Bayram Oteli'nin sahibi hakim karşısına çıktı

Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram'ın yargılanmasına devam edildi.

Yayınlanma: 02.07.2013 - 19:41
Abone Ol google-news

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Bitlis Cezaevinde tutuklu bulunan otel sahibi Bayram'ın yanı sıra binanın enkazında yaşamını yitirenlerin aileleri hazır bulundu.

Bayram'ın avukatı Mehmet Denizoğlu, duruşmada söz alarak, daha önce Karadeniz Teknik Üniversitesinden (KTÜ) alınan bilirkişi raporlarında olmayan, binanın mimari projesi, statik raporları, elektrik projeleriyle, depremin ardından binanın görsel dokümanlarını mahkemeye sunduklarını belirterek, bu nedenle binayla ilgili sundukları projeler kapsamında aynı üniversitede ya da mahkemenin uygun göreceği başka bir üniversitede yeni bir inceleme yapılmasını talep etti.

Binanın, bir hukukçu, bir jeoloji mühendisi ve bir de inşaat mühendisinden oluşturulacak heyet tarafından yeniden incelenmesi gerektiğini aktaran Denizoğlu, yapılacak inceleme sonucunda müvekkilinin kusur oranlarının düşeceğini öne sürdü.

Daha önce alınan bilirkişi raporunun yeterli olduğunu belirten Cumhuriyet Savcısı Alaaddin Dokur, talebin reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti de bina hakkındaki ikinci inceleme talebini reddetti.

Daha sonra davayla ilgili esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı Dokur, sanığın dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak bilinçli taksirle hareket etmek suretiyle 24 kişinin ölümüne neden olmak eylemine uyan TCK'nın 85/2 ve 22/3 maddelerince cezalandırılmasını talep etti.

3 sayfalık mütalaada şu ifadelere yer verildi:

"Kendisinin dikkat ve özen yükümlülüğünün belirlenmesinde kişisel yeteneklerinin göz önünde bulundurulmaksızın objektif esastan hareket edilmesi gerektiği, nitekim toplum halinde yaşamanın güvenli bir biçimde sürdürülmesi için çeyitli alanlarda olduğu gibi sanığın işletmecisi olduğu otelin çalıştırılması kapsamındaki ticari alanda da kişilerin dikkatli ve özenli davranmalarıyla ilgili kurallar konulmuştur. İşte bu kurallara uyulmaması nedeniyle doğal bir afet de olsa deprem nedeniyle binanın çökmesi sonucu dikkat ve özen yükümlülüğüne uyulmadığı için 24 kişinin ölümüne neden olmuştur."

Mütalaanın sunulmasının ardından, depremde ağabeyini kaybeden Sibel Karabulutoğlu, sinir krizi geçirdi. Anne Müyesser Karabulutoğlu, "Gör Tevfik Bayram. Kızımı ne hale getirdin" dedi.

Bu duruma tepki gösteren sanık avukatı Denizoğlu, aynı durumun her celse yaşandığını, kendilerine hakaret edildiğini, insanların acılarına saygılı oldukları için seslerini çıkarmadıklarını söyledi.

Bayram ailesinin de acılarının olduğunu ancak kimsenin buna saygı göstermediğini savunan Denizoğlu ile müşteki avukatları ve otel enkazında yakınlarını kaybedenler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Mahkeme Başkanı Serdar Gürler, insanların acısının büyük olduğunu, buna saygı gösterdiklerini belirterek, "Burada avukatlar görevlerini yapmak zorundalar. Sanık ve müşteki avukatları burada savunma yapıyorlar ancak nihai kararı biz veriyoruz. Vereceğimiz karardan memnun olmayanların itiraz hakları var ama mahkemenin yürümesi gerekiyor. Bu nedenle herkesin sakin hareket etmesi gerekiyor" dedi.

Tekrar söz alan sanık avukatı Denizoğlu, müvekkilinin adli kontrol altında tutularak tahliye edilmesini talep etti. Müşteki avukatları ise sanığın tutukluluk halinin devam etmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanık Tevfik Bayram'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler