Güneydoğu karıştı

Abdullah Öcalan'ın yakalanışının yıl dönümünü bahane eden bir grup, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Şırnak ve Mersin'de izinsiz gösteriler yaptı. İzinsiz gösteri yapmak isteyen gruplara polis müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 15.02.2009 - 13:34
Abone Ol google-news

Abdullah Öcalan'ın yakalanışının yıl dönümü nedeniyle yurdun çeşitli yerlerinde izinsiz gösteriler yapıldı. Polis göstericilere müdahale etti.

 

Hakkari

Hakkari merkez, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde, fırın ve eczanelerin dışındaki iş yerleri açılmadı. Bölgede, olası eylemlere karşı geniş güvenlik önlemleri alındı. Hakkari ve ilçelerindeki kent merkezlerine giriş ve çıkışlar kontrol altına alındı, Yüksekova ilçesinde her yıl olayların sıkça yaşandığı noktalara güvenlik güçleri yerleştirildi.

İl merkezi, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde, gece toplanan bazı gruplar tarafından ateş yakıldığı, PKK lehine sloganlar atıldı. Göstericiler, mahallelerde yakılan ateşlerin söndürülmemesi için barikatlar kurdu, buna rağmen bölgeye giden itfaiye ekipleri ateşleri söndürdü. Havaya açılan uyarı ateşinden sonra göstericiler dağıldı.

İlerleyen saatlerde yüzleri maskeli gruplar, bazı mahallelerde polise taşla saldırdı. Güvenlik üçlerinin göz yaşartıcı gaz ile müdahale ettiği grup, sokak aralarına kaçtı. Bu sırada göstericilerin attığı taşların isabet ettiği 2 polis memuru, başından yaralandı. Yaralı polisler, Hakkari Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Polisin müdahale ettiği gösterilerde, 2'si çocuk 4 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.


Diyarbakır

Diyarbakır'da, Turgut Özal Bulvarı'ndaki DTP İl Binası önünde toplanan ve aralarında DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler'in bulunduğu grup, basın açıklaması yapmak üzere Koşuyolu Semti'ne doğru yürümek istedi. Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine, Belediye Başkanı Baydemir, Vali Hüseyin Avni Mutlu'yu telefonla arayarak izin istedi.

Uyarılara rağmen dağılmayan gruptan bazı kişilerin polise taş atması üzerine, polis müdahale ederek, göstericileri dağıttı. Kentin bazı semtlerinde yer yer gösteriler devam ederken, aralarında ARD televizyonu kameramanı Meyser Tuncay'ın da bulunduğu bazı yurttaşlar yaralandı.
 

Mersin

Şevket Sümer Mahallesi'ndeki ara sokaklarda, çoğunluğunu çocukların oluşturduğu gruplar, lastik yakarak, polise taş attı. Sapanlarla bilye de atan gruplara, bölgede görev alan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Bu arada, bazı çevik kuvvet ekipleriyle gösterilere katılmayan bazı çocukların bilye oynadığı gözlendi. Polis, olası gösterilere karşı aldığı önlemi sürdürüyor.

Kentin farklı mahallelerinde dün yapılan gösterilerde, polise sapanla atılan bilyeler ele geçirilmiş, İl Emniyet Müdürü Süleyman Ekizer, düzenlediği basın toplantısında, bunları gazetecilere göstermişti.
 

Şırnak

Şırnak'ın İdil ve Cizre ilçelerinde, izinsiz gösteri yapmak isteyen gruplara polis müdahale etti.
İdil'de Adile Naşit Caddesi'nde toplanan bir grup, terör örgütü lehine slogan atarak izinsiz gösteri yapmak istedi. Uyarıya rağmen dağılmayan grup, polisin tazyikli su ve biber gazı müdahalesiyle dağıldı. Çıkan gerginlikte bir kişi gözaltına alındı. Yaralanan İ.Ş, İdil Devlet Hastanesi'ndeki ilk müdahalenin ardından Mardin Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Cizre'de ise Cizre-İdil karayolunda izinsiz gösteri yapmak isteyen grup, polisin uyarısına rağmen dağılmadı. Polis, grubu tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ederek dağıttı. Bu arada, polis ekipleri, ailelere, çocuklarına sahip çıkmaları yönünde uyarı yaptı.

 

Mardin

Mardin'in Nusaybin ilçesinde izinsiz gösteri yapmak isteyen gruplara polis müdahale etti. Şirin ve Kanarya bulvarında toplanan ve aralarında çocukların da bulunduğu gruplar, lastik yakarak polise taş attı. Uyarılara rağmen dağılmayan gruplara polis müdahale etti. Gruptakiler, ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Gösterilerde 4 polis memuru atılan taşlardan çeşitli yerlerinden hafif yaralandı. Gösterilere karıştıkları belirlenen 15 kişinin gözaltına alındı. Polis ekipleri gösterileri izleyen çocuklara futbol topu dağıttı.
 

Mersin

Mersin'de Şevket Sümer Mahallesi'ndeki ara sokaklarda, çoğunluğunu çocukların oluşturduğu gruplar, lastik yakarak, polise taş attı. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, gruplara su sıkarak ve gaz bombası kullanarak müdahalede bulundu.
Gösterilerde Murat E., Agid B. ve Hamit A'nın gözaltına alındı.
 

DTP basın açıklaması yaptı

Şanlıurfa ve bazı ilçelerinde, DTP'liler Öcalan'ın yakalanmasının yıl dönümünü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Kent merkezinde DTP İl Başkanlığı binasında çıkarak Karakoyun İş Merkezi önünde toplanan grup adına açıklamayı DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici okudu.

Suruç Belediye Başkanı Etem Şahin, DTP İl Başkanı İbrahim Ayhan ve DTP'li bazı belediye başkan adaylarının da aralarında bulunduğu grup, açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi düzenledi.

Bu esnada gruptakilerden bazıları Öcalan lehine Türkçe ve Kürtçe slogan attı. Bazı eylemciler çeşitli pankartlar taşıdı ve ağızlarını siyah bantla kapattı. Şanlıurfa'nın Suruç ve Siverek ilçelerinde de yapılan basın açıklamalarının ardından bir süre slogan atıp, oturma eylemi yapan gruplar, olaysız dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler