Pan Yayınları'ndan bilim ve sanata dair iki kitap

Pan Yayınları yaza girerken meraklısına, Richard P. Feynman’ın yazıp, Prof. Dr. R. Ömür Akyüz'ün çevirdiği "Kuantum Elektrodinamiği - Kedi: Işık ve Maddenin Tuhaf Kuramı" ve Burcu Karadağ'ın yazdığı "Meşkte Ney Eğitimi" (Teaching the Ney with the Meşk Method) kitaplarını kazandırdı.

Yayınlanma: 23.05.2013 - 10:27
Abone Ol google-news

Prof. Dr. R. Ömür Akyüz’ün dilimize kazandırdığı Richard P. Feynman’ın “Kuantum Elektrodinamiği - Kedi: Işık ve Maddenin Tuhaf Kuramı” kitabı, fiziği yalınlıkla sunmakta. Feynman 20. yüzyıl fiziğinin birkaç bağımsız zaferinden birini açıklamakta. Kuantum elektrodinamiği ya da kısaca Kedi, ışık ve elektronların nasıl etkileştiğini anlatan 'tuhaf kuram'dır. Bu kuram Richard Feynman ve meslektaşları sayesinde aynı zamanda fiziğin kesinlikle bilinen ender kısımlarından birisi olmuş ve her türlü denemeden başarıyla çıkmıştır. Nobelli fizikçi Feynman, kitapta oluşmasına belirli katkılarda bulunduğu ışığın kuantumelektrodinamiğini meraklısı okura anlatıyor.

Kitabın özgün adı olan QED, kuramın İngilizce adının, artık evrensel olarak kısaltılmış halidir diyen Akyüz,QED için; “Yazarın kitapta sık sık tekrarladığı temel zorluk ve karışıklıklara bir nazire olmak üzere yakıştırılmış olan ve İngilizce konuşulan ülkelerde çok kullanılan eski bir Latince kısaltmadır. İspatı gereken şey açıklanmıştır, anlamına gelen ve tüm karışıklıkların ortadan kalktığını ve her şeyin artık çok kolaylaştığını ifade etmek için kullanılan "Quod Erat Demonstrandum"un baş harflerinden oluşur. Buna uygun Türkçe bir karşılık bulunmadığından, bir yakıştırma uydurmak yerine böylece kısaltmayı yeğledim” diyor.

 

Meşkte ney eğitimi

“Türk müziği eğitiminin temeli “meşk” sistemi dediğimiz usta çırak ilişkisidir. Bu tür çalışmalar ancak meşk sisteminde bir yol gösterici olarak değerlendirilmelidir.” diyen Karadağ, kitap içerisinde Türk müziğindeki tüm makamlar değil sadece neyzenlerin dört yıllık eğitimleri göz önünde bulundurularak, öğrenci için kolay olandan zor olana doğru bir makam sıralaması yapmış. Her makam için “kısaca” nazari bilgi verilmiş ve icrası için önemli noktalar ve kolay yöntemler paylaşılmış.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler