Şırnak'ta şarbon vakası

Şırnak'ta şarbon virüsü nedeniyle Yeniaslanbaşar köyü yakınlarında karantinaya alınan meradaki küçükbaş hayvanların aşılama işlemi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerince devam ediliyor.

Yayınlanma: 08.06.2013 - 10:52
Abone Ol google-news

Şarbon virüsü sebebiyle yaklaşık 200 küçükbaş hayvanın telef olduğu belirtildi. Aşılama çalışmalarına katılan veteriner Selman Demirel, yaptığı açıklamada, geçen hafta vatandaşların bazı hayvanların telef olduğu yönünde bilgi vermesi üzerine aldıkları numuneleri Elazığ Veteriner Araştırma Kontrol Merkezi'ne gönderdiklerini ifade ederek, yapılan incelemede şarbon virüsünün tespit edildiğini söyledi.

Demirel, bunun üzerine bu merada otlatılan hayvanların aşılamaya başladıklarını hatırlatarak, bunun tedbir amaçlı yapıldığını belirtti. Şarbon virüsünün bölgede mevcut olduğuna dikkati çeken Demirel, şöyle dedi: "Bu bölge tamamen karantina altında ve dolayısıyla giriş çıkış yasak. Bu virüs hayvanların yanı sıra insan sağlığını da etkiliyor. Virüs son derece tehlikeli, biyolojik silah etkisinde. Bu nedenle çok ciddiye alınması gerekiyor. Dağlık arazi olması nedeniyle buraya araç getirip hayvanları toprağa gömebilme imkanımız yok. Hayvanların bir an önce kireçli çukura gömülmesi gerekiyor. Vatandaşlardan bu konuda destek bekliyoruz."

 

Hastalık riski taşıyan hayvanları kesip tüketiyorlar

Bu hayvanlara temas etmenin riskli olduğunu vurgulayan Demirel, "Vatandaşların hastalıklı hayvanlarla birebir teması son derece riskli ancak bu hayvanların kesilip tüketilmeye çalışıldığını görüyoruz. Bu son derece tehlikeli" diye konuştu.

Çoban Abdullah Sipsi, virüsün etkisinin yaklaşık bir aydır görüldüğünü belirterek, 200'e yakın küçükbaş hayvanın telef olduğunu söyledi. Köylülerin büyük mağduriyet yaşadığını diye getiren Sipsi, arazilerin telef olan hayvanlarla dolduğunu anlattı. Köylüler de telef olan hayvanların arazide kaldığını ve gömülmediğini, hastalık riski taşıyanları ise keserek tükettiklerini belirttiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler