Rehn: Çözüm için firsat var

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme varmak için gerçek bir fırsat penceresi bulunduğunu söyledi. Rehn, Kıbrıs'taki iki liderin de Kıbrıs sorununun çözümü yönünde çok güçlü bir politik iradeye sahip olduklarını bildirdi.

Yayınlanma: 14.02.2009 - 18:42
Abone Ol google-news

KKTC ve Güney Kıbrıs'ta dün temaslarda bulunan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, KKTC Bayrak Televizyonu'na (BRT) verdiği demeçte, çözüme ne denli erken ulaşılırsa o denli iyi olacağını belirtti ve ''Kıbrıs'ta bugüne dek takvimler konusunda yaşanan tartışmaları da biliyoruz. Ve bu konuda herhangi birşey söylemek istemiyorum. Ama her iki lider de taraflarca kabul edilebilecek bir anlaşmaya varma konusunda son derece kararlı'' diye konuştu.

Çözümün her iki topluma da yarar sağlayacağını ve bunun için de şu anda iç etkenlerin yeterli olduğunu ifade eden Rehn, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesinin, Kıbrıslı Türkler'in Avrupa Birliği'ne tam anlamıyla katılımını sağlayacağını kaydetti ve ''Dolayısıyla umarım Kıbrıslı Türkler'in içindeki çözüm yanlısı ve AB yanlısı eğilim riske atılmaz, çünkü bu çok önemli'' dedi.

AB'nin rolünün, sürmekte olan süreci desteklemek olduğunu ifade eden Rehn, ''Bizler AB olarak, liderler tarafından istenmesi durumunda hukuk ve teknik uzmanlar aracılığıyla yardıma hazırız'' diye konuştu.

''Herkes görüşmelere odaklanmalı"

Kıbrıslı Türkler'e uygulanan izolasyonlar konusuna bakışının ne olduğunun sorulması üzerine Rehn, Avrupa Birliği'nin bu yönde ''Yeşil Hat'', ''Mali Yardım'' ve ''Doğrudan Ticaret'' diye 3 tüzük hazırladığını, ilk 2 tüzüğün onaylanarak yürürlüğe girdiğini, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün komisyon tarafından önerilmesine karşın konsey tarafından onaylanmadığını hatırlattı.

Rehn, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün masada olduğunu, ancak bunun onaylanmasının AB Dönem Başkanı ve 26 üye ülkenin tutumuna bağlı olduğunu anlattı ve ''Bence gerçekçi olmak ve özü konuşmak gerekir. Şimdi görüşmelere odaklanalım ve sonuçları görelim'' dedi.
 

''Türkiye, desteğini sürdürmeli"

Rehn, Türkiye'nın Kıbrıs konusundaki yaklaşımı konusunda ise şunları kaydetti:
''Geçen haftalar içinde Türk liderlerle görüştüm. Örneğin Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso ile Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 2-3 hafta önce biraraya geldiler. Ben de görüşmeye katıldım. Türkiye'nin sürece sürekli desteğinin ve yapıcı rolünün çözüm için öneminin altını çizdik. Türkiye'nin Ada'daki olumlu atmosfere katkı yapmayı sürdürmesi ve liderlerin sürdürdüğü zorlu sürece desteğini sürdürmesi gereklidir.''
 

''Ne Türkiye ne Kıbrıs engel"

Rehn, ''Türkiye, Kıbrıs'ta çözüme mi engel, yoksa Kıbrıs, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde mi engel?'' biçimindeki soruya karşılık ise, ''Bu varsayımlardan hiçbiri doğru değil. Bence, şimdi elimizde Doğu Akdeniz'de bir kazan-kazan sonucunu elde edebileceğimiz tarihsel bir fırsat var; geçmişte olduğu gibi tarafların yitirecekleri bir durum söz konusu değil. Gelin olumlu düşünelim, bence tüm taraflar için kazan-kazan fırsatı var. Hem Kıbrıs'taki iki toplum, hem de Avrupa ve Türkiye için'' diye konuştu.

 

"Güven ortumı"

''Kıbrıs'ta iki halk arasında bir güvensizlik ortamı var mı?'' biçimindeki soruyu yanıtlarken de Rehn, birçok Kıbrıslı tanıdığını ve güvensizlik olduğunu söyleyemeyeceğini belirtirken, ''Ancak iki toplum uzun bir süredir, son 30- 35 yıldır ayrı yaşamış ve tabii ki bu bir iz bırakmıştır. Ancak iki toplum arasında nefret görmedim. Hatta, birlikte yaşamak ve uzlaşmak için istek var ve bu da çözüm için önemli bir temeldir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler