"Bütün ülkelerde toplumsal kargaşa riski var"

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin önde gelen danışmanlarından Henri Guaino, hükümetlerin sanayiye bazı korumalar sağlamaması durumunda ülkelerde, Yunanistan'daki gösterilerin benzeri öfke patlamaları görülmesi riski bulunduğunu söyledi.

Yayınlanma: 17.02.2009 - 14:40
Abone Ol google-news

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin önde gelen danışmanlarından Henri Guaino, Le Monde gazetesine verdiği demeçte, makul düzeyde koruma ve devlet müdahalesiyle ilgili ortak anlaşmaya varılan bazı ilkeler olmazsa, daha çok kontrol edilemeyen bir popülizm patlaması ve yabancı düşmanlığının görülebileceğini kaydetti.

"Bu riski çok ciddiye almalıyız" diyen Guaino, Yunanistan'daki gösterilerin, İngiltere'de enerji sektöründe geçici yabancı işçilere karşı protestoların ya da İzlanda'da hükümet karşıtı gösterilerin, diğer ülkelerde de neler olabileceğine örnek olduğunu belirtti.

Sarkozy'nin ülke dışında fabrikaları bulunan Fransız otomobil imalatçılarına yönelik eleştirileriyle birlikte, dünya ekonomisinde korumacılık riskleri bulunduğu yönündeki tartışmaların büyüdüğü bir sırada açıklamada bulunan Guaino, "Kriz, bir ekonomi kitabının bütün bölümlerinden geçiyor. Bir tarih kitabının da bütün bölümlerinden geçmemesi için dikkatli olmalıyız" ifadesini kullandı.

Hükümetin Fransız otomotiv sanayisine yönelik 6 milyar Avro'luk yardım paketinin korumacılık olduğu yönündeki eleştirilere karşı çıkan Guaino, hükümetin bu konuda başka seçeneği olmadığını söyledi. Guaino, "Kim şu anki koşullarda aktif nüfusun yüzde 10'una istihdam sağlayan bir sektörün çökmesine izin verebilir" diye sordu.

Çeşitli kentlerinin dış mahallelerinde 2005'te ayaklanma çıkan Fransa'da hükümet, ekonomik hoşnutsuzlukların yine toplumsal olaylara yol açmasından endişe ediyor.

Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin bu hafta içinde ekonomik krizle ilgili olarak sendika liderleriyle bir araya gelmesi planlanıyor. Fransa'da geçen ay yapılan ve 2,5 milyon kişinin sokaklara döküldüğü grevde, hükümetin ekonomi yönetimi protesto edilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler