Meclis'te sigara yasağına ilişkin toplantı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütünle Mücadele Birimi Başkanı Armanda Peruga, Türkiye'de görüştüğü bazı restoran sahiplerinin, ''19 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan sigara yasağına ilişkin kanunun erteleneceği yönünde beklentileri olduğunu'' ifade etti.

Yayınlanma: 17.02.2009 - 17:16
Abone Ol google-news

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de sigara yasağına ilişkin kanunun 19 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini, ertelenmesinin sözkonusu olmayacağını söyledi. Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda, tütünle mücadele çalışmaları çerçevesinde yapılacak ''Ulusal kapasite değerlendirme çalışması'' konusunda, komisyonda toplantı yapıldı.

Ulusal ve uluslararası uzmanların da katıldığı toplantıda konuşan Armanda Peruga, Türkiye'deki çalışmalarını yaklaşık 2 haftadır sürdürdüklerini ve bu çalışma sonucunda hazırlayacakları rapor için ilk bulguları elde ettiklerini bildirdi. Türkiye'de, tütün kontrolü alanında kaydedilen gelişmelerin kendilerini çok etkilediğini ifade eden Peruga, ''Tütün, en önemli katillerden birisidir'' dedi. Peruga, Türkiye'de, tütün kontrolü alanındaki gelişmelerin, bölgedeki diğer ülkeler tarafından da ilgiyle izlendiğini belirterek, Türkiye'nin tütün kontrolü konusundaki kararının, bu ülkeler için de örnek teşkil edeceğini söyledi.
 

Başarısız olunursa, deprem etkisi yaratır

Türkiye'nin tütün kontrolü alanında büyük gelişmeler kaydetmesine rağmen, daha yapılacak işler olduğunu dile getiren Peruga, şöyle devam etti: ''Bizim getireceğimiz öneriler, bu konudaki çalışmaları daha da ileriye götürecektir. Sağlık Bakanlığı, tütün kontrolü alanındaki kapasitesini güçlendirmekle birlikte, bu konudaki çalışmalarını durmaksızın sürdürmelidir. Türkiye'de, tütün kontrolüne ilişkin kanun, 19 Temmuz 2009 tarihi itibariyle eğlence sektörü, kahvehaneler ve çay ocaklarını da kapsayacak. 19 Temmuz öncesinde çok iyi bir hazırlık dönemi geçirilmesi lazım. Görüştüğümüz bazı restoran sahipleri, kanunun 19 Temmuzda yürürlüğe girmeyeceğini, erteleneceği yönünde beklentileri olduğunu söyledi. Türkiye'de, vatandaşların sağlığı konusunda kaygılanan çevrelerin, Temmuz 2009 öncesinde, bir deprem olacakmış gibi çalışmalarını sürdürmeleri gerekiyor. Temmuz 2009'da en küçük bir başarısızlık olması halinde bile, bu durum deprem etkisi yaratır.''

Armanda Peruga, sigara yasağına yönelik yoğun çalışmalar olmakla birlikte, bu çalışmaların halen azami seviyeye ulaşmadığını belirtti. Yerel seçimlerden sonra, bu konudaki siyasi kararlılığın azami seviyeye çıkarılmasını beklediklerini ifade eden Peruga, 'Bütün dünya ülkelerinin gözünün, Türkiye'nin üzerinde olacağını belirtmek isterim'' dedi.

 

'Yerel seçimlerden sonra...'

Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl de sigara yasağını genişleten kanunun yürürlüğünün ertelenmesinin sözkonusu olmayacağını, ilgili kanunun 19 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini söyledi. Yerel seçimlerden sonra 3,5 aylık bir zaman kalacağına dikkati çeken Erdöl, yasağa ilişkin hazırlık çalışmaları konusunda, Parlamento olarak ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler