Dünya ayıpladı!

Eylemler ILO Konferansı'nda da gündeme geldi. Hükümet eleştirildi. Uluslararası emek örgütleri Erdoğan'a mektup gönderdi.

Yayınlanma: 07.06.2013 - 06:48
Abone Ol google-news

Taksim Gezi Parkı eylemleri uluslararası emek dünyasına da damgasını vurdu. Eylemler, Cenevre’de başlayan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Konferansı’nda gündeme gelirken polis ve hükümet eleştirildi. Milyonlarca işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konseyi de Başbakan Tayyip Erdoğan’a mektup gönderirken polisin aşırı şiddet kullanımını “ayıpladı.”

ILO’nun 102. Genel Konferansı İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı. Konferansa katılmak için dünyanın dört bir tarafindan Cenevre’ye gelen Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) üyesi sendikalar, 4 Haziran’da ILO binasında toplandı. Değişik ülkelerden çalışan, işveren ve hükümet temsilcileri, Türkiye delegasyonundan eylemler hakkında bilgi aldı. Toplantıda, ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, Türkiye’de sendikalara karşı baskı uygulandığını söyledi.

1 Mayıs’ta İstanbul’da maruz kaldığı baskı ortamına da dikkat çeken Burrow, Uluslararası Sendikalar Konseyi’nin Türkiye’deki üye sendikaları ile ortaklaşa çalışma kararı aldığını açıkladı. 36 Avrupa ülkesinde, 85 sendikayı temsil eden Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) da Gezi Parkı eylemlerine destek bildirisi yayımladı. Bildiride, katlanarak devam eden olayların kaygıyla izlendiği ifade edildi. Polisin orantısız güç kullanımı kınanırken “Mevcut baskı 1 Mayıs’ı akla getirmektedir. ETUC sosyal demokrasi, sendikal haklara saygı ve Türkiye’de giderek büyüyen otoriteryanizme karşı kavga verenleri desteklemektedir. ETUC İcra Kurulu, Türk hükümetini temel uluslararası haklara ve Avrupa Temel Haklar Şartı’na saygıya davet etmektedir. ETUC, bu haklara Türkiye’de saygı gösterilmesini sağlamak için nasıl bir eyleme geçilmesi gerektiğini belirlemek için üyeleri ile yakın temas halinde kalacaktır” denildi.

 

‘Ayıpladık’

İçerisinde, ITUC’nin da bulunduğu dünya genelinde milyonlarca işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konseyi de Gezi Parkı eylemleriyle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi. Mektupta, “ifade özgürlüğünün önemli bir parçası olan, insanların barışçıl bir şekilde toplanma özgürlüklerini kullandıkları sırada, Türk güvenlik güçlerinin acımasız ve aşırı şiddet kullanımından üzüntü duydukları ve ayıpladıkları” bildirildi.

 

‘Demokrasi sadece sandık değil’

Demokrasinin sadece seçim sandığından ibaret olmadığına işaret edilen mektupta şöyle denildi: “Küresel sendikal hareket hükümetinizin şiddete dayalı baskıyı düzenli bir uygulama haline getirmesinden endişe duymaktadır. İstanbul Taksim Meydanı’nda gerçekleşmesi beklenen 1 Mayıs kutlamalarının güvenlik güçlerinin göstericilere göz yaşartıcı gaz ve diğer baskı metotları kullanarak saldırması sonucu kanlı bir gün haline gelmesi hâlâ hatırlarımızdadır.”

Baskı ve anti demokratik önlemleri devam ettirmek yerine gösterilerin altında yatan nedenlerin görülmesi gerektiğine işaret edilen mektupta, şöyle devam edildi: “Sizi bir an önce vatandaşlar ve temsilcileri ile diyaloğa girerek mevcut durumu teskin etmek için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Sizi aynı zamanda barışçıl eylemlere katıldığı için gözaltına alınanları bir an önce serbest bırakmaya çağırıyoruz. Türk halkı daha iyisini hak etmektedir. Demokrasi ve sendikal hakları da dahil olmak üzere tüm insan haklarından faydalanmayı hak etmektedir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler