"Adam yiyor ama iş yapıyor kültürünü yıkmalıyız"

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Şu kültürü artık yıkmak zorundayız: 'Adam yiyor ama iş yapıyor'; bu, hırsıza göz yummak demektir. Biz; yemeyen, topluma hizmeti kural kabul etmiş kişiyi seçmeliyiz'' diye konuştu.

Yayınlanma: 18.02.2009 - 16:00
Abone Ol google-news

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile Kadir Has Üniversitesi Hukuk Kulübü öğrencilerinin, üniversitenin Cibali Yerleşkesi'nde düzenlediği toplantıya katıldı.

''Yapacağımız ilk iş, yerel yönetimde saydamlığı egemen kılmak'' diyen Kılıçdaroğlu, yöneticiler için hesap vermenin onur olması gerektiğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, hesap veren bir yönetici olmanın önemine de dikkati çekerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yıllık 10 milyar dolar olan bütçesiyle 5 yılda 50 milyar dolarla kentin tüm temel sorunlarının çözülebileceğini dile getirdi.

Belediye imkanlarıyla 5 yılda 80 kilometre metro yapacaklarını da anlatan Kılıçdaroğlu, kentin öncelikli ihtiyaçlarıyla kaynaklarını sağlıklı şekilde bir araya getireceklerini dile getirdi. Kılıçdaroğlu, ''İstanbul'da iki metropol bulunduğunu'', birinde beyaz yakalılar yaşarken, kentin çeperlerinde ise sefaletin bulunduğunu ve oralara hizmetin de gitmediğini öne sürdü.
 

Aile sigortası sistemi

İstanbul'da önce yoksulluğu yeneceklerini ve insanları ''sadaka devlet'' modeliyle kuyruğa sokup makarna, ekmek dağıtmayacaklarını, yoksul aileleri saptayıp ailedeki kadınların hesabına para yatıracaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, ''Aile Sigortası'' sistemini de hayata sokacaklarını belirtti.

Kılıçdaroğlu, daha sonra her ailede bir sigortalı çalışan olmasını sağlayacaklarını da ifade ederek, ayrıca kentin merkezinde oturanlarla kentin çeperlerinde oturanları bir araya getirecek ''Kardeş Aile'' projesini hayata geçireceklerini dile getirdi. Kendi içinde barışık bir toplum yaratmak için bunun gerekli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, ayrıca İstanbul'da bir kültür sanayisi yaratacaklarını da anlattı.

İstanbul'u marka kent haline getirerek yılda 25 milyon turist hedeflediklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, kenti göç almaktan kurtarmak için çalışacaklarını, bunun da kentte ''emek yoğun'' sanayinin oluşmasıyla mümkün olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, İstanbul'a son 15 yılda 150 milyar dolar harcandığını belirterek, ''İstanbul'a son 15 yılda ne yapıldı diye soruyorum?'' dedi.

Seçim gezisi sırasında mütedeyyin insanlara ''Hırsızlık yapıyor muyum? Yolsuzluk yapıyor muyum? Kul hakkı yiyor muyum?'' sorularını yönelttiğini, onların da ''Hayır'' yanıtını verdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, o insanlara ''Sizin oy verdiğiniz insanlar yolsuzluk yaptı. Niye onlara yine oy vereceksiniz?'' sorusunu yönelttiğini anlattı.

Kılıçdaroğlu, ''Şu kültürü artık yıkmak zorundayız: 'Adam yiyor ama iş yapıyor'; bu, hırsıza göz yummak demektir. Biz; yemeyen, topluma hizmeti kural kabul etmiş kişiyi seçmeliyiz'' diye konuştu.

Seçimi kazanırsa belediyeden sadece Kadir Topbaş'ın gideceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, İstanbul'u, kaynaklarıyla krallar gibi yaşatacaklarını anlattı.
 

Sorular

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, üniversite öğrencilerine verilen ancak Anayasa Mahkemesi kararıyla kesilen belediye burslarına ilişkin bir soru üzerine, kendilerinin Anayasa Mahkemesine ''bütün kamu kurumları burs verebilsin'' diye gittiklerini ama mahkemenin belediye burslarının da kesilmesi yönünde karar aldığını anımsatarak, mahkemenin gerekçeli kararının henüz yayımlanmadığını, öğrencilerin burslarının verilebileceğini, pek çok AKP belediyenin de bursları vermeye devam ettiğini söyledi.
Kılıçdaroğlu, bazı belediyelerin ''CHP, bursları kestirdi'' demek için siyasal gerekçelerle bursları kestiğini öne sürdü.

''CHP'li Çankaya Belediye Başkanı'nı niye istifaya çağırmadınız?'' sorusunu yanıtlarken de Kılıçdaroğlu, CHP'nin Cumhuriyet Savcılığı'nı göreve çağırdığını söyledi. ''Şaban Dişli olayı'' olarak da bilinen Silivri'deki olaylara ilişkin Cumhuriyet savcılarının harekete geçmediğini, geçmeye çağrılmadığını da kaydeden Kılıçdaroğlu, ''Ne oldu? Biz söyledik, biz dinledik'' dedi.

CHP'nin son zamanlarda yaptığı ''Türban'' ve ''Kur'an kursu'' açılımları ile son günlerde medyaya yansıyan parti içi sıkıntılara ilişkin sorular üzerine de Kılıçdaroğlu, Kur'an kurslarına değil, yasa dışı Kur'an kurslarına karşı olduklarını söyleyerek, aday belirleme sürecinde her partide olduğu gibi sıkıntı yaşandığını kaydetti.

Kılıçdaroğlu, ''Partiniz merkez sağa kayıyor, sol söyleminiz var mı?'' sorusunu, ''CHP merkez sağa kaymıyor. CHP sosyal demokrat bir parti. '5 yıl içinde kentte açlığı bitireceğiz' dedik, bu bir sol söylemdir'' diye yanıtladı.

Gazetecilerin de CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen hakkındaki iddiaları sorması üzerine Kılıçdaroğlu, ''Sevigen bu iddialara ilişkin daha önce bir açıklama yaptı ve 'Eğer belge çıkarsa görevi bırakmaya hazırım' dedi. Dolayısıyla Sevigen herhalde bu son gelişmelerden sonra durumu değerlendirecektir diye açıklama yaptım'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon