Hep güldürdü, bugün hariç...

Tedavi gördüğü hastanede 17 Şubat'ta hayatını kaybeden Türk tiyatrosunun usta ismi Gazanfer Özcan, Altunizade'deki İlahiyat Fakültesi Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi. Son yolculuğuna uğurlanırken Devlet Sanatçısı Gazanfer Özcan'ı sanatçı dostları, siyasiler ve sevenleri yalnız bırakmadı.

Yayınlanma: 19.02.2009 - 08:56
Abone Ol google-news

Türk tiyatrosunun büyük ustası Devlet Sanatçısı Gazanfer Özcan sanatçı dostları ve sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı. İstanbul'da vefat eden tiyatro sanatçısı Gazanfer Özcan için önce Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde tören düzenlendi. Daha sonra usta sanatçı için Marmara İlahiyat Fakültesi Camisi'nde kılınan cenaze namazı kılındı.

Camide, Özcan'ın eşi Gönül Ülkü Özcan, kızı Fulya Ündüz, torunu Tarık Ündüz ve damadı Gazanfer Ündüz ile Gönül Ülkü'nün önceki eşinden oğlu Kılıç Işılay ve torunu Sinan Işılay taziyeleri kabul etti.

Buradaki törene Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, DSP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Ahmet Vefik Alp, CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da katıldı.

Tiyatro sanatçısı Gazanfer Özcan'ı son yolculuğunda, ''Avrupa Yakası'' dizisi oyuncularından Hasibe Eren, Engin Günaydın, Ata Demirer, Gülse Birsel, Levent Üzümcü, Hale Caneroğlu, Şenay Gürler, Yıldırım Öcek, Binnur Kaya'nın da aralarında bulunduğu çalışma arkadaşları, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş, Ferhan Şensoy, Fatih Erkoç, Kerem Alışık, Atilla Dorsay, Zerrin Özer, Zihni Göktay ve Adnan Şenses'in de aralarında bulunduğu sanatçı dostları yalnız bırakmadı.

Özcan'ın cenazesi, burada öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından alkışlar eşliğinde bir süre eller üzerinde taşınarak cenaze arabasına konuldu. Yoğun katılımın olduğu törenin ardından Özcan, Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.

Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da çelenk gönderdiği görüldü.

 

Haldun Sahnesi'ndeki tören

Gazanfer Özcan'a veda için sabah saatlerinde de Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde tören düzenlendi. Türk bayrağına sarılı Özcan'ın tabutunun tiyatro sahnesindeki katafalka konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu. Tiyatro sanatçısı Aliye Uzunatak, Gazanfer Özcan'ın özgeçmişini, Perihan Savaş ise filmografisini okudu. Törende "Seni çok sevdik büyük usta" şeklinde pankart açıldı.

Törende Özcan'ın ailesi adına torunu Tarık Ündüz konuşma yaptı. Ündüz, gözyaşlarını tutamayarak yaptığı konuşmada, duygularını şöyle dile getirdi:
''Öncelikle buraya gelen herkese ailem adına teşekkür ediyorum, eksik olmayın. Biliyorum bizlerle beraber burada izliyor. O yüzden çok üzüldüğümü de belli etmek istemiyorum. Aile olarak bir parçamız bizden alındı. Bugünden itibaren yarım yok. Yarımı, annemle, babamla, anneannemle sizlerle dolduracağım. Oyuncu kişiliğinden önce, inanılmaz bir dede olduğu için inanılmaz dede-torun ilişkisi yaşatığı için ona çok teşekkür ediyorum. Çok iyi bir eş, çok iyi bir baba ama inanılmaz bir dedeydi. Yarım yok, sağ olun var olun.''

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya yaptığı konuşmada Cemal Süreya'nın "Her ölüm erken ölümdür" dizelerine gönderme yaparak, ''Ama eğer yerine bir ekolün yok oluşundan başka hiçbir cümle koyamayacağımız bir sanatçının ölümü ise çok daha erken ölümdür'' dedi. Orhan Alkaya, "Söyleyecek çok şey var, susuyorum. Çünkü Özcan'ın hayat hikayesini, tiyatro hikayesini bilen herkes bu ülkede sanatçının yaşadığı acıyı bilir" diye konuştu. 

Özcan anısına bir adet yanan mumu sahneye getirerek, diğer mumlar arasına koyan Tiyatro Sanatçı Gencay Gürün de Gazanfer Özcan'ın en önemli tiyatro sanatçısı olduğunu, onun İstanbul'un klasik komedi stilinin son temsilcisi olduğunu söyledi.
Gürün, şöyle konuştu:
''Biz onlarla büyüdük. Gazanfer bey, son temsilci olarak bizi terk etti. Ankara'da oturduğum dönemde bile oyunlarını görmek için İstanbul'a gelirdim. Büyük bir zevk, sıcaklık ve sevgi duygusuyla ayrılırdım. Etrafına sevgi ve sıcaklık saçardı. Onu görmek, konuşmak mutluluk verirdi. Türkiye, bu çapta bir sanatçıyı kolay bulamayacak. Bir dönemin temsilcisiydi.''

Tiyatro sanatçısı Rutkay Aziz de son 3 yıldır Avrupa Yakası adlı dizide Gazanfer Özcan ile birlikte oynama onuruna eriştiğini belirterek, sette, sürekli özel tiyatroyu ve sorunlarını konuştuklarını anlattı. Uğur Mumcu'nun, ''Bu özel sektörde, özel tiyatroların ayrı bir özelliği vardır'' dediğini anımsatan Aziz, Gazanfer Özcan'ın her özel tiyatro sahibi gibi tiyatronun tartışılmaz ve vazgeçilmez bir emekçisi olduğunu söyledi. Aziz, şunları kaydetti:
''Bu ülkenin her emekçisi gibi o da ödüllerini, alkışlarını aldı. Bir o kadar da acılar ve hüzünler yaşadı. Onunla birlikte onun zarifliğinde, üslubunda, anlayışında, tiyatro sahneleri bir döneme perdesini kapatmıştır. Bunu Maliye Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı düşünecektir. Böylesine nadir çiçek olan insanlar, ender yetişiyorlar. Her ne kadar Türkiye toprakları için bereketli topraklar deseler de zaman zaman o bereketli toprakları, gerçek anlamda bereketli kılmak adına, nadir çiçekleri koruma ve kollama altına almakla yükümlüyüz.
Bundan 2 yıl önce özel tiyatroları değerlendirme kurulu komik rakamları dağıtırken Gazanfer Özcan'ın maliyeye olan vergi borcu nedeniyle 50 bin TL'yi vermemiştir. Sen kime neyi vermiyorsun? Buradan o değerli kurula sesleniyorum, özellikle sen sahip çıkacaksın. Gazanfer Özcan Tiyatrosu'na sahip çıkacaksın. Bitti o tiyatro yok, bu anlamda çok acı çekiyorum. Bu Gazanfer Özcan'ın değil, Türkiye'nin sorunudur. Bütün rollerini güzel oynadı. Bu rolü ne yazık ki başarısızdı. Biz onu alkışlarla ölümsüzlüğe yolluyoruz, ışıklar içinde yatsın.''


Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de sanat dünyasından bir yıldız kaydığını belirterek, Kozyatağı'nda 6 ay sonra tamamlanacak kültür merkezindeki 420 kişilik salona, Gazanfer Özcan adını vereceklerini bildirdi.

Tiyatrodaki törene, Müşfik Kenter, Suna Keskin, Ahmet Uğurlu, Ali Sunal, Avrupa Yakası dizisinin oyuncularından Hale Can Eroğlu, Yavuz Seçkin, Ata Demirer, Süheyl ve Behzat Uygur, Sinan Çetin, Nedret Güvenç, Zihni Göktay, Nisa Serezli'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı da katıldı.

 

Gazanfer Özcan portre

Gazanfer Özcan, İlkokulu Cihangir Firuzağa İlkokulu'nda, ortaokulu Beyoğlu Ortaokulu'nda, liseyi Beyoğlu Taksim Erkek Lisesi'nde tamamladı. Lisedeyken oynadığı "Hisse-i Şayia" adlı oyundaki Bican Efendi rolüyle tiyatroyla tanıştı. İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın Çocuk Bölümü'ne katıldı.

1955 yılında Komedi Tiyatrosu'nda oynanan "Mahallenin Romanı" oyunu tiyatro yaşamının dönüm noktası oldu. Bu oyunda rahatsızlanan Reşit Gürzap'ın yerine sahneye çıkıp başarılı olunca kadroya girdi.

1962 yılına kadar hem çocuk tiyatrosunda, hem yetişkin oyunlarında görev aldı. 1962 yılında Gönül Ülkü ile evlendi ve Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu'nu kurdu. 50'li 60'lı yıllarda çok sayıda sinema filminde de rol alan Gazanfer Özcan, uzun bir süre sinemaya ara verdikten sonra 2000 yılında çevrilen Komiser Şekspir filmi ile sinemaya döndü. Pek çok dizide de rol aldı. Kuruntu Ailesi adlı dizideki Hüsnü Kuruntu rolü ile tanındı, pek çok yapımda ailenin babası rolünü üstlendi. Avrupa Yakası adlı dizideki Tahsin Bey rolü ile de "baba" rolünü sürdürdü. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler