Özel sektör 4 yıllık elektrik kontratı ile kredi alacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, özel sektörden 4 yıllık anlaşma ile elektrik almak için 16 Mart'ta ihale yapacaklarını açıkladı. Hem hidroelektrik hem yenilenebilir hem doğalgaz hem de kömür ile üretilen elektriğin alınacağını belirten Güler, 2009-2012 dönemini kapsayacak alım için yapılacak ihaleye henüz devreye alınmamış tesislerin de katılabileceğini, yapılacak kontratların bankalara teminat olarak sunularak kredi çekme olanağı yaratılacağını bildirdi.

Yayınlanma: 16.02.2009 - 12:02
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Bakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında ikili anlaşmalar yoluyla elektrik alımı için açılan ihalenin ayrıntılarını açıkladı. Elektrik piyasasında ikili anlaşmalar döneminin başladığını ifade eden Güler, 16 Mart'ta yapılacak ihale ile yatırım ortamının iyileştirileceğini, kriz ortamında elektrik üreticilerine uzun vadeli olarak önünü görme olanağı tanınacağını belirtti. 4 yıllık sözleşme ile pazar güvenliğinin sağlanacağını ifade eden Güler, Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'nde anlık alıma dayanan sistemde zaman zaman çıkan yüksek fiyatların tüketici lehine değişeceğini ifade etti. Elektrik piyasasında yeni bir dönemin başlayacağını öne süren Güler, şunları kaydetti:

Alım miktar sınırı yok

"Artık yatırımcılar günlük değil 4 yıllık bir süre için önlerini görebilecekler. Yatırım ortamı iyileştirilecek. İşletkmeye henüz alınmamış, 2012'ye kadar alınacak olanlar da ihaleye girebilecek, böylece treni kaçırmamış olacaklar. Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'nden daha dar bir bank aralığına çekiyoruz. Merkezde pahalı fiyatlar verilebiliyordu. Yeni sistem bu açıdan da tüketici için önemli. Ayrıca yatırımcılar kontratı bankalara teminat olarak gösterip kredi alabilecekler"

Güler, ihalede alınacak elektrik için bir miktar sınırı belirlemediklerini ifade ederken, fiyatın da serbest piyasa şartlarına göre belirleneceğini söyledi.

İhale hakkında bilgi veren Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, 4628 sayılı Kanun'un Geçici 14'üncü Maddesi kapsamında, mevcut veya işletmeye girecek üretim tesislerini işleten, işletecek olan üreticilerden 2009-2012 dönemini kapsayacak şekilde elektrik enerjisi alımı yapılacağını kaydetti. İhalenin Kamu İhale kanunu'na tabi olmadığını belirten Gökkaya, ihalenin 16 Mart'ta yapılacağını söyledi. Son teklif verme saatinin aynı gün saat 10.00 olduğunu bildiren Gökkaya, hidroelektrik ve yenilenebilir enerji ile termik enerji için iki kademeli ihale olacağını, birinci grup için tekliflerin saat 14.00, ikinci grup için tekliflerin saat 15.00'te açılacağını bildirdi.

1 yıllık da teklif verilebilecek


İhale dokümanının kurumun internet sitesine konulduğunu, 500 TL'ye satın alınabileceğini ifade eden Gökkaya, "Şartnamede satın alınacak elektrik enerjisi miktarı belirtilmemiştir. İstekliler 2009-2012 dönemlerini kapsayan 4 yıl içerisinde teklif edebileceklerin enerji miktarlarını kendileri belirleyecek, 1 yıldan az olmamak üzere teklif edeceklerdir" dedi. Gökkaya, eskalasyon uygulamasını da şöyle açıkladı:
"Doğalgaz yakıtlı santrallara, sözleşme birim fiyatının yüzde 70'lik kısmı için, BOTAŞ'ın üretim şirketlerine uyguladığı fiyatlar esas alınarak aylık bazda güncelleme yapılacaktır. Yapılacak sözleşme süresinin 1 yıldan fazla olması durumunda, sonraki yıllar için, doğal gaz eskalasyonuna ilaveten sözleşme birim fiyatının yüzde 15'lik kısmı ÜFE oranında güncellenecektir. Diğer termik üretim tesislerinin sözleşme fiyatı 1 yıl süre ile sabit olacaktır. Sözleşme süresinin 1 yıldan fazla olması durumunda sonraki yıllar için, sözleşme birim fiyatının yüzde 85'lik kısmı ÜFE oranında güncellenecektir. Hidroelektrik ve yenilenebilir üretim tesislerinin sözleşme fiyatı 1 yıl süre ile sabit olacaktır. Sözleşme süresinin 1 yıldan fazla olması durumunda ise, sonraki yıllar için sözleşme birim fiyatının yüzde 15'lik kısmı ÜFE oranında güncellenecektir"

Teklif tutarının yüzde 1'i oranında geçici teminat, sözleşme tutarının yüzde 2'si oranında kesin teminat alınacağını ifade eden Güler, fiyat belirleme ve ihale değerlendirme prosedürünü şöyle anlattı:

Fiyat teklifler alındıktan sonra belirlenecek

"Son teklif verme saatinden hemen sonra, teklif zarfları açılmadan önce ihale komisyonu toplanarak bu ihalede kabul edilebilecek azami birim fiyatı tespit edip, karara bağlayacak ve teklifleri açmadan önce katılımcılara açıklayacaktır. En düşük tekliften başlanarak, satın alınacak elektrik enerjisi miktarına ulaşılıncaya kadar sıralama yapılacak ve teklif fiyatları idarece kabul edilebbilecek azami fiyata kadar olan isteklilerle sözleşme imzalanacaktır"

Alınacak elektrik için ödemenin her ayın son günü tanzim edilecek fatura karşılığında, takip eden ayın 25'inci gününe kadar yapılacağını belirten Gökkaya, ödemenin gecikmesi durumunda yasal faiz uygulanacağını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon