Keles'te köylüler ÇED toplantısını yaptırmadı

Türkiye’nin en önemli kiraz üretim merkezlerinden biri olan ve Bursa’nın Keles ilçesinin çok sayıdaki köyünün kaliteli üretimle yeraldığı Kozağacı Vadisi’ne yapılmak istenen termik santralın ÇED(Çevresel Etki Değerleme) toplantısı köylülerin tepkisi üzerine gerçekleştirilemedi.

Yayınlanma: 04.07.2013 - 15:13
Abone Ol google-news

Sabahın erken saatlerinde Keles Belediyesi önünde toplanan yüzlerce köylü,teneke ve düdük
çalarak tepkilerini dile getirdi. Sık sıkı, “Zehir Solumak İstemiyoruz”, ”Termik Santrala Hayır” sloganları atan  gruptaki kadınlar salonun girişini kapattılar . Bazı yurttaşların yere yatarak protestolarını sürdürdükleri görüldü.

Keles Belediye Başkanı Süleyman Kaynak’la birlikte toplantının yapılacağı salonun önüne
gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çalışanları ve raporu hazırlayan uzmanlardan oluşan 15 kişilik heyet  tepkiler üzerine belediye düğün salonuna giremedi. Belediye Başkanı Kaynak’ın çabaları da yetmeyince devreye polis girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Şube Müdürü Sibel Özsayın  ile bazı üyelerin polis eşliğinde salona girmeleri üzerine tepki arttı. Bazı köylüler, heyet üyeleriyle gazetecilere yörede yetiştirilen kirazlardan attı. Tepkiler artınca ÇED toplantısını organize edecek kurul salonu terk etti ve Keles Belediyesi’ne sığındı. Burada tutulan tutanakta, ÇED toplantısının yapılamadığı dile getirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, 9 Temmuz 2013 tarihinde Ankara’da yapılacak toplantıda sorunun tartışılacağını açıkladılar. ÇED toplantısını yaptırmayan köylüler daha sonra Keles Belediyesi Düğün Salonu önünden ayrıldılar.

AKP sözünde durmadı

Yaklaşık 5 yıldır Bursa’nın gündeminde olan Keles’e termik santralın  yapımından vazgeçildiği
seçim dönemlerinde AKP’nin kurmayları tarafından açıklanmıştı. Bölgedeki tüm köyleri etkileyecek ve Türk tarımının son yıllarda elde ettiği en önemli kiraz ağacı varlığını ve üretimini  ortadan kaldıracağı savlanan termik santralın yapımı yeniden gündeme alınmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler