Mısır'da çatışmalar büyüyor!

Mursi yanlıları polis ve ordu merkezlerine eş zamanlı saldırı düzenledi. Saldırılarda bir asker öldü iki asker de yaralandı. Ordusu, Sina'daki bir havaalanı ve güvenlik noktalarına yapılan saldırıların ardından Süveyş ve Güney Sina'da olağanüstü hâl ilan etti. Mısır Sağlık Bakanlığı, gösterilerde karşıt görüşler arasında yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 10’a yükseldiğini bildirdi. Yaralı sayısı ise 210 olarak açıklandı.

Yayınlanma: 05.07.2013 - 08:48
Abone Ol google-news

Mısır'da askeri darbenin ardından meydanları terk etmeyen devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarı göstericilerle askeri müdahaleyi destekleyenler arasında 6 Ekim Köprüsü üzerinde ve radyo-televizyon binasının önünde çatışmalar yaşandı.

Görgü tanıkları sivil kıyafetli polislerin ve suç grubu "Baltacılar"ın da çatışmaya karıştığını iddia ediyor.

Zaman zaman silahların ve molotof kokteyllerinin de kullanıldığı çatışmalarda çok sayıda yaralı olduğu bildirildi.

Orduya ait 3 helikopter Tahrir ve çevresinde dolaşırken, devlet televizyonu binası önünde bulunan binlerce Mursi destekçisinin orduya 2 saat süre verdiği, ev hapsinde tutulan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin salıverilmemesi durumunda devlet televizyonunu işgal edecekleri belirtildi.

Mısır Sağlık Bakanlığı: Çatışmalarda 10 kişi öldü, 210 kişi yaralandı

Mısır Sağlık Bakanlığı, gösterilerde karşıt görüşler arasında yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 10'a yükseldiğini bildirdi. Yaralı sayısı ise 210 olarak açıklandı.

Bu arada Mısır'ın İskenderiye şehrinde devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarları ile karşıt gruplar arasında yaşanan çatışmalarda 307 kişinin yaralandığı ifade ediliyor. Çatışmaların devam ettiği kaydediliyor.

Mursi dönene kadar eylemlere devam

Mısır’da ordunun yönetime el koymasını protesto etmek amacıyla başkent Kahire’deki Rabiatu'l-Adeviye Meydanı'nda toplanan Mısırlılara seslenen Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, "Cumhurbaşkanı Mursi dönene kadar eylemlere devam edeceğiz. Ne tutuklamalar, ne de darağaçları bizi yıldırabilir. Mısır, askeri yönetime boyun eğmeyecektir" şeklinde konuştu.

Bedii, “Milyonlar, Cumhurbaşkanı Mursi dönene kadar meydanlardan ayrılmayacak. Cumhurbaşkanımızdan vazgeçmeyiz. Canımız onun uğruna feda olsun ” dedi.

Mısır ordusuna , "Mısırlılara dön ve kalplerindeki yerini muhafaza et" çağrısı yapan Bedii, " Ey şanlı ordu, biz senin arkandayız. Sen de bizi düşmanlarımıza karşı koru ve silahını vatan evlatlarına doğrultma" ifadesini kullandı.

Mısır halkının askeri yönetimi tanımayacağını vurgulayan Bedii, ordunun siyasete müdahil olmak yerine asli görevine dönmesi gerektiğini belirtti.

Mursi döndüğünde sorunların çözümü konusunda uzlaşılacağını dile getiren Bedii,  Mısır medyasının gerçekleri çarpıttığını vurgulayarak, "Mısır halkı yansıtılanın aksine askeri darbeden yana değil" diye konuştu.

Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib'in tutumunu da eleştiren Bedii, Ezher'in dini kurum olduğunu, Mısır halkı adına konuşma yetkisi bulunmadığını savundu. Bedii, Mısır Kıpti Ortodoks Patriği II. Tavadros'un dini bir sembol olduğunu ve bütün Kıptileri temsil etmediğini kaydetti.

Öte yandan, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii'nin konuşması sırasında askeri helikopterin Rabia el-Adeviyye Meydanı üzerinde alçak uçuş yapması dikkati çekti.

Mısır'da kanlı cuma

Mısır'ın Sina Yarımadası'ndaki ordu kontrol noktaları ve bir polis merkezine roketatar ve makineli tüfeklerle düzenlenen eş zamanlı saldırılarda bir asker öldü.

AFP'ye konuşan sağlık yetkilileri, Sina Yarımadası'nın kuzeyindeki El Gura köyündeki ordu kontrol noktasına açılan ateşte bir askerin hayatını kaybettiğini, iki askerin de yaralandığını söyledi.

Güvenlik kaynakları, militanların Refah sınır kasabasındaki bir polis merkezine ve askeri istihbarat birimlerine de saldırı düzenlediğini söyledi. Bir kaynak, Sina Yarımadası'nın kuzeyindeki diğer kasabalarda da ordu ve polis noktalarına saldırılar gerçekleştirildiğini belirtti.

Ajans, saldırıların "İslamcı militanlar" tarafından düzenlendiğini bildirdi.

Mısır ordusu olağanüstü hâl ilan etti

Askeri kaynakların aktardığı bilgiye göre, kararı duyuran Üçüncü Meydan Komutanlığı, Süveyş'te vatandaşlara şehri koruyacağını ve vatandaşlara zarar gelmeyeceğini açıkladı. Olağanüstü hâl ilan edilen bölgelerde, vatandaşlara dedikodu ve fitne üretenlere karşı uyarıda bulunuldu.

Mısır'ın Sina Yarımadası'nda bu sabah saatlerinde El Ariş havaalanının yanı sıra ordu kontrol noktaları ve bir polis merkezine roketatar ve makineli tüfeklerle eş zamanlı saldırılar düzenlenmişti.

AFP'ye konuşan sağlık yetkilileri, Sina Yarımadası'nın kuzeyindeki El Gura köyündeki ordu kontrol noktasına açılan ateşte bir askerin hayatını kaybettiğini, iki askerin de yaralandığını söyledi. Güvenlik kaynakları, militanların Refah sınır kasabasındaki bir polis merkezine ve askeri istihbarat birimlerine de saldırı düzenlediğini belirtti. AFP, saldırıların "İslamcı militanlar" tarafından düzenlendiğini bildirdi. Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin önceki gece ordu tarafından devrilmesinin ardından çok sayıda militan örgüt misilleme tehdidinde bulunmuştu.

Refah kapısı kapandı

Bu arada Anadolu Ajansı'nın Mısır emniyet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Mısır yönetimi, Refah Sınır Kapısı'nı geçişlere kapattı.

Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı kapattığını doğrulayan Filistinli yetkililer, sınır kapısının kapatılma nedeni hakkında kendilerine bilgi verilmediğini belirtti.

Refah Sınır Kapısı, 1.8 milyon nüfuslu Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı olma özelliğini taşıyor.

Bu arada Afrika Birliği'nin önceki gece yapılan askeri müdahalenin ardından Mısır'ın üyeliğini askıya aldığı açıklandı.

Mursi destekçileri, Rabiatu'l-Adeviyye'de

Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri, ordunun yönetime el koyma kararını protesto için Rabiatu'l-Adeviyye Meydanı'nda toplanmaya başladı.

"Askeri darbeye hayır" adı altında düzenlenecek gösteri için başkent Kahire'nin doğusundaki Rabiatu'l-Adeviyye Meydanı'na akın eden göstericiler, "Uyan Sisi, liderimiz Mursi", "Mursi çok yaşa", "Bozguncuların aramızda yeri yok" sloganları atıyor.

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu ve sayıları giderek artan göstericiler, Mısır bayrakları ve Mursi'nin fotoğraflarını da taşıyor.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı, El-Cemaatu'l-İslamiyye ve Mursi'ye destek veren bazı İslami partilerin katılımıyla yapılacak gösterilerin güvenliğini sağlamak için, eylemi organize eden gruplar tarafından önlemler alındı.

Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, çarşamba akşamı, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu, anayasanın askıya alındığını ve erken seçimler yapılıncaya kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Adli Mansur'un geçici cumhurbaşkanı olarak atandığını açıklamıştı. Mansur, dün yapılan törenle geçici cumhurbaşkanlığı görevi için yemin etmişti.

 

Affını istedi

Mısır'da Yüksek Askeri Konsey'in göreve iadesini onamasının ardından, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 35 Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) hakkında yurt dışına çıkma yasağı getirmesinin ardından görevinden affını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler