Kuzey Kore Güney Kore gerginliği bitiyor mu?

Kuzey Kore ile Güney Kore, haftalardan beri süren suskunluğun ardından, Kuzey Kore'deki ortak işletilen bir fabrikaya ait parkın yeniden açılması için görüşmelerde bulunmak konusunda anlaşmaya vardı.

Yayınlanma: 04.07.2013 - 14:26
Abone Ol google-news

Kuzey Kore ile ilişkileri yürüten Güney Kore Birleşme Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kuze Kore'nin, iki ülke yetkililerinin Askerden Arındırılmış Bölge'nin içinde yer alan Panmunjom köyünde bir araya gelmesine ilişkin Güney Kore'den gelen teklifi kabul ettiğini bildirdi. Açıklamada, toplantının 6 Temmuz Cumartesi günü, köyün Kuzey Kore'ye ait kısmında sabah saatlerinde gerçekleşeceği belirtildi.

Kuzey Kore, ABD'nin Güney Kore ile yaptığı askeri tatbikatı protesto etmek amacıyla, söz konusu sanayi kompleksindeki 53 bin Kuzey Koreli işçiyi nisan ayında geri çekmiş, Güney Kore de bunun üzerine burada bulunan yöneticilerinin de zorla çekilmesi emrini vermişti.

Güney Kore, toplantıda, şu an çalışmaz durumda bulunan fabrikaya ait parkın yeniden işler duruma getirilmesi ve Güney Koreli işletmelerin terk ettiği tesisler ve malların işletilme yolları konularında yapılacak görüşmelere zemin hazırlamak istiyor.

Geçmişte, iki ülke arasındaki ilişkilerde ısınma yaşandığı dönemde geliştirilmiş ortak projelerin ana parçasını oluşturan Keasong'un kapatılması, iki Kore arasındaki uzlaşma girişimlerine sembolik bir darbe indirmişti.

Yılda 2 milyar dolara yakın gelir getiren sınır ticaretini kolaylaştıran bu proje, iki ülke arasında son 5 yıldır soğuyan ilişkilerde ayakta kalan son ortak projeyi oluşturuyordu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler