetler arası görüşmelerde, Moskova'daki temasları sırasında Türkiye'de bir Rus Kültür Merkezi, Rusya'da da Türk Kültür Merkezi açılması önerisinde bulunduğunu dile getiren Gül, Türkiye'de Tatar Kültür Merkezi kurulmasını da memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.


Cami ve klise ziyareti

Cumhurbaşkanı Gül ve Şaymiyev, basın toplantısının ardından ''Kazan Kremlini'' olarak adlandırılan bölgedeki Blagoveşenskiy Kilisesi ile Kul Şerif Camisi'ni ziyaret etti.
Gül, Şaymiyev ve beraberlerindeki heyet, ilk olarak kiliseyi gezerek, kilisenin rahibinden bilgi aldı.

Heyet, daha sonra 1552 yılında Kazan'ın Rus işgaline uğraması sırasında yıkılan ve yakın zamanda bir Türk firması tarafından tekrar inşa edilen Kul Şerif Camisi'ni ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Gül'ü kapıda karşılayan imam, cami hakkında bilgi verdi. Kilise ve caminin yan yana olduğuna dikkati çeken Gül, beraberindekilerle din ve hoşgörü üzerine bir süre sohbet etti. Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretleri sırasında kalpak giydi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler