Taksim'de coşkulu kutlama

Taksim Meydanı ve Gezi Parkı akşam saatlerinde doldu. Gezi'de halk halay çekip kutlama yapanken biber gazı alanda etkili oldu. Alana şenlik havası hakim.

Yayınlanma: 03.06.2013 - 11:24
Abone Ol google-news

 

Taksim Gezi Parkı'ndan dakika dakika:

Saat 22.50 Alana şenlik havası hakim.

Saat 22.10 Taksim Gezi Parkı'nda helikopterlerin tur attığı esnada alanda tekrar yoğun gaz hakim oldu. Gaz alanı etkiledikçe yurttaşlar otellere ve mekanlara sığınıyor. Daha sonra tekrar alana doluyorlar.

Saat 22.00 Yurttaşlar alanda eğleniyor. Yüzbinlerce İstanbullu alanda.

Saat 21.30 Taksim'de havayi fişekler atılıyor.

 Saat 21.00 Taksim'de helikopterler havada tur atıyor.

Saat 20.45 Beşiktaş Dolmabaçe'de sıkılan biber gazı Taksim Meydanı'ndaki kalabalığı da etkilemeye başladı.

Saat: 19.00 Taksim'de sabahtan bu yana nöbet tutan gruplar bekleyişlerini sürdürdü. Çoğunluğu gençlerden oluşan kalabalıklar ayrı ayrı Taksim'e gelmeye başladı. Gezi Parkı tamamen doldu. Alanda halaylar çekiliyor.

Saat: 18.45 Binlerce kişi de alkışlar ve sloganlarla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto ederek “Hükümet istifa” sloganları atıyor.

Taksim Gezi Parkı’nda oluşturulan sağlık, acil müdahale, yiyecek-içecek noktaları ile adeta festival alanına dönmüş durumda. Yayalaştırma projesi için park içinde kurulan şantiye binaları grafitiler ve sloganlar ile süslendi, çalışmalar tamamen durdu. Park içinde ve Taksim civarında terk edilmiş ve ters çevrilmiş polis otolar ile belediye otobüsleri üzerinde yurttaşlar gün boyu hatıra fotoğraf çektirdi. Park içinde parke taşları ile “Taksim halkındır” yazılan alana “Tayyip temeli attık gel” pankartı konuldu. Eylemcilerin çoğu lise çağında öğrencilerdi ve bazıları anne ve babaları ile gelmişlerdi. Parkı koruyan aktivistler alanda çadırların yanı sıra getirdikleri yatakları ve döşeklerde uyudular. Zaman zaman parkın üzerinde polis helikopterleri uçtu. Gençler park içinde ve İstiklal Caddesi’nde “Çapulcular burada Tayyip nerede?”, “Hükümet istifa”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Taş yok sopa yok amacımız özgürlük”, “Ağaçlar değil Tayyip yıkılsın” sloganları atıp Gençlik Marşı’nı, Çav Bella’yı, İstiklal Marşı’nı söyleyerek tur attılar. Parkta gün boyu alkış ve slogan sesleri hiç susmadı. “Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip’tir” sloganı her atıldığı yüzlerce kişi aynı anda zıplamaya başladı.

 

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ



Küfür ve provakasyon uyarısı


Aktivistler yine alanda temizlik yaparak çöpleri topladılar. Gençler kendi içlerinde birbirlerini provakasyona ve küfürlü sloganlara karşı uyararak çıkabilecek olaylara karşı uyardılar. Meydanda herkes başbakanın yaptığı açıklamaları kendi aralarında tartışarak yorumlarda bulundu. Öğle tatili sırasında ise çevredeki işyerlerinde çalışan takım elbiseli erkekler ve şık giyimli kadınlar parka gelerek eyleme destek verdiler, fotoğraflar çektiler. Park için seyyar satıcılar yiyecek ve içeceğin yanı sıra gaza karşı maske sattılar. Bir çok kurum ve kuruluş tüm yurda yayılan eylemler nedeniyle programlarını iptal ettiler. Günlerdir olduğu gibi Taksim istasyonu yine kapalıydı.

Sanatçılar akın etti

Öğleden sonra sanatçılar adeta parka akın etti. Muhteşem Yüzyıl dizinin oyuncuları, yönetmenleri ve set ekibi neredeyse tam kadro parktaydı. Oyuncu Selma Ergenç, “Burada kimsenin politik söylemi yok. En basit insan haklarımızla ilgili taleplerimiz var. Düşünce ve ifade özgürlüğü, yaşam tarzımıza saygı istiyoruz” dedi. Cuma günü Divan Oteli önünde polisin gazlı müdahalesine maruz kalan Ergenç “Gördüklerim beni dehşete düşürdü. Ben demokratik bir ülkede yaşadığımı sanıyordum. Başbakan bizim de başbakanımız, bizim de sesimizi duysun” diye seslendi. Deniz Çakır da “Bir tarafım hala umut var diyor, bir tarafım diğer olayları görünce acıyor” diye konuştu. Eyleme aralarında Ozan Güven, Mustafa Alabora, Hakan Meriçliler, Umut Kurt, Nur Fettahoğlu, Haldun Dormen, Can Bonomo, Nilüfer Açıkalın, Çağlar Çorumlu, İştar Gökseven, Rıza Kocaoğlu, Yosi Mizrahi, İbrahim Çelikkol, Şerif Sezer, Selen Uçer, Esra Değirmencioğlu, Saygın Soysal, Bülent Seyran, Tülin Özen, Levent Özdilek, Durul-Yağmur Taylan, Serkan Altunorak, Tansu Biçer, Ülkü Duru ve Ayça Damgacı’nın da bulunduğu çok sayıda sanatçı geldi. Parka gelen Uğur Dündar da aktivistlerin yoğun ilgisi ile karşılaştı.  (Manşet fotoğrafları: Sinem User Kara)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler