Hangi vekil belediyeden ihale aldı?

İstanbul Belediyesi’nde 9 ihale yasaya aykırı olarak 2 AKP’li milletvekiline verildi...

Yayınlanma: 25.05.2013 - 22:36
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Denetim Komisyonu Raporu AKP ve CHP’yi bir kez daha karşı karşıya getirdi. 2 üyesi iktidar partisi AKP’den, 1 üyesi ana muhalefet partisi CHP’den oluşan Denetim Komisyonu Raporu’na muhalefet şerh koydu. 2012 yılında yapılan ihaleleri inceleyen muhalefet üyesi Serdar Bayraktar AKP’li iki milletvekilinin ortağı olduğu ya da yakın akrabalarının yönetiminde olan aile şirketlerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile belediyenin iştiraki olan şirketlerden aldığı ihaleleri sıraladı.

Rapora göre AKP Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz’ün ortağı olduğu iki şirket toplam 7 ihale, AKP Sivas Milletvekili Ali Turan’ın aile şirketi ise 2 ihale aldı. Bayraktar, anayasa ve Kamu İhale Kanunu’na atıf yaparak rapora “9 ihalenin yasal ve etik sorunlar oluşturduğu” notunu düştü. 2012 yılının Denetim Komisyonu Raporu hazırlanırken 2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 9 şirketin, yeminli mali müşavirlik hizmet alım ihalesini yine AKP’li Demiröz’ün şirketleri üstlendi.

Belediyenin\tyeminli müşaviri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2012 yılı gelir ve giderleri ile hesap ve işlemlerinin denetimi için oluşturulan “İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Denetim Komisyonu Raporu”na 3 üyeden biri olan Bayraktar muhalefet şerhi koydu. 2 AKP’li üye (Abubekir Taşyürek ve Osman Kıdık) ve bir CHP’li üyeden oluşan Denetim Komisyonu’nda CHP’yi temsil eden Bayraktar’ın 15 sayfalık şerh yazısında dikkat çeken iki isim var. Bayraktar’ın Denetim Komisyonu Raporu’na giren şerh yazısında “İhalelerin yasal veya etik sorun oluşturduğu şahıs ve kurumlarca alınması” başlıklı bölümde AKP Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz ile AKP Sivas Milletvekili Ali Turan’a yönelik suçlamalar yer aldı.
“Sn. Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Demiröz Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. ve Marmara Yeminli Mali Müşavirlik Limited şirketlerinin hâkim ortağıdır” bilgisi verilerek bu iki şirketin aldığı 7 ihaleye tarih ve ihale numaralarıyla yer veriliyor. Buna göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan 7 şirketin “2012 yılı Yeminli Mali Müşavirlik Tam Tasdik ve Denetim Hizmeti Alım” ihalesini AKP’li vekil Demiröz’ün hâkim ortağı olduğu Demiröz Yeminli Müşavirlik ve Marmara Yeminli Mali Müşavirlik alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan BİT’ler (Belediye İktisadi Teşekkülleri) şöyle sıralanıyor: İSFALT A.Ş., BELTUR A.Ş., İSTON İstanbul Beton A.Ş., İSBAK A.Ş., İSTAÇ A.Ş., İstanbul Ağaç A.Ş., İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Tic. A.Ş. Anayasanın 82. maddesine atıf yapan Bayraktar, şerh yazısına şu notu düşüyor: “Bir TBMM üyesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerine karşı taahhüde girmesi hukuka aykırılık içermektedir. İhalelerin tamamının pazarlık usulü ile yapılmış olması aykırılığın idare tarafından özellikle paylaşıldığını göstermektedir.”

Yemek ve \t\t\tservis ihaleleri

Şerh yazısında yer alan ikinci milletvekili ise AKP Sivas Milletvekili Ali Turan oldu. Turan’ın aile şirketi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden iki büyük ihale alıyor. UCS Hizmet Yönetim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin aldığı iki ihale İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “malzemesiz yemek hazırlama ve servis hizmet alımı işi” ihalesi. Bayraktar bu ihalelerle ilgili olarak da “Sn. Ali Turan’ın kan yakınlığı olan kişilerin sahip olduğu şirketlerin aldığı görülmektedir” notunu düşüyor. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 11. maddesine atıf yapan Bayraktar, bu durumun yasal olmadığına dikkat çekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler