THK 84 yaşında

Türk Hava Kurumu'nın (THK) 84. kuruluş yıldönümü Devlet Resim Heykel Müzesi'nde düzenlenen programla kutlandı

Yayınlanma: 16.02.2009 - 20:40
Abone Ol google-news

Türk Hava Kurumu'nın (THK) 84. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen programa,  THK yetkililerinin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden'in de aralarında bulunduğu davetliler katıldı.

Kurumun kurumsal tarihini özetleyen sinevizyonun izlenmesiyle başlayan programda konuşan THK Genel Başkanı Yusuf Güngör, ''son yıllarda sadece kurban derisiyle anılarak, küçümsenmek istenen THK'nın, Türk havacılığının bugünkü konumuna gelmesinde çok önemli işlevi olduğunu'' belirtti. Güngör, ''THK'nın ülkeye kazandırdıkları'' ile ilgili olarak, şu bilgileri verdi: ''THK, bugüne kadar 5 bin 500 pilot, 75 bin paraşütçü, 12 bin 500 planör pilotu, yetiştirmiştir. 2 bin 500 gence yamaç paraşütü, 95 bin gence ise model uçak eğitimi vermiştir. Kapadokya'da balon, Fethiye ve Antalya başta olmak üzere yamaç paraşütü, İzmir Selçuk'ta paraşüt atlayışı faaliyetleriyle ülke turizmine önemli katkı sağlamıştır. 1955'ten yasaklandığı tarihe kadar, her yıl yüz binlerce dönüm tarım arazisini havadan ilaçlamış, 2 bin 310 orman yangınını uçaklarla söndürmüştür. Hava ambulans uçaklarıyla yüzlerce hasta ve yaralının tedavisine katkıda bulunmuş ve organ taşımıştır.''

THK'nın, orman yangını söndürme çalışmaları sırasında 6 pilot ile 8 uçağını kaybettiğini belirten Güngör, 2007'de yangın söndürme uçağı alımı için başlattıkları kampanyaya, bazı vatandaşlar dışında resmi ve sivil hiçbir kuruluştan destek gelmediğini anlattı.

Banka kredisiyle 5 yangın söndürme uçağının alım işlemlerini tamamladıklarını bildiren Güngör, kurumun projelerine destek istedi.
 

Günay: THK büyük bir cemiyettir

Kültür ve Turizm Bakanı Günay da neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt olan THK'nın kuruluş yıl dönümünde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. THK'nın, Türkiye'ye büyük katkı sağladığını vurgulayan Günay, programda izlenen sinevizyonla ilgili olarak, ''Keşke kurban derisi gibi, birtakım kişilerin tartışmalarıyla sınırlı kalmasaydı. Son yıllarda, sivil havacılık adına yapılanlara yer verilseydi. THK, bu kısır tartışmaların ötesinde, büyük bir cemiyettir'' diye konuştu.

Günay, yıl dönümü programının düzenlendiği Devlet Resim Heykel Müzesi ile yakında bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığına ait binanın Cumhuriyet'in 1. döneminin önemli yapılarından olduğuna dikkati çekerek, bu bölgedeki tahribatı ortadan kaldırma gayreti içinde olduklarını bildirdi. Bakan Günay, bu kapsamda, bölgede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. THK Basın Yayın Müdürü Bahattin Adıgüzel ise kurumda başlattıkları arşiv düzenleme çalışmalarının ardından bulunan bilgi ve belgelerle 3 kitap hazırladıklarını anlattı.
 

Ödüller

Programda, Uluslararası Havacılık Federasyonu'nun (FAI) Genç Ressamlar Resim Yarışması'nda kendi yaş gruplarında dünya ikinciliği elde eden Samsun 23 Nisan İlköğretim Okulu'ndan Merve Aydın ile Trabzon Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nden Aziz Keskin ve öğretmenleri, madalya ve Cumhuriyet altını ile ödüllendirildi. Ödülleri, Kültür ve Turizm Bakanı Günay verdi.

''Uçan Türk'' adlı 13 bölümlük havacılık programını TRT 2 ve TRT-INT'te toplam 5 kez yayımlanan TRT de özel ödülle onurlandırıldı. Ödülü, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin adına TRT Türk Kanal Koordinatörü Adnan Süer ile programın yönetmeni Muharrem Kömeçoğlu aldı.

Programda, THK'nın gençlere yönelik havacılık eğitimi ile çocuklara ve gençlere verdikleri destekleri dolayısıyla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, TRT Çocuk Televizyonu'ndan Can Soysal ve gazeteci Abbas Güçlü'ye, THK bünyesinde kurulan Hürkuş Kulübü'nce ödül verildi.

Ödüller, programa katılamamaları nedeniyle Saylan, Soysal ve Güçlü'nün çalışma arkadaşları tarafından aldı. Program, kokteylle sona erdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler