AKP kendine 'kıyak' yapacak

'Vekile kıyak'ta ısrarını sürdüren ve Erdoğan'ın da onayını alan AKP, düzenlemeden imzasını çeken muhalefetten intikam almak için formül arıyor. Bunun için de kıyaktan yararlanmak için "başvuru" formülü üzerinde duruluyor.

Yayınlanma: 15.05.2013 - 11:17
Abone Ol google-news

Meclis’te 4 partinin ortaklaşa verdikleri, ancak daha sonra tepkiler üzerine CHP, MHP ve BDP’nin imzalarını geri çektiği “vekile kıyak” getiren düzenleme, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan da onay aldı. AKP, “Reyhanlı saldırısı sonrası oluşan kamuoyu hassasiyeti” nedeniyle beklemeye aldığı düzenlemeye, “İmzalarını çeken muhalefet milletvekillerinin yararlanmasını önleyecek bir istisna getirmek amacıyla” formül arayışına girdi.

Edinilen bilgilere göre önceki gün gerçekleştirilen AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, daha önce “düzenlemeyi basından öğrendiği ve yeniden bir değerlendirme istediği” belirtilen Başbakan Erdoğan’dan düzenlemeye bir itiraz gelmedi ve onay çıktı. AKP’de yapılan değerlendirmelere göre kıyak yasasında izlenecek tavır şöyle:

Trafik rötuşu: Erdoğan’ın düzenlemede yer alan özlük ve temsil ödenekleri başta olmak üzere parasal maddelere karşı olmadığı, ancak vekillere trafikte geçiş üstünlüğü getiren düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesini istediği öğrenildi. AKP’nin hukukçu kurmayları, bu maddede rötuşa gidilmesi için çalışma başlattı.

Muhalefet yararlanmasın: AKP’de düzenlemeye ilişkin en dikkat çekici gelişme ise imzalarını çeken CHP, MHP ve BDP milletvekillerine yönelik bir “intikam” formülü arayışı oldu. AKP kurmaylarının, imzalarını çeken muhalefet milletvekillerinin düzenlemeden yararlanmalarını önleyecek bir özel hüküm ya da istisna bulunup bulunmayacağı konusunda araştırma ve değerlendirmeler yaptıkları öğrenildi. Henüz parti içinde kesin bir karar alınmamakla birlikte bu formülün düzenlemeden yararlanmayı “başvuru” koşuluna bağlama şeklinde olabileceği belirtiliyor. Bu durumda CHP, MHP ve BDP düzenlemeden yararlanmak için başvuru yapmak zorunda kalacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler