Danıştay, doğalgaz zammını hukuka uygun buldu

Danıştay 13. Dairesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK), ''doğalgaz toptan satış fiyatı üst sınırını belirleyen ve BOTAŞ'ın toptan satış fiyatını belirlemesine olanak tanıyan'' 596 sayılı kararının iptal istemini reddetti. Daire, 11 Kasım 2006'dan geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 5.8 oranında yapılan zammı da hukuka uygun buldu.

Yayınlanma: 17.02.2009 - 10:29
Abone Ol google-news

Bir yurttaş, doğalgaz fiyatlarına, 1 Kasım 2006'dan geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 5.8, sanayide yüzde 5.4 oranında zam uygulanmasına dair BOTAŞ Yönetim Kurulu kararı ile bu işlemin dayanağı 22 Aralık 2005'te yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 596 sayılı Kararı'nın iptali istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Davayı esastan sonuçlandıran Danıştay 13. Dairesi, ''sanayide yüzde 5.4 zammın'' iptali istemini ehliyet yönünden, diğer istemleri ise esastan reddetti.

Dairenin kararında, EPDK'nın 596 sayılı toptan satış tarifesi hakkındaki kararın iptal istemiyle ilgili yapılan incelemede, 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu'na göre toptan satış tarifesinin EPDK tarafından, satış fiyatlarının ise bu esaslar dahilinde doğalgaz alım satımı yapan taraflarca serbestçe belirleneceğinin kurala bağlandığı hatırlatıldı.

4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile de EPDK'nın doğalgaz fiyatlarının incelenmesinden sorumlu tutulduğu belirtilen kararda, bu yasal düzenlemeler esas alınarak yürürlüğe konulan Doğalgaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği'nde de toptan satış fiyatlarının Kurul tarafından belirleneceğinin öngörüldüğü ifade edildi.

Kararda, ''4646 sayılı Kanun ve söz konusu yönetmelik uyarınca, doğalgaz piyasasıyla ilgili toptan satış tarifesi hakkındaki Kurul kararında kanuna ve hukuka aykırılık görülmemiştir'' denildi.
 

5.8'lik zam

EPDK'nın 596 sayılı Kararı'nda, doğalgaz toptan satış fiyatı üst sınırının belirlendiği ve bu fiyatın her ay hesaplanacağı formülün saptandığı, BOTAŞ'ın her ay için belirtilen formüle göre hesaplanacak toptan satış fiyatı üst sınırını geçmemek üzere toptan satış fiyatını belirlemesine olanak tanındığı anımsatılan kararda, şunlar kaydedildi: ''Buna göre, BOTAŞ'ın her ay için, Kurulun belirtilen kararında gösterilen formüle göre hesaplanacak toptan satış fiyatı üst sınırını geçmemek üzere uygulayacağı toptan satış fiyatını, eşit taraflara eşit fiyat uygulama prensibine uygun olarak serbestçe belirleyebileceği açıktır. BOTAŞ'ın Kasım 2006 tarihi itibarıyla yüzde 5.8 oranında artış yaparak belirlediği doğalgaz toptan satış fiyatının EPDK'nın 596 sayılı kararında gösterilen formüle göre Kasım ayı için hesaplanan doğalgaz toptan satış fiyatı üst sınırının altında kaldığı anlaşılmıştır. BOTAŞ'ın doğalgaz alım fiyatlarının, ithalat anlaşmalarda belirlenen formül yapısı gereği, petrol fiyatlarına, buna bağlı olarak döviz kuruna endeksli bulunduğu dikkate alındığında, bu değişkenler esas alınarak Kurul'un 596 sayılı Kararı'na göre belirlenen doğalgaz toptan satış fiyatı üst sınırı aşılmaksızın, Kasım ayı itibarıyla yapılan fiyat artış kararında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler