"Akbaş"ların şöhreti Türkiye'yi aştı

ABD'li askeri ateşe David Nelson'un 1968 yılında avlanmak için geldiği Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinden ülkesine götürdüğü ve "ABD'nin en iyi sürü bekçi köpeği" ödülünü alan Anadolu'ya özgü Akbaş ırkı çoban köpekleri, Türkiye'den ve yurt dışından yoğun ilgi görüyor.

Yayınlanma: 22.05.2013 - 09:44
Abone Ol google-news

Sivrihisar Akbaş Çoban Köpeği Irkını Araştırma Koruma Geliştirme Tanıtma ve Yaygınlaştırma Derneği Başkanı ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erhan Ulutürk, Akbaş çoban köpeklerinin neslini korumak ve çoğaltmak için önceki yıl harekete geçen derneklerinin, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı'ndan hibe desteği almayı başardığını kaydetti.

"Eskişehir İli Sivrihisar İlçesi Akbaş Çoban Köpeklerinin Dejenerasyonunun Önlenmesi ve Irk Özelliklerinin Korunması" adıyla bir proje başlattıklarını ifade eden Ulutürk, şöyle konuştu:

"Eskişehir Valiliğine sunulan proje kapsamında 2009 yılının eylül ayında 8 köpekle Akbaş'ları koruma altına aldık. Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nden damızlık Akbaş getirdik. Yaklaşık 5 yıl içinde bu köpek sayısı 80'e ulaştı. Koruma altına alıp yaygınlaştırdık. Akbaş'a olan yoğun talepler yıl boyu devam ediyor. Kanada'da yoğun şekilde yetiştiriliyor. Akbaş'lar, dünyada hak ettiği değeri görüyor."

"Sahibine karşı çok sadıktır"


Ulutürk, Akbaş çoban köpeğinin en iyi sürü bekçi köpeği olduğunu belirterek, Akbaş'ların kangallar göre daha hareketli olduğunu vurguladı.

Akbaş çoban köpeğinin tamamen beyaz renkli ve atletik yapılı olduğun anlatan Ulutürk, şöyle devam etti:

"Sahibine karşı çok sadıktır. Kurtla boğuşabilen köpektir. Kurtların sürüye saldırmasına asla izin vermezler. Akbaş'ların sürülerinden asla hayvan alınamaz. Geniş alanları bulunan, sürüsü ya da fabrikası olan kişiler talep ediyor. İki yıl önce 60 yavruyu sahiplendirdik. Geçen yıl 80 yavru verdik. Bu yıl da 100'e yakın yavruyu sahilendireceğiz."

Ulutürk, geçen yıl ilçedeki Hisar mevkisinde yılan saldırısına maruz kalan çobanı, yılan saldırısından Akbaş'ın, kurtardığına değinerek, "Sahibini ölüme korur. Doğum yapan koyunların başında bekliyor. Sürüden ayrılan yaralı koyunun başında 3-4 gün bekleyen Akbaş çoban köpekleri var" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler